dissabte, 1 de desembre del 2018

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 51 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. NOVEMBRE 2018 PÀG. 11 " LA AUDIENCIA DE BARCELONA SOBRE LES CÀRREGUES DE L'1-O


L'Audiència de Barcelona troba desproporcionades les càrregues de l'1-O al Bages
L'Audiència creu que els caps policials haurien d'haver valorat el danys i el fet que les votacions no tenien validesa reconeguda
08/11/2018 - 14.55
Façana de l'Audiència de Barcelona
L'Audiència de Barcelona troba desproporcionades les càrregues policials de l'1 d'octubre al Bages. Ha analitzat l'actuació de la Guàrdia Civil a Sant Joan de Vilatorrada i constata excessos en l'ús injustificat de porres sense agressions prèvies ni una finalitat clara.
"Els comandaments policials haurien d'haver valorat que, per aconseguir el seu objectiu, era altament probable lesionar alguns d'ells [ciutadans que volien que la votació seguís], com així va ser en un nombre de 14 lesionats, i a més amb un possible deteriorament de la imatge de les institucions.
"Si els interessos/béns jurídics que se van a lesionar guarden proporció amb els que es tracta de salvaguardar amb l'actuació policial, devem concloure que no va existir aquesta proporcionalitat".
El tribunal conclou que els excessos es van produir sense que hi hagués cap agressió física prèvia, i "sense finalitat aparent".
"També, de forma provisional, considerem que hi va haver excessos policials en alguns casos concrets, com ja hem dit, ús de porres o defenses a cops a ciutadans també sense que hi hagués cap agressió física prèvia, i sense finalitat aparent.
Si bé per aconseguir entrar a l'edifici era necessari l'ús de la força, en cas que advertits els ciutadans congregats -que en un principi no ho van ser- es mantinguessin en actitud renuent a deixar entrar la força pública, no considerem que fos necessari colpejar amb porres i defenses de forma inopinada i sorpresiva a aquells que estaven a l'exterior junt a la porta d'entrada per impedir que els  agents s'introduïssin a l'edifici, el que va produir lesions a aquests ciutadans".

L'Audiència creu que els caps policials haurien d'haver valorat el dany que podien causar i el fet que les votacions no tenien validesa reconeguda.
"Impedir que se seguís votant a l'IES Quercus suposava una afirmació de l'efectivitat de la norma i del compliment de les ordres judicials, però de continuar aquella votació, el resultat de la mateixa  no hagués tingut les conseqüències jurídiques preteses pels organitzadors, per ser antijurídica d'acord amb l'ordenament jurídic constitucional espanyol, fet que era conegut per la força actuant.   Noti's que en altres llocs de Catalunya no hi va haver actuacions policials, les votacions es van dur a terme, i es van subministrar resultats, sense conseqüència jurídica alguna"

L'Audiència de Barcelona ha admès ara a tràmit un recurs de la fiscalia i de diversos ferits de Sant Joan de Vilatorrada que havia desestimat un jutjat de primera instància, i demana que s'investigui els agents que hi van participar.
La interlocutòria compta amb un vot particular que discrepa de la valoració que els altres dos magistrats fan sobre l'actuació policial de l'1-O.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada