100 La D.O.Q. Priorat
Els monjos cartoixans van començar a conrear
vinyes en aquesta comarca l’any 1262. Des d’aleshores, malgrat la poca
fertilitat del terreny, les acusades oscil·lacions tèrmiques i el clima
extremadament sec, s’hi ha produït un vi de gran qualitat.
Aquesta denominació d’origen agrupa els
municipis de Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, la Morera de Montsant,
Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, la Vilella Alta, la Vilella Baixa i una
part dels pobles de Falset i el Molar.
Els vins es caracteritzen per procedir d’una
verema de rendiments molt baixos. Això es deu al sòl de llicorella, una pedra
de tipus pissarra, gris i aspra, característica de la comarca.
S’elaboren fonamentalment vins negres, a partir
sobretot de les varietats carinyena i garnatxa. Són densos, forts, brillants i
persistents.
Els vins blancs es fan amb garnatxa blanca i
pedro ximénez, i són madurs i penetrants. També s’hi produeixen rosats, rancis
i dolços.
En general, els vins del Priorat passen una
fermentació llarga. Són especialment apreciats els envellits en roure.
La D.O. Montsant
La Denominació d’Origen Montsant va néixer el
2001 amb la voluntat d’agrupar els trets distintius d’una sèrie de cellers que
ja constituïen una subzona de la Denominació d’Origen Tarragona.
El clima de la zona és continental, amb
significatives diferències de temperatures entre el dia i la nit, fet que
influeix especialment en la maduració del raïm. Els ceps que s’hi conreen es
caracteritzen per tenir un rendiment no gaire alt. Aquesta característica ha
contribuït a fer que els seus vins siguin especialment apreciats.
Es produeixen sobretot vins negres de guarda –
és a dir, que passen un temps en bóta abans de passar a l’ampolla – amb
varietats de raïm ull de llebre, garnatxa blanca i carinyena.
Pels vins blancs es fan servir preferentment les
varietats garnatxa blanca i macabeu. També s’hi elaboren vins de licor com
misteles, vi ranci i vi dolç.
Gavina
101 El ví
L’experiència de tastar
els vins en el seu lloc d’elaboració et permetrà entendre com la Mediterrània,
el sol i el paisatge variat han influït en el seu cos, gust singular que hi dóna la terra de
llicorella.
El Montsant, també parc natural, és una
serra de gran simbolisme a les comarques tarragonines. La seva impactant
orografia, emmurallada per cingleres i roquissars de conglomerats oligocènics,
mostra la petjada de l’activitat humana lligada a un important patrimoni
natural, que aplega una elevada diversitat biològica. És un indret ideal per a
activitats de natura, senderisme, fotografia, etc.
Tots els pobles que hi ha escampats pels llocs
arrecerats són interessants, però, per destacar-ne alguns punts, podem fer, per
exemple, una visita a l’interior de l’antiga mina de plom, la Mina
Eugènia, a Bellmunt del Priorat, o bé els pobles de Torroja, la Morera de
Montsant, la Vilella Alta i la Vilella Baixa (també anomenada la Nova York del
Priorat degut als seus emblemàtics edificis que recorden, segons d’on se’ls
miri, un conjunt de gratacels), la Casa dels Frares de Gratallops, Cabassers i
el seu retaule gòtic de Santa Maria i Ulldemolins amb l’església renaixentista,
veïna de Cornudella de Montsant, o Albarca als peus del Montsant, entre la
solana i l’obaga de la muntanya, d’origen musulmà i lligat amb les llegendes i
històries de Siurana, on destaca l’absis romànic de la seva església.
Gavina
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada