dilluns, 22 d’abril del 2019

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 56 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. ABRIL 2019 PÀG. 8 " PRIMERA IMATGE D'UN FORAT NEGRA "

56 PRIMERA FOTO D’UN FORAT NEGRE

Primera imatge directa d'un forat negre. Aquest dimecres s'ha difós mundialment la primera fotografia on es pot veure un forat negre, el que hi ha al centre de la galàxia elíptica massiva Verge A -numerada també com a M87-. La imatge l'ha pres el projecte Event Horizon Telescope (EHT), que integra una xarxa internacional de vuit telescopis terrestres, coordinats amb aquesta mateixa intenció.

En la imatge, de fet, el forat negre en si mateix no es pot veure. Per definició, ja que la gravetat és tan elevada en aquestes regions de l'espai que ni tan sols la llum no la pot vèncer, i no pot arribar fins a nosaltres. El cercle brillant de la imatge són gasos en l'horitzó d'esdeveniments (event horizon, en anglès, i d'aquí el nom del projecte), el que podríem considerar la "frontera" del forat negre. 


La part negre del centre de la imatge, on hi ha el propi forat és en realitat "l'ombra" del mateix. "Quan estem immersos en una regió brillant, com un disc de gas, esperem trobar-hi una regió fosca similar a una ombra, cosa predita per la teoria de la relativitat general d'Einstein que mai no havíem vist", ha explicat la presidenta del consell científic de l'EHT, Heino Falcke. "Aquesta ombra, causada per la flexió i la captura gravitacional de la llum per l'horitzó dels esdeveniments, revela molt sobre la naturalesa d’aquests objectes fascinants i ens ha permès mesurar l’enorme massa del forat negre d'M87".

La imatge és la primera que s'ha pogut prendre directament d'un forat negre, que fins ara només s'havia pogut reflectir en representacions artístiques més o menys aproximades. Per prendre-la, els telescopis coordinats en el projecte s'han sumit per crear un "telescopi virtual" de la mida del propi planeta Terra, segons han explicat els investigadors del projecte. Això ha estat possible per les diferents ubicacions dels telescopis arreu del globus (a Xile, Sierra Nevada, Hawaii, Arizona, Mèxic i l'Antàrtida), i aprofitant la rotació de la Terra.
 

Distribució dels telescopis del projecte EHT que han fotografiat per primer cop un forat negre Foto: NRAO/AUI/NSF  

"Aquest és un espectacle científic extraordinari aconseguit per un equip de més de 200 investigadors", ha assenyalat Sheperd S. Doeleman, director del centre d'astrofísica d'EHT, en anunciar el descobriment.


A més de l'espectacularitat que comporta la publicació de la imatge de cara al gran públic, s'espera que les investigacions del projecte Event Horizon Telescope serveixin per confirmar diversos aspectes de la teoria de la relativitat general d'Einstein, i si aquests es compleixen en regions tan extremes de l'espai com un forat negre.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada