dimarts, 28 d’abril del 2020

REVISTA SKORPIO Nº 68 ABRIL 2020 PÀG. 1 " CORONAVIRUS I RESIDÈNCIES DE GENT GRAN " MAITE MASSONS


68 CORONAVIRUS I RESIDÈNCIES DE GENT GRAN

La Segona Guerra Mundial va ser una catàstrofe i un sotrac  immens a Europa. Si la Primera Guerra Mundial va significar que  l’imperi turc, l’austríac i el rus perdessin territoris en major o menor grau i sorgissin nacions independents, la Segona va ser una crisi molt més gran i no solament per l’ús de certes armes com es va esdevenir amb les bombes nuclears d’Hiroshima i Nagasaki. A Europa l’Holocaust va marcar un abans i un després. I a més el món es va dividir en dos blocs: el capitalista i el comunista.

Després de la Segona Guerra Mundial els països europeus van reaccionar, atesa la catàstrofe humanitària i social, implantant el que es va anomenar “l’estat de benestar”, que tenia com a base principal una sanitat per a tota la població, ensenyament públic per a tothom, mesures d’ajuda com ara el subsidi d’atur i altres, construcció d’habitatges socials -la destrucció provocada per la guerra ho feia indispensable- i els serveis socials. Aquesta reacció va afectar a tota Europa: la de l’Oest regida per la social democràcia i la de l’Est amb dictadures d’esquerres. Òbviament, en funció dels països aquest estat de benestar va ser més o menys generós o equitatiu.

A Espanya res de tot això (ignoro que es va esdevenir a Portugal).  La guerra civil va acabar l’any 1939 i de benestar res de res. Ni construcció d’habitatge social (els barris que van substituir les barraques es van fer molt després), ni sanitat  generalitzada (la seguretat social només cobria  una persona si estava treballant o era pensionista -i no tothom tenia una pensió-). Tampoc ensenyament per a tothom (tots podem recordar aquelles “escoles” instal·lades en pisos perquè no hi havia places a la pública; encara més, quan es van celebrar “els 25 anys de pau” a Barcelona tot i l’alta immigració  no s’havia construït cap escola i dues  de la República havien passat a ser casernes de la Guàrdia Civil). I ni subsidi d’atur, ni per descomptat serveis socials (la beneficència en forma d’asils, orfenats i cases de caritat era el que hi havia i prou).

La professió eix dels serveis socials són els treballadors socials (com els metges a la sanitat o els mestres a l’ensenyament). La primera escola de treball social a Espanya es  va fundar a Barcelona l’any 1932 i amb una República democràtica ben segur que la xarxa de serveis socials s’hauria establert després del 1945 com a la resta d’Europa. Els treballadors socials, doncs, com a professió  van fer el que van poder amb el marge molt petit  de què disposaven. Fins que no va arribar la democràcia no hi va haver serveis socials, la primera llei catalana de serveis socials  és de l’any 1982.

Els treballadors socials  en la gestió dels serveis socials van aplicar principis de respecte i justícia (no sempre prou reeixits, les lleis són el que són i els diners  i els polítics també). Tenir en compte el respecte a les persones i el seu benestar en el cas de les persones grans va implicar suprimir els asils i desplegar tot d’equipaments partint del convenciment que on millor són els ancians és a casa seva amb una vida el més lliure i agradable possible. Així van néixer diversos serveis: casals de gent gran, ajuda a domicili, àpats a la llar, telealarma, centres de dia, apartaments tutelats,... i les residències -ja no asils- van quedar per a les persones que pel que fos no podien residir a casa seva, tot i tenir a disposició els equipaments que s’han esmentat. Una residència de gent gran és, doncs, una substitució de la llar, la gent s’hauria de sentir com a casa seva el més possible. La conseqüència és que les persones ateses en residències tenen uns dèficits de salut molt importants, però una residència no és un hospital.

Però ens ha arribat una pandèmia que és molt perillosa per a la gent amb patologies prèvies i especialment per a la gent gran i les residències no estaven preparades, són serveis socials, no són serveis sanitaris, tot i tenir una assistència sanitària regular, però res més.

De Xina  hem après  moltes coses, però paradoxalment ningú en parla de les residències de gent gran xineses. Hi ha dues raons: una que els xinesos no han estat gaire transparents i no han dit tot i, dos, que la cultura d’aquell país desaconsella l’ús de residències, quasi no n’hi ha. A la Xina una família que no té el vell a casa és molt mal mirada pels veïns. Sabem que segons quines siguin les circumstàncies, ser a casa pot ser pitjor que ser a una residència, però la Xina és el que és. A casa nostra tenim una situació similar amb la minoria gitana que tampoc ingressa els ancians a residències, fer-ho es considera un mal comportament familiar i social.

Aquí a més hi ha hagut  falta de previsió i de  planificació adequades pel que fa al coronavirus. El que s’ha esdevingut a les residències era inevitable i no es va fer res per evitar-ho. S’ha improvisat. Malauradament el tema de la falta d’atenció a les residències de gent gran en aquesta pandèmia  és general a Europa. No solament aquí, també a França, Anglaterra, Itàlia i altres països el personal de les residències està desbordat i se sent impotent.

Hi ha moltes lliçons a aprendre i aquesta n’és una. No sé com ni quan en sortirem del coronavirus, però un cop passi caldrà fer una revisió i fer molts canvis. Confiem que així sigui i sigui per bé.



Maria Teresa Massons
Abril 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada