dimecres, 28 de desembre del 2022

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 100 DESEMBRE 2022 PÀG. 1 " SPIELBERG JA HO VA DIR " MAITE MASSONS "

SPIELBERG JA HO VA DIR

 

A Galícia, a la ciutat de Vigo hi ha un seguit de cognoms catalans, alguns de molt coneguts. Per exemple, les conserves Massó. Que hi fan aquests noms catalans a Galícia?

 

Les hostilitats grans o petites, llargues o curtes entre Espanya i Anglaterra als segles XVIII i XIX s’esdevenien un cop i altre. Els vaixells catalans que comerciaven amb Amèrica quan passaven per l’estret de Gibraltar de vegades eren apressats i conduits a Londres. I calia desplaçar-se per rescatar-los pagant vaixell i càrrega. Per tal d’evitar aquestes pèrdues, els comerciants  catalans van decidir portar les mercaderies per terra fins a Vigo i llavors emprendre el viatge cap a Amèrica. I ja sabem que no hi ha com la pròpia família per vigilar i expandir els negocis. Aquest és l’origen dels cognoms catalans a Galícia.

 

No tots els països obraven així. Els Estats Units tornaven els vaixells i la càrrega, no s’ho quedaven. Spielberg va fer una pel·lícula “La Amistad” que explica com l’any 1839 un vaixell espanyol amb aquest nom,  va sortir de Serra Lleona a Àfrica amb 56 persones  negres  per vendre-les a Cuba. Els negres es van rebel·lar, van prendre el vaixell i obligaren el pilot a retornar-los a Àfrica. Però el pilot els va enganyar i el vaixell va acabar a Connecticut als Estats Units. Tot seguit, l’ambaixador espanyol, com a representant dels interessos espanyols,  va reclamar el vaixell i la càrrega. Tot i que  en aquell temps a Connecticut l’esclavitud encara era legal, sempre i quan  fossin fills d’esclaus nats a Amèrica, no estava admès col·laborar en el segrest d’homes lliures per vendre’ls com a esclaus. Cal dir, a més que Espanya havia signat un acord internacional l’any 1817 (22 anys abans) que no faria comerç d’esclaus. Però no va ser fins al 1841 que les Corts espanyoles van fer una llei prohibint aquesta activitat.

 

És a dir, Espanya s’havia compromès a combatre l’esclavitud, però l’any 1839 feia els ulls grossos i passava de complir el que havia signat. I no solament això, en el cas del vaixell  La Amistad, l’ambaixador espanyol va reclamar el retorn del vaixell i tota la càrrega sencera. Dit d’altra manera, no solament feia els ulls grossos pel que fa al tràfic d’esclaus, el protegia!

 

L’afer va acabar en un judici, i el 1840 un jutge de Connecticut va decidir que els negres tenien el  dret de tornar a Àfrica i no podien ser lliurats a Espanya. A la pel·lícula de Spielberg es veu com l’ambaixador espanyol i el President d’Estats Units dinen plegats. L’ambaixador aprofita per reclamar la càrrega, atès que el vaixell ja s’havia retornat. El President va respondre:

 

-          Prou que jo retornaria la càrrega, però hi ha un jutge que ha dit el contrari i no puc fer-hi res.

 

L’ambaixador va respondre:

 

-          Qui no controla els seus jutges, no governa.

 

Això era l’any 1840, fa 122 anys. Doncs aquesta pràctica d’ignorar acords i tractats internacionals i que el Govern controli el poder judicial, encara s’esdevé a Espanya amb una “democràcia consolidada” diuen. S’esdevé amb la dreta i també amb l’esquerra quan pot. És allò de l’Espanya eterna, l’Espanya una i indivisible, de la Constitució irreformable. Quan Espanya parla d’UNITAT, diu que vol una sola religió (la Inquisició s’hi va esmerçar), un sol idioma (el castellà és un deure de tots, altres idiomes són optatius -quan no han estat prohibits- i millor que s’extingeixin), una sola nació (en un primer temps  -segles XVIII i XIX-  s’havia parlat de la “nació dominant” i les “nacions subordinades”, ja sabem quines, però ara es parla d’una sola nació/estat) i una sola llei (deixen escorrialles per a les autonomies i si convé s’eliminen).

 

I esclar que reformar la Constitució, ni parlar-ne, només s’ha fet amb alguna cosa menor, d’estranquis i de pressa i corrents obligats per Europa (amb relació al pagament del deute i Europa). Però la UNITAT, això és sagrat i reconsagrat.

 

Al diari Ara (21 -XII) el jurista Jordi Nieva Fenoll ha dit “L’anomenat Règim del 78 està tocant a la seva fi i no voler reformar-lo és condemnar-lo a esdevenir un règim autoritari”.

 

Reformar-lo vol dir canviar coses i una mentalitat de segles, gens fàcil. Implica, a més,  trepitjar molts ulls de poll.

 

 Maria Teresa Massons

Desembre 2022

 

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada