dilluns, 1 d’octubre del 2018

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 49 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. SEPTEMBRE 2018 PÀG. 1 " EM FAIG CÀRREC " MARIA TERESA MASSONS


EM FAIG  CÀRREC, HO COMPRENC

El ministre espanyol d’Afers Exteriors, el Sr. Borrell, aquell que va dir que calia desinfectar Catalunya atesa la malaltia que ell creu és el moviment independentista, té com a principal missió convèncer el món que Espanya té raó, que Catalunya mai ha de ser independent.

Pel que es veu no li resulta massa fàcil aconseguir que fora d’Espanya li acceptin la seva argumentació. Tant és així que ha dit que ja voldria ell disposar dels mitjans que té Catalunya per explicar-se a l’exterior.

És una afirmació sorprenent a primera vista. L’Estat espanyol té molts, moooolts mitjans. Té  ambaixades arreu amb molt gent treballant-hi, amb luxes inimaginables per a les austeres, petites i escasses delegacions a l’exterior catalanes que depenen del Diplocat. Però pel que sembla, tot i ser petites i baratetes va ser la primera cosa que  va “liquidar” el Govern espanyol sota l’article 155, com molt bé va explicar la Sra. Sáenz de Santamaria.

Ara el govern català  està reobrint les delegacions exteriors  i el  Govern espanyol, el del diàleg, s’ha afanyat a denunciar-ho perquè no  s’ha demanat abans un informe al Ministeri d’Afers Exteriors. Els catalans diuen, i amb raó, que aquest informe ja va ser emès al seu dia i que no s’està fent res diferent, s’està restablint el que ja va ser aprovat anteriorment pel Ministeri.

Amb tot, tornem a la queixa del Sr. Borrell, quan diu que voldria poder disposar de tants mitjans com té el govern català. Jo l’entenc, és que és una cosa evident.

Examinem amb calma allò que amoïna al Sr. Borrell:                                               

-          El Sr. Borrell voldria poder disposar d’unes imatges d’antiavalots dels Mossos atonyinant senyores grans espanyoles que volen votar pacíficament per poder-se deslliurar de Catalunya.
-          Voldria també poder disposar d’una persona espanyola com la Sra. Ponsatí, professora a la Universitat de Saint Andrew i que té tota Escòcia a favor de la justícia de la seva causa, atès que si torna a Espanya entra directament a la presó.
-          També voldria que després d’haver escrit i publicat un llibre per negar l’espoli fiscal a Catalunya, no hagués sortit el Sr. Xavier Sala i Martin, professor a la Universitat de Columbia, desmuntant-li l’argumentació amb xifres i fets reals.
-          També voldria que no existís el Col·lectiu Wilson format per economistes de renom mundial que demostren  la viabilitat econòmica de Catalunya i el maltractament de l’estat espanyol.
-          Voldria, esclar, que el tribunal de Schlewig-Holstein no hagués dit que no es pot imputar rebel·lió al Sr. Puigdemont atesa l’absència total de violència.
-          Voldria que a les Corts espanyoles no es diguessin bajanades com ha dit el diputat Cantó “que el castellà ha desaparegut de Catalunya, el País Valencià i les Balears”. A tots tres llocs hi ha turistes que poden testificar el contrari.
-          Voldria no tenir a Espanya nou presos polítics catalans i set més a l’exili.

Hi ha tantes i tantes coses que no estan a disposició del Sr. Borrell que la seva missió resulta  difícil, em faig càrrec plenament, però no el compadeixo. Ell ha triat ser al cantó injust i antidemocràtic de la història.


Fa uns dies hem sabut que s’ha fet un estudi que demostra que des del segle XVI a Catalunya  hi ha hagut producció de literatura en castellà. Cal dir que això no és cap argument per rebatre la independència, tot i que segur que es farà servir, perquè:
1.    A partir del segle XVI la Cort reial és a Castella i el castellà és el llenguatge del poder i, sovint els escriptors es volen guanyar la vida i, també, com ara el castellà té mes parlants, el que implica un mercat més ampli.
2.    A partir del segle XVIII es prohibeix ensenyar en català, es prohibeix portar els llibres de comptabilitat en català, es prohibeix que els notaris facin servir el català, es prohibeix que els judicis es facin en català... Si es prohibeix tot això i molt més,  vol dir que es feia servir habitualment, independentment  que  hi haguessin alguns literats que escrivissin en castellà.
3.    Ningú demana la independència per impedir que  les persones parlin el que vulguin. La  independència significa que nosaltres i només nosaltres decidirem quina llengua farem servir, no ens ho diran des de Madrid, des de fora. Llengües? Mentre més en parlem millor, però no en detriment de la nostra, del català.



Maria Teresa Massons
Setembre 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada