dilluns, 22 d’abril del 2019

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 56 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. ABRIL 2019 PÀG. 1 " UNA SOCIETAT DECENT " MAITE MASSONS


Una societat decent



Una societat decent és la que no humilia els seus membres i els procura, a més, una vida decent.

No fa gaire es va saber que un home  a Madrid havia ajudat a morir la seva esposa malalta de feia molt temps, que patia i que sabia que la seva vida havia esdevingut insuportable.

Aquest home va ajudar la seva dona en vida, durant anys, i a tenir una mort digna, quan ella ho va desitjar. Ho ha dit amb claredat i va filmar els darrers moments de la mort de la dona.

Quan una persona no vol continuar vivint  pot decidir suïcidar-se, el problema s’esdevé quan algú vol morir, té motius més que raonables per desitjar-ho, però no pot fer-ho, necessita d’algú que l’ajudi, és a dir,  el seu suïcidi ha de ser assistit, ajudat. Qui ho fa a Espanya i altres països, serà castigat per la llei que ho considera un homicidi, una mena d’assassinat.

Aquest home estimava tant la seva dona, que  va decidir córrer el risc d’anar a la presó per ajudar-la fins el darrer minut. I passar pel calvari d’un judici i pagar les despeses d’un advocat...

Mal està que  no tinguem a Espanya una llei que reconegui el dret de les persones a acabar amb la seva vida, no podem decidir néixer, evidentment, però sí que hauríem de poder decidir morir i poder fer-ho sense posar en risc les persones que estimem.

Una societat decent no humilia els seus membres, però aquest cop s’ha humiliat un home que per amor a la seva dona ha contravingut la llei, no totes les lleis són legítimes, encara que siguin legals.

Ell mateix va telefonar la policia, que lògicament es va presentar al domicili. Podien haver escoltat i parlat i explicar que d’acord amb la llei ajudar la seva dona a morir era un homicidi. Li podien haver dit que entenien com es sentia i que l’endemà a les 8 o a les 9 tornarien a casa seva perquè anés a declarar davant el jutge. Però no, el van humiliar, el van detenir, el van emmanillar, el van dur a la comissaria i al calabós a passar la nit i l’endemà el van dur davant el jutge. Sabien que l’home els hauria esperat a casa, sabien que era una persona gran sense esma ni ganes de fugir, però tant els feia.

La jutgessa que va atendre el cas el va posar en llibertat, però  va derivar l’afer a un jutjat de violència contra la dona. Hi havia hagut cap agressió? No, però sí per a la jutgessa, per a ella l’amor no hi comptava. Va tornar a humiliar l’home un altre cop, no n’hi havia prou amb el que havia fet la policia.

Qualsevol persona decent hauria fet el contrari de la policia i la jutgessa.

Hi ha jutges  i policies decents, sens dubte però són poc coneguts. La justícia a Espanya és desesperadament lenta. Els anglesos diuen Justice delayed is no justice (justícia tardana no és justícia). A Anglaterra tenen la meitat de jutges per habitants que nosaltres, però les causes es resolen com a mínim en la meitat de temps. A Escòcia el temps màxim de presó provisional sense judici és 110 dies. Els nostres presos polítics ja porten any i mig, tot molt legal, però no legítim.

Lluitarem  per una república on no s’humiliï la gent, on es pugui viure amb decència i les autoritats actuïn amb decència, res menys. Hi tenim tot el dret.


Maria Teresa Massons
Abril 2019





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada