dimecres, 26 de juny del 2019

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 58 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. JUNY 2019 PÀG. 9 " JUNQUERAS--SÀNCHEZ--CUIXART--FORCADELL " JUDICI O PANTOMIMA!!!


1 JUNQUERAS
Junqueras: "El millor per a tots seria tornar la qüestió a la política"
El president d'ERC dedica la intervenció final al judici del procés a treure dels tribunals el conflicte entre Espanya i Catalunya i a reclamar "diàleg, negociació i acord"
Irene Vaqué12/06/2019 - 16.37Actualitzat13/06/2019 - 16.01
TEMA:
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botonsEngegar/AturarSilenciarPujar el volumDisminuir el volumInstruccions per interactuar amb el player
La intervenció final d'Oriol Junqueras en el judici del procés ha estat una crida al diàleg, a l'acord i a retornar a la política el conflicte entre Espanya i Catalunya. Ell ha estat el primer dels acusats a parlar, quan eren gairebé dos quarts de cinc de la tarda, en l'última sessió del judici al Tribunal Suprem.
El president d'ERC, que ha intervingut durant uns tres minuts dels quinze que tenia, ha afirmat que la qüestió que l'ha portat al banc dels acusats no hauria hagut de sortir mai de la política:
"Sempre he evitat la mala política que nega el diàleg, la negociació i l'acord i que entenc que els ha traspassat a vostès la responsabilitat de dictar sentència. Crec sincerament que el millor per tots, per Catalunya, per Espanya i per Europa, seria tornar la qüestió al terreny de la política, de la bona política, d'on mai hauria d'haver sortit. Al terreny del diàleg, la negociació i l'acord."

Junqueras ha reivindicat la seva trajectòria com a home de pau i el "compromís amb la bondat":
"La voluntat de diàleg, de negociació i acord des del respecte als drets humans i a les llibertats fonamentals mai hauria de ser un delicte. Tots els meus llibres, articles, discursos, accions, demostren el compromís irrenunciable amb la bondat i amb el respecte a la dignitat humanes."

L'ex-vicepresident de la Generalitat, ara diputat suspès del Congrés i eurodiputat, ha citat Petrarca a l'inici de la seva intervenció tot recordant que va estudiar al Liceu italià. "De poc serviria parlar o escriure si ningú escoltés o llegís", ha afirmat.
Ha agraït poder parlar i s'ha definit "fonamentalment com un pare de família i professor", que, tardanament, va decidir dedicar-se a la política "amb voluntat de servei, de ser útil, de construir un món més just i més lliure, un món millor."
Junqueras, que afronta a una petició de la Fiscalia de 25 anys de presó per rebel·lió i malversació, ha anunciat que mantindrà el compromís democràtic:
"El meu treball ha de ser el de contribuir sempre, a través també del judici de les urnes, a promoure la democràcia, la convivència i el bé comú."


2 SÀNCHEZ
Sànchez, al tribunal: "Tenen una responsabilitat, que és no agreujar la crisi política"
L'expresident de l'ANC denuncia "l'ús i abús" de la presó preventiva, el "dolor" que causa als familiars i defensa que "l'urna no és l'instrument d'un cop d'estat"
Irene Vaqué12/06/2019 - 17.53Actualitzat13/06/2019 - 16.01
TEMA:
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botonsEngegar/AturarSilenciarPujar el volumDisminuir el volumInstruccions per interactuar amb el player
Jordi Sànchez ha aprofitat la seva intervenció final al judici del procés per demanar al tribunal que el jutjarà a ell i 11 persones més que la sentència serveixi per tornar la qüestió catalana a la política. Sànchez ha advertit que "només des de la política" es pot solucionar aquest "problema polític" i ha afegit que no voldria ser a la pell dels jutges als quals s'ha traspassat la qüestió:
"És cert que vostès tenen una responsabilitat, que és no agreujar la crisi política, i és una responsabilitat que no és menor. No m'agradaria estar en la seva pell per donar resposta a tot el que s'ha plantejat durant aquests llargs mesos, però és evident que tenim un problema polític que ha estat irresponsablement traspassat al poder judicial. Tant de bo, com deia Andreu Van den Eynde, la seva sentència serveixi per ajudar a resoldre el que la classe política del seu moment no va ser capaç de resoldre."



L'expresident de l'ANC, ara diputat suspès del Congrés, ha afirmat que el més sorprenent del judici ha estat "la negació de la realitat". I n'ha posat com a exemple que l'1-O s'hagi definit com una jornada violenta:
"L'1-O no va ser una jornada de violència. Ho podran dir mil vegades, ho podran dir més alt del que parlo jo ara, però no podran convèncer la gent que va viure l'1-O que això van ser jornades de violència. Perquè la violència no va estar present a menys que vulguem transmutar el concepte de violència en un concepte eteri. L'1-O va ser una gran jornada, una gran expressió cívica de desacord polític, de protesta política. Fins i tot de dissidència política."



Sànchez, que ha defensat el seu activisme pacífic des dels moviments i entitats socials des dels anys 80, ha instat el tribunal a fer el possible perquè Espanya "avanci en qualitat democràtica i de justícia". En aquest sentit, ha apel·lat a peticions com les d'Amnistia Internacional, el Pen Internacional o el grup de treball de l'ONU, que han reclamat la seva posada en llibertat.
L'expresident de l'Assemblea ha denunciat "l'ús i abús" de la presó preventiva, ha entonat el "mea culpa" per no haver-se'n adonat abans i s'ha emocionat quan ha recordat el "dolor" que la privació de llibertat causa als familiars dels empresonats.
"Per a molts ha estat un judici llarg. A tots els convido a pensar com ha de ser llarg 604 dies tancat en una presó. I això causa dolor. La presó causa dolor, a la persona que la pateix, però sobretot als seus familiars."
Amb la veu entretallada, ha recordat els seus pares i fills i també la seva dona. "A Catalunya el dolor ha sigut socialitzat. La societat ha viscut amb dolor la nostra presó", ha afegit.
Sànchez, que s'ha declarat "víctima d'una injustícia", ha recorregut a les paraules d'un pres de Lledoners per pronosticar que, tard o d'hora, Catalunya votarà el seu dret d'autodeterminació.
"Hi ha una norma d'aquesta persona, la norma Lamarti: "No hi ha porta que es resisteixi. (...) En democràcia, no hi ha portes que es resisteixin si hi ha una majoria de la ciutadania que ho vol. I estic convençut 100% que a Catalunya la majoria aconseguirà obrir una porta democràtica amb una urna, perquè l'urna mai pot ser ñ'amenaça a la democràcia. L'urna no és l'instrument de cap cop d'estat. A Catalunya hi haurà urnes i votarem, i ho farem amb un acord amb l'estat espanyol."

Al final de la seva intervenció, Sànchez ha recordat una frase de Maragall que ha fet servir molt, "Llum als ulls i força al braç" i ha desitjat "tota la llum" als jutges per elaborar la sentència i força als acusats i a la gent "per mantenir la dignitat que hem mantingut fins ara". Ha donat les gràcies a la defensa i també s'ha adreçat a les acusacions per dir-los que els desitjava "el millor":
"Estic convençut que la majoria de les acusacions, no sé si totes, però la majoria, quan a la nit tanquen el llum són conscients que no han fet el que tocava i que han forçat elements, figures retòriques, per defensar una posició que no era justa. Confia que, finalment, la justícia arribi."
Sànchez ha intervingut després que ho hagin fet Oriol JunquerasRaül RomevaJoaquim FornJordi Turull i Josep Rull. La Fiscalia demana per a ell 17 anys de presó, per rebel·lió.





3 CUIXART
Cuixart ha recordat que la Fiscalia li ha retret que fes "crides a la mobilització permanent" i ha aprofitat el moment per fer-ne més:
"Quan t'acusen d'una cosa que és veritat, doncs què has de dir? Que sí. Que sí que ho vaig fer i és més, és que tinc gairebé l'obligació moral de tornar a fer-ho avui aquí. Catalanes, catalans, mobilització pacífica permanent, cívica, i que mai defalleixi, i que sempre sigui amb aquesta voluntat de millorar la societat."
"Sí, senyors fiscals, mobilització permanent, i sense cap tipus d'inconvenient, i dret a protesta davant tots els poders de l'Estat i és el que fèiem el 20S de manera democràtica, pacífica... Sí, una protesta. No estàvem d'acord amb una decisió, però ens limitàvem a fer tot el que pot fer un ciutadà del carrer, i és el que fèiem el 20 de setembre." Cuixart: "Estic convençut que ho tornarem a fer, pacíficament i serenament"
En la intervenció final del judici, el president d'Òmnium Cultural diu que no es penedeix de res i crida a la "mobilització pacífica, democràtica, permanent i cívica"
Irene Vaqué12/06/2019 - 17.08Actualitzat13/06/2019 - 16.01
TEMA:
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botonsEngegar/AturarSilenciarPujar el volumDisminuir el volumInstruccions per interactuar amb el player
Jordi Cuixart ha deixat clar, a l'inici de la seva intervenció final en el judici del procés, que no dedicaria aquests minuts a defensar-se, perquè ja l'havien defensat els seus advocats, ni a buscar cap reducció de pena, sinó a seguir la seva "veu de la consciència". Per això s'ha refermat "en tots els exercicis de drets fonamentals que han estat motiu de retret" en el judici.
El president d'Òmnium Cultural ha retret als fiscals que diguessin que no s'accepten les conseqüències dels actes. "No és veritat, mai he eludit la justícia, és la meva forma de ser", ha afirmat. I ha destacat que no es penedeix de res:
"No hi ha hagut cap mena de penediment. Tot el que vaig fer ho tornaria a fer perquè estic convençut que és el que calia fer."
De fet, al final de la intervenció, ha pronosticat amb un "ho tornarem a fer" que ha dit en català, que els catalans tornaran a passar per les urnes per decidir el seu futur:
"Sense acritud, prepotència i amb tota la serenitat els dic que estic convençut que ho tornarem a fer, i ho continuarem fent com fins ara, pacíficament, serenament i amb tota la determinació del món."
"Si la violència policial no va poder amb milers de persones l'1-O, algú es creu que alguna sentència farà que els catalans deixin de lluitar pel seu dret a l'autodeterminació? Estic convençut que no. Que seguiran lluitant pacíficament per exercir aquest dret." 
 "No es pot deixar de protestar"
 I ha afegit que cal continuar protestant perquè les noves generacions també ho puguin fer, perquè el que està en joc amb la sentència és la "qualitat democràtica de l'Estat":
"No es pot deixar de protestar, perquè és el motor d'avenç, que fa progressar les societats, els altres presos polítics, els nostres fills. Estem obligats a protestar per protegir aquest dret, perquè els nostres fills també puguin protestar el dia de demà."
 "És cert, del resultat d'aquest judici depèn la qualitat de la democràcia de l'Estat espanyol. També a Vallecas, Pamplona o Vigo. El que es penalitzi a Barcelona s'hauria de penalitzar també a Madrid. Tots els demòcrates de l'Estat ens unirem 




4 FORCADELL

Forcadell: "Em jutgen per qui soc, no pels meus actes"
L'expresidenta del Parlament denuncia que durant el judici s'han utilitzat falsos testimonis per incriminar-la i diferenciar-la de la Mesa
Yasmin Córdoba12/06/2019 - 18.29Actualitzat13/06/2019 - 16.01
TEMA:
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botonsEngegar/AturarSilenciarPujar el volumDisminuir el volumInstruccions per interactuar amb el player
La intervenció de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha durat menys de deu minuts i ha començat insistint en la incongruència de no ser jutjada amb els seus companys de la Mesa del Parlament pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya:
 
"Quan vaig declarar per primera vegada davant aquest tribunal el mes de febrer era ja molt difícil sostenir i entendre per quin motiu i amb quines proves estic acusada del delicte de rebel·lió, mentre els meus companys i companyes de taula estan acusades del delicte de desobediència i seran jutjats en el TSJC. Avui, després de 447 dies de presó injusta, i després de 4 mesos de judici en què hem vist totes les proves i hem sentit els testimonis resulta totalment incomprensible."

En l'últim torn de paraula que tenen els acusats en el judici del procés, Forcadell ha reiterat la idea de la seva defensa:

"Afirmo que estic sent jutjada per la meva trajectòria política, per ser qui soc, no pels meus actes, no pels meus fets. Prova d'això són els desesperats i els descarats intents d'alterar la realitat per sostenir les acusacions contra mi."

Forcadell ha defensat que la Mesa del Parlament va complir en tot moment el reglament, i considera que així ha quedat provat durant el judici.

"Vam defensar la llibertat d'expressió, el dret d'iniciativa, de participació política de tots els diputats i diputades."

Des del banc dels acusats, l'expresidenta del Parlament ha denunciat que durant tot el judici s'ha intentat que el seu nom s'esmentés "com més vegades millor", per incriminar-la "amb testimonis falsos". Forcadell ha lamentat que les acusacions no hagin aprofitat l'oportunitat de corregir les falsedats demostrades.
 
"Sembla que aquests quatre mesos de judicis no hagin servit per a res. Han passat per aquí totes les proves documentals, tots els testimonis, totes les proves testificals... no han servit per a res. Les acusacions tenien l'oportunitat de canviar el seu escrit sobre els fets que s'havien demostrat durant el judici que no eren veritat, però els han mantingut."

Finalment, Forcadell ha defensat que va protegir la llibertat d'expressió al Parlament perquè "és l'essència de la democràcia".

"No podem convertir la taula del Parlament en un òrgan censor, que decideixi del que es pot parlar i del que no, perquè si ho féssim estaríem coartant els drets i les llibertats dels ciutadans. La censura no ha d'entrar al Parlament."


Com a eina per preservar el vot lliure dels diputats, Forcadell ha invocat "la inviolabilitat parlamentària" perquè considera que és la base de la llibertat i de la separació de poders.

"Ho continuaré defensant perquè ho crec fermament, senyories."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada