dilluns, 1 d’octubre del 2018

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 49 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. SEPTEMBRE 2018 PÀG. 11 " OPINIO DOCTORADA BRUTALITAT POLICIAL "


ESPECIAL 1 D'OCTUBRE: ENTREVISTA
Jennifer Robinson, advocada d'Assange: «La brutalitat policial ha generat preocupació al món sobre Catalunya»
La defensora del fundador de Wikileaks reflexiona sobre la situació del periodista i explica les represàlies que ha patit per les piulades sobre el referèndum: "Espanya es va inquietar pel fet que Assange opinés sobre Catalunya"
 per Bernat Surroca, Barcelona, 28 de setembre de 2018 a les 20:00 | 

Jennifer Robinson advocada de Julian Assagne a Barcelona | Josep M Montaner
"Imagina’t que un amic teu té un fill de sis anys i que aquest nen s’ha passat tota la seva vida tancat en una habitació d’un edifici de quatre plantes. Aquesta és la situació de Julian Assange, crec que ningú no s’ho pot arribar a imaginar". L’analogia la fa Jennifer Robinson (Berry, Austràlia, 1981) en aquesta entrevista a NacióDigital. És l'advocada del fundador de Wikileaks i ha assessorat organitzacions de mitjans, periodistes i denunciants sobre llibertat d’expressió i drets civils. Assange viu reclòs a l’ambaixada de l’Equador a Londres des del 2012: els Estats Units el volen jutjar per la publicació d’informacions sobre el paper nord-americà en les guerres d’Afganistan i Iraq, així com d’altres materials que posen Washington davant del mirall.

Tot just fa un any, Assange va assumir un paper rellevant en la defensa del dret a decidir i del referèndum a Catalunya. A través de Twitter, el periodista feia comentaris i reflexions sobre la situació, i animava l’independentisme a tirar endavant i fer front a l’estat espanyol. Això el va portar a quedar-se sense internet a l'ambaixada d'Equador. Aquesta setmana, Assange ha deixat de ser el director de Wikileaks, precisament arran d'aquest aïllament al qual ha estat sotmès. Les últimes informacions passen per Rússia, que 
segons alguns mitjans va estudiar una operació secreta per treure el periodista de l'edifici londinenc. Robinson nega categòricament que Rússia tingui res a veure amb Assange i Wikileaks: recorda, per exemple, que aquesta plataforma també ha publicat informacions sobre el Kremlin. En aquesta entrevista, l’advocada australiana parla d’Assange, de la relació amb l’Equador, de com va viure l'1-O i de la situació actual a Catalunya. 


- Quina és la situació de Julian Assange avui en dia?

- Fa més de sis anys que està tancat a l'ambaixada de l'Equador pel risc de ser extradit als Estats Units. Aquesta situació, que ja era molt greu perquè no podia sortir ni rebre atenció mèdica, ha canviat en els últims sis mesos. Arran de les seves piulades sobre el procés i la qüestió catalana, a Assange se li ha tallat internet. Ell exercia el seu dret a la llibertat d'expressió i parlava de coses que poden preocupar molta gent d'arreu del món, com per exemple el dret a l'autodeterminació o la violència policial en un context electoral.

- Ha patit més represàlies?

- Ara es troba en una situació d'aïllament quasi absolut i només pot veure'm a mi com a advocada. Li han tallat l'accés a internet, les trucades i les visites perquè suposadament estava interferint en la política d'altres països. Insisteixo: ell estava exercint la seva llibertat d'expressió i parlant de qüestions com el dret a l'autodeterminació i la brutalitat policial, i mostrava la seva preocupació per l'extradició de líders catalans a qui volen jutjar per traïció. Traïció a Europa? Al segle XXI? Això és molt preocupant i rellevant des d'un punt de vista de l'interès públic, i s'ha discutit arreu del món.



«Espanya es va mostrar inquieta pel fet que Assange expressés la seva opinió sobre Catalunya»

- Hi ha hagut pressions de l'estat espanyol?

- Des del meu punt de vista, Espanya es va mostrar inquieta pel fet que Assange expressés la seva opinió sobre aquest tema i és per això que Equador es va preocupar i li va tallar l'accés a la xarxa.

- En aquesta nova situació, Assange segueix al corrent de què passa a Catalunya?

- Com que no disposa d'internet té més problemes per saber què passa, però ha seguit sempre molt de prop aquest cas i ho continua fent a través de les notícies que li arriben. Està preocupat. Penso que el món està preocupat pel que passa a Catalunya, especialment per la brutalitat policial durant el referèndum. Assange ho continua seguint, hi està interessat i li preocupa la situació, però ara, el seu accés a la informació és més limitat.

- Parlant d'accés a la informació, quin paper han tingut les xarxes socials a l'hora de projectar la qüestió catalana al món?

- Les xarxes socials han tingut un paper fonamental, especialment Twitter. I no només per saber què passa a Catalunya, també en les primaveres àrabs, Twitter va ser molt important per comunicar-se i organitzar-se. Si parlem en el cas concret de la crisi a Catalunya i de què va passar l'any passat, Twitter va permetre veure vídeos i seguir tot el que estava passant sobre el terreny. Això és molt important en molts contextos, no només a Espanya.

- Creu que a l'estat espanyol s'estan vulnerant drets civils i polítics, o de llibertat d'expressió?

- La reacció de l'estat espanyol amb Catalunya ens va preocupar a molts de nosaltres. Que un estat es comportés com ho va fer, enviant les forces policials i perseguint judicialment aquells que volien exercir el dret a l'autodeterminació... Tot plegat fa que hi hagi certa preocupació en relació a la llibertat d'expressió i explica perquè molta gent d'arreu del món està preocupada pel que està passant aquí. Des del meu punt de vista, ho segueixo com un tema de drets humans que preocupa la gent perquè és estrany que un país europeu vulgui extradir líders d'un moviment polític i els acusi de traïció. Pensava que avui en dia ja havien acabat els judicis per traïció i la gent tenia llibertat per parlar d'aquestes coses. Estic al corrent de què passa i ho segueixo amb preocupació.
 

Jennifer Robinson advocada de Julian Assagne a Barcelona Foto: Josep M Montaner

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada