dimecres, 25 de març del 2020

REVISTA SKORPIO Nº 67 MARÇ 2020 PÀG. 1 " PATENT DE CORS " MAITE MASSONS


67 PATENT DE CORS

Els reis (i les reines nogensmenys) han estat sempre interessats en tenir poder i diners, concretament, molt poder i molts, molts diners.

A l’edat mitjana i fins a la primera meitat del segle XIX es va practicar la “patent de cors”. Era així: una persona posava el capital consistent en una embarcació potent amb la tripulació i el rei/reina corresponent atorgava la llicència (a cost “0” per a la monarquia) perquè fes de pirata contra vaixells d’altres països. Els beneficis  del saqueig es repartien sovint a parts iguals.

Resumint: era una societat on la monarquia no posava un cèntim, no arriscava res, però si hi havia beneficis en cobrava. I el lladre era impune i sovint premiat pels seus serveis a la corona.

Un corsari molt famós va ser Francis Drake que va robar  naus espanyoles que duien or i plata d’Amèrica i que la reina Isabel I d’Anglaterra va premiar fent-lo “sir” (la concessió d’aquest títol costava “0” a la corona).

Altra modalitat no corsària, va ser apoderar-se de vaixells mercants d’un estat enemic i demanar-ne un rescat. Els catalans van patir la modalitat corsària (dels pirates turcs o moros) i també la segona. Sovint de la costa catalana sortien vaixells amb mercaderies a vendre a Amèrica i retornar amb altres mercaderies, però massa sovint  Anglaterra i Espanya estaven en guerra i el vaixell mercant que passava per Gibraltar, ignorant la declaració de guerra, era detingut, dut a Londres i la companyia catalana havia de pagar el rescat. La solució  dels nostres avantpassats va ser dur les mercaderies per terra fins a Galícia i des del port de Vigo sortir amb els vaixells carregats que retornaven també a Vigo i llavors es feia el trasllat altre cop per terra. Aquest és l’origen dels cognoms catalans a aquesta ciutat que tenen indústries de conserves (Massó i altres).

Ara aquestes dues modalitats patrocinades per les monarquies (molt especialment l’anglesa) han esdevingut només un record, afortunadament. Però la fam de poder i sobretot de diners  dels monarques  continua ben viva. La monarquia hispànica s’ha caracteritzat pel luxe inútil i ostentós que més d’un cop a portat el país a fer fallida.

Quan tenia dinou anys vaig anar amb els meus pares a Madrid i vam fer una visita al Palau Reial. Vaig sortir amb basques, perquè havia vist habitacions amb parets folrades de seda natural brodada amb or  i altres dispendis insultants. Aquestes parets eren contemporànies amb un temps que a Madrid i arreu d’Espanya hi havia gent que passava fam, molta fam.

Hom té la impressió que els Borbons porten la cobdícia i l’afany de diners als gens. Ara hem sabut que el Rei emèrit va dipositar  100 milions d’euros a Suïssa i, pel que sembla, encara més. És una història estranya. Es diu que era una comissió pel contracte  de la construcció d’un tren AVE a la Meca. Normalment les comissions per contractes els paga (de sotamà) l’empresa concessionària, no la que fa l’encàrrec i el paga. Perquè, doncs, és Aràbia Saudita qui paga en aquesta ocasió? I, a més, independentment de l’origen dels diners el que hi ha és una evasió d’impostos colossal. Per bastant menys hi ha gent que és a la presó i recordem quan les clavegueres de l’Estat van tenir la pocavergonya d’atribuir al president Mas i altres tenir dipòsits a  Suïssa. Espanya ho va considerar un escàndol tot i ser una calúmnia. Però si es tracta de catalans independentistes tot s’hi val.

A la “Constitució” el Rei és inviolable quan fa actes com a Cap d’Estat. És a dir, actes que han decidit els polítics, que no decideix pel seu compte. Però indubtablement cobrar comissions immenses i tenir fills “il·legítims” no són actes propis de cap d’estat i referendats pels polítics de torn.  Fa dues setmanes el Rei emèrit de Bèlgica va ser condemnat per un tribunal i obligat a reconèixer un fill tingut fora del matrimoni. El sistema belga deu tenir els seus defectes i límits, però és més democràtic i no protegeix a la monarquia de les seves conductes irregulars, per dir-ho suau.

PP, PSOE, Vox i Ciutadans tenen una idea de la monarquia lluny de la democràcia.  Han rebutjat fer una comissió parlamentària,  perquè se sàpiga la veritat. I pel que fa al poder judicial la resposta ja la sabem. Massa coses trontollarien si se sap la veritat.

A Espanya vivim amb la interpretació d’una Constitució que alguns a Espanya diuen  que “nos hemos dado”. Doncs jo els  hi dono sencera, només vull tenir una de catalana democràtica i republicana.


Maria Teresa Massons
Març 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada