diumenge, 22 de desembre del 2019

REVISTA SKORPIO Nº 64 DESEMBRE 2019 PÀG. 2 " LA CORONA DE ARAGÓN " MAITE MASSONS


64 LA CORONA DE ARAGÓN

Els historiadors de l’Aragó solen dir que expliquen la història de “La Corona de Aragón”, no del nom del país i prou, sempre amb  “la corona” perquè, esclar, vesteix molt això de ser regne i dir alhora que Catalunya era un comtat i ja se sap que un rei està per sobra d’un comte i d’aquí hi ha qui fa el salt: tot allò que sabem de Catalunya: almogàvers, Jaume I, conquista de Sicília, Còrsega, Sardenya i  altres ho va fer Aragó. I a sobre diuen que la senyera quadribarrada és seva, la tenim provinent d’Aragó. Embolica que fa fort!

I tothom també ha sentit si fa no fa que Peronella, filla del rei Ramir, era l’hereva d’Aragó i en casar-se amb el comte de Barcelona els dos països restaren units. El problema és que no va ser exactament així.

Alfons I, el Bataller, va morir guerrejant contra els moros i al testament va deixar el regne d’Aragó a tres ordres de monjos- soldats, és a dir, a l’Església al capdavall.

Com que els aragonesos no van estar d’acord amb les disposicions del testament, van treure del convent Ramir, germà d’Alfons, el van fer casar i va tenir una nena, na Peronella. Ramir no volia ser rei i a més  els seus dominis havien estat lliurats jurídicament a l’Església, és a dir, no governava legalment, i a més a més el rei de Castella havia envaït l’Aragó i s’havia quedat un bon tros. Ramir tenia un bon embolic, trobava que al convent s’estava  molt millor.

El comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, anomenat el Sant, era valent i bona persona i tenia 20 anys. Ramir va parlar amb ell i  va dir que li donava tot l’Aragó i la filla també com a futura esposa. Ramon Berenguer en seria, si acceptava, l’amo del regne d’Aragó i desitjava que es casés amb la filla (la nena tenia dos anys), però si ella moria, Aragó ja havia estat donat al comte, que s’havia d’espavilar i molt, si volia regnar de manera efectiva. Dit d’altra manera, Peronella no n’era l’hereva, el seu pare, atès que poca cosa real tenia,  ja havia donat tot al futur marit.

Ramon Berenguer va desfer l’embolic amb l’Església, va recuperar territoris de Castella i va conquerir per a Catalunya Lleida i Tortosa. Va morir jove quan era de viatge a Gènova deixant un fill de 7 anys a cura de la mare, Peronella. Va llegar al nen Aragó i Catalunya , perquè ambdós països eren seus, no de la dona. Catalunya havia adquirit l’Aragó i per això la capital va ser Barcelona i el llenguatge de la cort era el català. Saragossa era la capital de l’Aragó estrictament. Això sí, d’acord amb la manera de fer catalana, va respectar la llengua, les lleis i la manera de fer aragonesa. L’Estat va esdevenir una confederació. La bandera comuna va ser la quadribarrada, la catalana.

Aragó tenia la seva pròpia bandera que era una creu de plata sobre fons blau.  Així es va escriure amb ocasió de la mort del rei Joan II el 19 de gener de 1479:

“Foren corregudes les armes del Senyor Rei D. Johan ... e foren 8 cavallers...los jinets aportaren banderes.....ab les armes del Principat de Catalunya çó és d’armes d’or e vermelles.... i l’altre ab semblant bandera però aquest segon vestia cota d’armes blava amb creu blancha .... que són armes d’Aragó”[1]

Una cosa semblant  s’esdevé actualment a Catalunya: hem de posar la bandera espanyola perquè som una propietat d’Espanya, però la nostra és la quadribarrada.

Quan Aragó estava unit a Catalunya tenia la seva bandera i també la quadribarrada perquè depenia de Catalunya. Si no està unit, com s’esdevé ara, la seva bandera no és la catalana.

A l’estatut d’autonomia d’Aragó diu: “La bandera de Aragón es la tradicional de las cuatro barras rojas horizontales sobre fondo amarillo”. Dir això és una usurpació, una estafa.

Com també ho és quedar-se les obres d’art del museu de Lleida fent servir trampes que un altre dia explicaré.


Maria Teresa Massons
Desembre 2019



[1]Josep M. Alós i de Dou, Butlletí de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de l’any 1924 -volum 10/11-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada