divendres, 24 d’agost del 2018

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 48 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. AGOST 2018 PÀG. 1 " ESPANYA TORNA I RETORNA " MARIA TERESA MASSONS


ESPANYA TORNA I RETORNA I NOSALTRES ANEM PASSANT, FENT VIA

El mes de novembre de 1905 va haver eleccions municipals a Barcelona. Els Centre Nacionalista Republicà va treure 14 regidors i a Lliga Regionalista eN va treure 12. La Lliga tot i haver perdut va consolidar una millora de resultats que s’esdevenia els darrers quatre anys i això la va fer sentir optimista i va decidir celebrar-ho  el 18 de novembre amb un Banquet de la Victòria on van participar 2.500 persones.

Uns dies després una revista catalanista i satírica, el Cu-Cut!, va publicar un acudit de Junceda. Es veia dos militars parlant i veient com una munió de gent entrava a un local.

-          ¿Qué pasa?
-          Estan celebrando el banquete de la Victoria
-          Ah, seran paisanos (és a dir, civils)

L’exèrcit espanyol  no tenia res a celebrar. L’any 1898 havia perdut la guerra de Cuba amb Filipines i Puerto Rico a més del fracàs del Marroc. Els catalanistes s’havien oposat a aquestes guerres i els militars consideraven que oposar-se al colonialisme era separatisme antiespanyol. Com que l’exèrcit se sentia ofès per l’acudit i el banquet, entre 300 i 400 militars, molts d’uniforme,  van assaltar i destrossar el local de la revista Cu-Cut! i el del  diari La Veu de Catalunya (òrgan d’expressió de la Lliga). El saqueig va durar hores i la policia no va intervenir-hi.

Era un acte d’insubordinació militar i delictiu d’acord amb el Codi penal, però no va ser sancionat, ans va ser aplaudit pels polítics i la premsa espanyols. I el març de 1906 es va aprovar la Llei de jurisdiccions que posava sota jurisdicció militar totes   les ofenses a la pàtria. Segons l’historiador Josep Termes “contra el que deien separatisme no calia aplicar la legalitat, sinó l’escarment” ( Termes, Josep, (Nou) Resum d’Història del Catalanisme 2009 Ed. Base, pàg. 112).

L’1-O del 2017 la policia va apallissar gent pacifica que volia votar. Això ha estat aplaudit pels polítics i la premsa espanyols  i els comandaments policials responsables han estat recompensats, la repressió s’ha fet ignorant la legalitat i ja hi ha qui parla de reformar el Codi penal per millor reprimir. Dit d’altra manera, ara com abans, contra  la independència no cal aplicar la legalitat, sinó l’escarment.

Joan B. Culla (Guerracivilisme, Ara, 17-07-2018) escriu que hi ha a Espanya “la tendència a donar als problemes polítics respostes –preteses solucions- que, conscientment o no, connecten de ple  amb la metodologia guerracivilista del franquisme”. Al mateix article Joan B. Culla explica com Pablo Casado, nou líder del PP, ja va advertir al president Puigdemont que podia acabar (afusellat) com Companys i, encara més, si l’any 1939 centenars de milers de catalans van haver de fugir i  romandre exilats, ara Casado ha convidat a dos milions de catalans a marxar de Catalunya cap a Bèlgica o Alemanya si no volen ser espanyols. Neteja ètnica? Mort el gos, morta la ràbia?

Albert Rivera ha dit també que vol que l’últim poblet de Girona sigui tan espanyol com el passeig de la Castellana a Madrid, és a dir, aplicar la metodologia franquista d’uniformització a l’espanyola que molts recordem.

Mentalitat franquista espanyola que entronca  amb el decret de Nova Planta al segle XVIII i s’ha mantingut al XIX, al XX i continua al XXI.

Hi ha però algunes diferències  amb segles passats gens menyspreables: abans havíem lluitat per l’autonomia i ara ho fem per la independència, perquè ja n’hi ha prou i massa. I Europa, de mica en mica, molt més a poc a poc del que nosaltres voldríem, va reaccionant. L’opinió pública cada cop està més a favor de Catalunya i els polítics es comencen a moure: a Escòcia, a Finlàndia, al Parlament Europeu, al Parlament Britànic, a Bèlgica, a Suïssa.  60 intel·lectuals espanyols han signat una carta a favor dels presos, sis persones internacionalment conegudes (Noam Chomsky, Pep Guardiola i altres) han participat en un vídeo que denuncia la repressió a Catalunya i la justícia espanyola cada cop està més desprestigiada i aïllada.

Tot això mai s’havia esdevingut, anem pel bon camí.

Continuarà...


Maria Teresa Massons
Juliol 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada