dimecres, 28 de desembre del 2022

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 100 DESEMBRE 2022 PÀG. 4 " CALDOS DEL PRIORAT " GAVINA

 

100 La D.O.Q. Priorat

Els monjos cartoixans van començar a conrear vinyes en aquesta comarca l’any 1262. Des d’aleshores, malgrat la poca fertilitat del terreny, les acusades oscil·lacions tèrmiques i el clima extremadament sec, s’hi ha produït un vi de gran qualitat.

Aquesta denominació d’origen agrupa els municipis de Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, la Vilella Alta, la Vilella Baixa i una part dels pobles de Falset i el Molar.

Els vins es caracteritzen per procedir d’una verema de rendiments molt baixos. Això es deu al sòl de llicorella, una pedra de tipus pissarra, gris i aspra, característica de la comarca.

S’elaboren fonamentalment vins negres, a partir sobretot de les varietats carinyena i garnatxa. Són densos, forts, brillants i persistents.

Els vins blancs es fan amb garnatxa blanca i pedro ximénez, i són madurs i penetrants. També s’hi produeixen rosats, rancis i dolços.

En general, els vins del Priorat passen una fermentació llarga. Són especialment apreciats els envellits en roure.

La D.O. Montsant

La Denominació d’Origen Montsant va néixer el 2001 amb la voluntat d’agrupar els trets distintius d’una sèrie de cellers que ja constituïen una subzona de la Denominació d’Origen Tarragona.

El clima de la zona és continental, amb significatives diferències de temperatures entre el dia i la nit, fet que influeix especialment en la maduració del raïm. Els ceps que s’hi conreen es caracteritzen per tenir un rendiment no gaire alt. Aquesta característica ha contribuït a fer que els seus vins siguin especialment apreciats.

Es produeixen sobretot vins negres de guarda – és a dir, que passen un temps en bóta abans de passar a l’ampolla – amb varietats de raïm ull de llebre, garnatxa blanca i carinyena.

Pels vins blancs es fan servir preferentment les varietats garnatxa blanca i macabeu. També s’hi elaboren vins de licor com misteles, vi ranci i vi dolç.
Gavina 

101 El ví

L’experiència de tastar els vins en el seu lloc d’elaboració et permetrà entendre com la Mediterrània, el sol i el paisatge variat han influït en el seu cos,  gust singular que hi dóna la terra de llicorella.


El Montsant, també parc natural, és una serra de gran simbolisme a les comarques tarragonines. La seva impactant orografia, emmurallada per cingleres i roquissars de conglomerats oligocènics, mostra la petjada de l’activitat humana lligada a un important patrimoni natural, que aplega una elevada diversitat biològica. És un indret ideal per a activitats de natura, senderisme, fotografia, etc.

Tots els pobles que hi ha escampats pels llocs arrecerats són interessants, però, per destacar-ne alguns punts, podem fer, per exemple,  una visita a l’interior de l’antiga mina de plom, la Mina Eugènia, a Bellmunt del Priorat, o bé els pobles de Torroja, la Morera de Montsant, la Vilella Alta i la Vilella Baixa (també anomenada la Nova York del Priorat degut als seus emblemàtics edificis que recorden, segons d’on se’ls miri, un conjunt de gratacels), la Casa dels Frares de Gratallops, Cabassers i el seu retaule gòtic de Santa Maria i Ulldemolins amb l’església renaixentista, veïna de Cornudella de Montsant, o Albarca als peus del Montsant, entre la solana i l’obaga de la muntanya, d’origen musulmà i lligat amb les llegendes i històries de Siurana, on destaca l’absis romànic de la seva església.
Gavina 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada