dimecres, 7 de desembre del 2022

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 99 NOVEMBRE 2022 PÀG. 1 " ESTRAFER PARAULES " MAITE MASSONS

ESTRAFER  PARAULES

 

A un article anterior vaig dir que  convenia malfiar-se de les invocacions o definicions de democràcia que van acompanyades d’un adjectiu: un exemple és la “democràcia orgànica” franquista i la “democràcia constitucional” actual espanyola que té dèficits importants i coneguts.

 

Ara ja  es pot afegir a la llista una de nova:  la “democràcia amb valors xinesos” esmentada pel  màxim dirigent xinès, Xi Ping.  Tots sabem quina mena de democràcia és, molt especialment els habitants de Hong Kong que quan eren colònia anglesa havien gaudit d’una democràcia sense més.

 

La repressió a la independència de Catalunya ha proporcionat altres exemples:

 

Com que  es volia condemnar per rebel·lió els líders, atès que a la mentalitat espanyola voler assolir la independència no pot ser altre cosa que una rebel·lió, i atès també que  perquè això s’esdevingui cal que hi hagi violència, el fiscal Fidel Cadena va dir que s’havia produït una “rebel·lió diferent” o també  va dir que l’aprovació per part del Parlament de lleis per al referèndum era “violència normativa” o que quan Cuixart cridava a una mobilització pacífica era una “violència encoberta”.

 

De vegades  també es diu el que no és, per justificar-se. La vicepresidenta Nadia Calviño ha dit que “todos queremos que  Puigdemont sea juzgado”. Quan diu “todos” a qui es refereix? A “tots els espanyols” i hem d’entendre que qui no ho vulgui no és espanyol? O a “tots” els membres del Govern? Jo no tinc la seguretat que tots els membres de Podemos ho vulguin.

Totes aquestes explicacions  com “ara no hi haurà santuaris a Europa” sonen més aviat a justificació davant la catalanofòbia espanyola sempre atiada des de Madrid.

 

La catalanofòbia fa dir moltes mentides i calúmnies com allò de Casado quan diu que als nens que parlen castel·là a l’escola els hi posen pedres a la motxilla i altres bestieses.

 

Més enllà de la catalanofòbia hi ha un altre odi sempre atiat: l’antisemitisme que actualment es concentra en denigrar Israel de manera sistemàtica.

 

Un bon exemple és que el Consell de  les Nacions Unides de Drets Humans des de l’any 2006 fins al 2015 va condemnar Israel en 62 ocasions.

També han estat condemnats:

Síria (17 cops)

Miamar (12)

Corea del Nord (8)

Iran (5)

Eritrea (4)

Sudan (2) i cap país més. Ni Xina, ni Afganistan, ni Aràbia Saudita, ni Líbia, ni tants d’altres que no respecten els drets humans de manera notòria i flagrant. I fins avui les coses no han canviat.

 

La Comissió sobre Afers Exteriors del Parlament ha condemnat Israel pel crim d’apartheid. L’apartheid  es va esdevenir a Àfrica del Sud  amb un seguit de lleis que per garantir la primacia de la raça blanca oprimia a les persones no blanques de manera que ni tan sols podien votar al Parlament,  havien de viure a reserves i no tenien dret a un seguit de serveis. Res d’això s’esdevé a Israel. A Israel tota la població té dret a l’ensenyament gratuït, dret a atenció sanitària en igualtat de condicions i hi ha diputats àrabs al Parlament, jutges, catedràtics i ambaixadors àrabs, etc. Si que hi ha a Israel una absència de pau atès que hi ha dos nacionalismes que es disputen la mateixa terra. Això no és apartheid. I resulta sorprenent que mai ningú hagi condemnat el maltractament que pateixen els palestins al Líban (denegació de permís de treball i de residència des de l’any 1948) o a Qatar o a l’Aràbia Saudita on són literalment explotats.

 

Fòbies i antis fan mal. Encara més: Europa ha tingut una gran prosperitat econòmica quan no ha tingut guerres. Ara la tenim a Ucraïna i les conseqüències les coneixem. La intolerància sempre fa mal. Quan en temps del franquisme es deia que la immigració castellana solucionaria el “problema catalán” venien a dir que el problema era que els catalans volíem ser catalans, no volíem ser castellans. I d’aquí ve tot, tot, de la intolerància a la diferència.

 

 

Maria Teresa Massons

Novembre 2022

 

 

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada