dilluns, 25 de febrer del 2019

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 54 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. FEBRER 2019 PÀG. 1 " ELS BORBONS ARA I SEMPRA " MAITE MASSONS


ELS BORBONS ARA I SEMPRE

Segons diu la sagrada i reconsagrada Constitució espanyola, som a un país amb una monarquia constitucional.

Hi ha més d’una país amb monarquia constitucional: Regne Unit, Holanda, Noruega, Suècia i  que alhora frueixen d’una democràcia homologada. Però no és el cas a casa nostra.

A Espanya durant tot el segle XIX hem tingut períodes sense rei o reina (pocs) i períodes amb restauració monàrquica, allò que va inaugurar Ferran VII quan va tornar després de la guerra del Francès.

Franco l’any 1947, època de dictadura plena, va restablir la monarquia. Havia conegut un nen de 10 anys, Juan Carlos de Borbon i tots dos, segons ha explicat el Rei emèrit, van quedar seduïts l’un per l’altre. Franco va restablir la monarquia i es va encarregar de manera directa de l’educació del futur rei que ho seria quan ell morís, com així  es va esdevenir.

Molta gent pensa que la “monarquia va dur la democràcia a Espanya”. El que va passar exactament és que la monarquia hi era per començar-hi i després  es va fer una Constitució a mida de la prèvia monarquia. Eren altres temps, Espanya era una anomalia a l’occident europeu i calia tenir  “democràcia”, calia quedar bé. Però també calia assegurar que al Rei no el trauria ningú. Un referèndum monarquia o república? Vade retro!

El Rei és cap d’Estat. A tots els països democràtics el cap d’Estat té una llei que regula les seves funcions, però a Espanya això  ni s’ensuma. La Constitució consagra la impunitat del rei, faci el que faci, perquè, doncs, li cal una llei? A sobre és cap suprem de l’exèrcit, és una mena de generalíssim, cosa que tampoc s’esdevé a altres països amb una democràcia homologable.
Quan l’ex-Rei Juan Carlos va traspassar al seu fill el rang de generalíssim ho va fer a casa, a palau, com el pare que dona a un fill una cosa de la seva propietat, ni tan sols les Cortes ho havien de convalidar, era i és un tema privat. Inimaginable a Noruega, per posar un exemple.

Quan la Reina Sofia esperava un nen van aconsellar al Rei Juan Carlos que no posés al seu fill el nom de Felipe, perquè era un nom de mal record entre els catalans. Li va posar Felipe, devia pensar que una mena de nou Felipe V, era d’allò més oportú. I el nen en va aprendre, d’aquí el reial discurs del 3 d’octubre.

Allò que no surt als diaris

No tot el que s’esdevé arreu és notícia. En vull parlar de dues que considero prou greus però que no seran ni als diaris, ni a la ràdio, ni a la televisió.

A Malàisia tenen treballadors immigrants que han de pagar als seus amos el viatge i altres despeses amb el seu salari,  el deute sol ser gran i més gran. Les condicions de treball són prou nefastes perquè hi hagi treballadors que en fugin. La solució del Govern malaisi  ha estat retenir el 20% del sou que els treballadors només recobraran si acaben el contracte quan l’amo ho digui. El govern diu que ho fa per ajudar els treballadors. Hi ha algú que pugui creure que si el treball i el salari fossin decents la gent en fugiria? Sí, pel que sembla ho creu el govern malaisi.

Gaspar Matalaev és un defensor dels drets humans a Turkmenistan (Àsia central). Va denunciar el sistema governamental de treball forçat als camps de cotó. Des del 4 d’octubre del 2016 està detingut i ha estat torturat per obligar-li a confessar un delicte de frau.

Malauradament sempre podrem trobar llocs pitjors que el de la “democràcia constitucional“ espanyola. I això de posar un adjectiu  a la democràcia, ja ho feia en Franco, vivíem en el que s’anomenava una “democràcia orgànica”.

Maria Teresa Massons

Febrer 2019




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada