diumenge, 2 de desembre del 2018

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 51 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. NOVEMBRE 2018 PÀG. 1 " LA JUSTICIA ESPANYOLA " MAITE MASSONS


LA JUSTICIA ESPANYOLA: QUI ESPERA DESESPERA

Els diaris en van plens, la justícia espanyola no funciona. I no funciona per moltes raons i la fonamental és la impunitat.

Els jutges  han de ser independents, és a dir, no poden ser pressionats ni per un polític, ni cap altre (un banc tampoc). Han de decidir d’acord amb la llei, és a dir, no han de ser arbitraris i la llei ha de ser  interpretada correctament, posant-hi seny. Posar-hi seny vol dir mesurar bé les conseqüències del seus actes, no enviar a la presó fàcilment (perquè escarmenti!) i, molt important, cal actuar amb eficàcia i rapidesa.

Crec escandalós que a un noi que va robar un entrepà perquè tenia gana, pel fet de dur una llauna oberta (amb la que ell mateix es va auto lesionar) li demanin cinc anys de presó perquè es considera que va ser un atracament amb arma. Existeix l’eximent de tenir gana, que vol dir que agafar menjar quan  hom té fam i no té altra manera d’aconseguir-ho, no comet delicte. I el preu d’un entrepà, a més, és ridícul. En aquest cas ha faltat seny, perquè si el fiscal demanava cinc anys, l’han condemnat a quatre anys. I hi ha hagut també crueltat i menyspreu per l’acusat.

I ha de ser ràpida. En el meu cas vaig presentar  demanda de desnonament contra l’ajuntament de Santa Susanna al juliol del 2014. El judici va trigar un any i es va obligar a l’ajuntament a marxar nou mesos  tard i dos anys més tard fixen la vista perquè l’ajuntament no ha volgut complir la part de la sentència que li obliga a restaurar el terreny... i ja veurem quan li fan complir sentència. Del juliol del 2015 al febrer del 2019 van tres anys i nou mesos i el que s’afegeixi. Una justícia lenta no és justícia, perquè perjudica al demandant. És clar, que es pot denunciar un tribunal per dilació indeguda, però posar-se el  tribunal en contra és una manera no aconsellable d’anar a judici.

Altra cosa és l’ús del català. Se suposa que cal respectar els drets dels ciutadans. I fora raonable que els jutges, els professionals encarregats de defensar els nostres drets responguessin en català quan reben una demanda en aquest idioma. Doncs no, la  immensa  majoria de sentències i respostes es fan en castellà encara que la demanda estigui escrita en català. Els partits polítics que demanen un dret que no existeix a cap país (que els pares triïn la llengua d’ensenyament) quan es tracta del bilingüisme als jutjats passen de llarg. Deu ser que ja els  hi està bé

Altra cosa que sorprèn és que a qualsevol empresa si es treballa malament, hi ha una sanció i altres professionals, com ara els metges, tenen molt en compte el que diuen col·legues d’altres països.  Pel que fa als jutges del Tribunal Suprem sembla que les sentències europees no els amoïnen: ni sanció, ni prendre’n nota.

I encara més. T’expliquen que si hi ha un error sempre es pot esmenar, anant a un tribunal més alt. Però això costa diners i temps i si hi ha hagut un error al primer tribunal, qui rescabala al ciutadà? Ningú.

Encara més. Jutges molt importants que s’ha demostrat que han jutjat de manera  poca acceptable, després han estat promocionats perquè, pel que sembla,  han fet la gara-gara a certs  partits i certs polítics poderosos. I diuen que els jutges són independents!

A Espanya, aquesta Espanya conservadora i autoritària han posat els jutges a fer política i els jutges s’han rabejat, els ha agradat exhibir poder, anar de salvadors de la pàtria. Hi ha algunes excepcions que ara comencen a surar... però ja es veurà.

El seny ens aconsella marxar d’Espanya així que puguem. Per mi no quedarà...

Maria Teresa Massons
Novembre 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada