dilluns, 25 de març del 2019

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 55 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. MARÇ 2019 PÀG. 1 " FENT ELS COMTES " MAITE MASSONS


FENT ELS COMPTES



Vaig treballar molt anys a l’ajuntament de Barcelona, concretament a serveis socials. Vaig aprendre que els serveis que  havien d’estar oberts 365 dies a l’any i 24 hores,  cada lloc de treball s’havia de multiplicar per cinc.

M’explico: El dia té 24 hores i amb jornades de 8 hores calen tres persones  de dilluns a divendres. Els caps de setmana habitualment es fan amb dues persones en torns de 12 hores. Això  voldria dir contractar  tres persones a 40 hores setmanals  més dues  a 24 hores setmanals per cobrir els caps de setmana. Però no és així: a més del cap de setmana cal cobrir els festius entre setmana, les baixes i les vacances i per això calen al capdavall cinc persones a jornada completa. Ni una més , ni una menys.

A Catalunya hi ha 17.000 mossos d’esquadra. 17.000 entre 5 serien teòricament 3.400 per torn. Amb tot  no és  exactament així atès que a la nit  cal tenir menys persones treballant-hi. Si en comptes d’un lloc de treball que s’ha de cobrir amb cinc persones, hi ha tres llocs de treball, sovint a la nit potser caldrà només dos, en comptes de tres, i això permet que durant el dia se’n pugui disposar de quatre  en dos torns : el matí i la tarda.

El 1-O el dispositiu va ser d’11.000 mossos d’esquadra, el que vol dir que a dos per centre electoral (uns 3.000) ja tenim 6.000 i la resta  són comandaments, caps d’equip, patrulles disponibles i sobretot, que en dia d’eleccions també cal vigilar el tràfic, també hi ha denúncies a atendre i moltes coses més, és a dir, cal fer tota la feina que es fa en qualsevol dia normal. Dit d’altra manera, ni amb la millor voluntat podien els mossos evitar el referèndum. I encara més si la previsió (atès l’antecedent del 9-N) era de més de 2.000.000 de votants.

La guàrdia civil i la policia nacional, tot i tenir pràcticament tot el personal present a Catalunya disponible (no tenen funcions de tràfic, ni d’ordre públic, les tramitacions documentals -DNI, passaports...- i altres es fan en dies feiners) i amb una aportació  externa de 6.000 (mai hem sabut la xifra exacta dels que van intervenir-hi, cosa que sí sempre s’ha sabut dels mossos d’esquadra) van fer molta menys feina, van ser gens eficaços i van atonyinar de valent, però com han dit els seus comandaments al Suprem, tota la culpa és dels mossos, fonamentalment del Mayor Trapero i la Intendent Laplana que casualment li va tocar mantenir l’ordre (amb total eficàcia) el 20 de setembre davant el Departament d’Economia de la Generalitat.

Resumint: Els mossos van funcionar bé, van ser respectuosos, van complir (potser alguns a desgrat, però amb disciplina) les ordres judicials, van preservar la convivència i les altres forces policials van ser un fracàs absolut. Així s’entén la ràbia que senten quan a més  han reconegut al judici que ja feia temps que volien substituir els mossos, que el pla B que van executar s’havia preparat amb antelació.

Altra cosa és els ferits: els civils ferits més greus o més lleus van passar de 1.000 (tots amb certificat mèdic). Pel que fa als policies “atesos” (no hi ha certificats mèdics) s’han donat xifres diverses i variades que van de 60 a 400, dit d’altra manera, som davant d’un exemple de la “imaginació al poder”. I l’inefable botifler Sr. Millo ha parlat de policies amb  dits i extremitats trencades, que van rebre cops de peu al cap, també de la trampa del Fairy,  etc....   tot i que cap ni un policia va necessitar agafar la baixa.

Això que he explicat només és una part més aviat petita del  judici al Suprem. HI ha matèria per a llibres que sens dubte s’escriuran, publicaran i llegiran. Les meves reflexions són petites i humils, no soc una experta, només vull aportar alguna idea.

Maria Teresa Massons
Març 2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada