dimarts, 22 de maig del 2018

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 46 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. MAIG 2018 PÀG. 4 " QUIM TORRA PRESIDENT DE LA GENERALITAT I EL SEU GOVERN "


46 QUIM TORRE HA JURAT LLEIALTAT AL POBLE CATALÀ COM HA PRESIDENT DE LA GENERALITAT 17-5-18

Quim Torra pren possessió com a president de la Generalitat
Ha jurat el càrrec oferint lleialtat al poble de Catalunya
Quim Torra ha pres possessió com al 131è president de la Generalitat. En un acte auster al saló Mare de Déu de Montserrat, el president ha jurat el càrrec oferint lleialtat al poble de Catalunya, una fórmula que ja va fer servir Carles Puigdemont. ‘Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel parlament’, ha dit.
La cerimònia, que estat molt breu, no s’ha fet al saló de Sant Jordi, com és tradició, per a denunciar el moment excepcional que viu el Principat amb presos polítics, exiliats i milers de represaliats. En l’acte només hi han assistit els familiars del nou president i el president del parlament, Roger Torrent. Cap membre del govern espanyol hi ha volgut participar. Torra ha jurat el càrrec amb la senyera de fons, però sense la bandera espanyola.
L’excepcionalitat de l’acte ha quedat pal·lesa, especialment en un fet: ningú ha col·locat al coll de Quim Torra la medalla del president de la Generalitat. Ha restat en un coixí de vellut vermell.
Principio del formulario
SFinal del formulario
·         ÚLTIMES NOTÍCIES






46 GOVERN DE LA GENERALITAT 15-5-18

Els noms del govern de Quim Torra: qui són i d’on vénen
Repassem, d'un en un, els tretze departaments del govern, els noms que s'han confirmat i els que més sonen
El Parlament de Catalunya ha investit avui Quim Torra 131è president de la Generalitat. Amb els vots de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana i l’abstenció de la CUP, Quim Torra ha obtingut la confiança necessària per a la segona tanda de votació del debat d’investidura. Amb la formalitat de la signatura del monarca espanyol al nomenament del parlament i la presa de possessió, la primera decisió que prendrà el president Torra serà la constitució del govern pactat per JxCat i ERC. La previsió és que el nomenament i presa de possessió dels consellers es faci dijous i que divendres es reuneixi el primer consell executiu extraordinari. VilaWeb ha pogut confirmar deu noms dels tretze que han de completar l’equip de Quim Torra. Vegem quins poden ser tots els homes i dones del president Torra.
Vice-president i conseller d’Economia
Pere Aragonès és l’únic nom que fa dies que ja es considerava segur. És secretari d’Economia en funcions i adjunt a la presidència d’Esquerra des de final de març, en un càrrec de nova creació. Aragonès té trenta-cinc anys i va fer els primers passos a la política a la JERC, on el 2003 va ser escollit portaveu nacional. Tres anys després era escollit diputat al parlament, càrrec que va ocupar fins que va ser nomenat al govern de Carles Puigdemont el gener del 2016.
Presidència
El Departament de Presidència continuarà a les mans de 
Jordi Turull mentre la justícia espanyola no ho impedeixi. Actualment empresonat, Turull serà un dels fils de continuïtat amb el govern expulsat amb el cop d’estat del 155. La clau encara desconeguda d’aquest govern serà la figura de la secretaria general, que haurà d’ocupar-se de les decisions del dia a dia que siguin de la competència del conseller Turull. Si la justícia espanyola suspèn o inhabilita Turull per a ocupar càrrecs a l’administració, el govern pot substituir-lo per Elsa Artadi, en una agrupació de departaments o en un canvi de posició.
Afers Exteriors
El titular del Departament d’Afers Exteriors és una incògnita. I de fet, és dels llocs pels quals han sonat menys noms. Aquestes últimes hores ha corregut sense cap confirmació oficial el nom de la directora general de Relacions Exteriors, 
Marina Falcó, que va ser destituïda fa poques setmanes després d’un acte de Sant Jordi amb presència del conseller Lluís Puig a la delegació del govern a Brussel·les. Falcó va néixer a Terrassa el 1981, és llicenciada en publicitat, màrqueting internacional i relacions públiques a la London Metropolitan University i té un màster en Comunicació Intercultural en l’Empresa a la University of London. Ha treballat al Regne Unit, Austràlia, Singapur i en alguns països de l’Amèrica Llatina. També havia sonat per aquest departament l’eurodiputat Jordi Solé i el conseller Raül Romeva, si ERC volgués optar per una via de continuïtat.
Governació
El substitut de la consellera Meritxell Borràs al capdavant del Departament de Governació serà 
Jordi Puigneró, enginyer de Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Nascut el 1974 a Sant Cugat del Vallès, Puigneró dirigeix la política TIC del govern des del novembre del 2013, primer com a director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació i des del febrer del 2016 com a secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital. El 1999 va començar a militar a la Joventut Nacionalista de Catalunya i més endavant fou regidor a Sant Cugat i va ocupar responsabilitats de govern amb Lluís Recoder i Mercè Conesa fins a ser tinent batlle de Governació, Seguretat, Mobilitat i Tecnologia.
Ensenyament
Esquerra podria recuperar una figura del primer tripartit per al Departament d’Ensenyament. 
Josep Bargalló va ocupar el càrrec de conseller d’aquest ram tan sols dos mesos en el govern de Pasqual Maragall fins que va substituir Josep-Lluís Carod-Rovira com a conseller primer després de la polèmica de l’entrevista amb ETA. Durant el segon tripartit va ser director de l’Institut Ramon Llull. Nascut el 1958 a Torredembarra, Bargalló és crític literari, escriptor i catedràtic de secundària. També ha sonat un altre nom per a la conselleria: el de la diputada d’ERC Mònica Palacín, nascuda el 1972 a Barcelona i regidora a Pineda de Mar.
Salut
En el cas del Departament de Salut, Esquerra encara no ha confirmat el nom que proposarà a Torra. Una hipòtesi que ha corregut era la possible restitució de 
Toni Comín, a l’exili de Brussel·les, però sembla que Esquerra prefereix un conseller que governi al país. Han sonat dos noms amb més o menys intensitat. Per una banda, David Elvira (Barcelona, 1974), director del Servei Català de Salut i amb experiència al Departament de Salut del 2009 ençà. Per una altra, Joan Ignasi Elena, batlle de Vilanova i la Geltrú entre el 2005 i el 2011, coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, advocat i ex-dirigent del PSC.
Interior
Miquel Buch (Premià de Mar, 1975) tornarà a la primera línia de la política. Ex-president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), ex-diputat de Junts pel Sí i ex-batlle de Premià de Mar, Buch recuperarà un paper important en el procés d’independència i tindrà un paper clau en la reversió del 155 al Departament d’Interior, un dels que més ha rebut la intervenció de l’autogovern. Té quaranta-dos anys i una àmplia carrera política. Va fer-se militant de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya el 1996 i més tard passà a Convergència Democràtica. L’any 2000 va començar a exercir de regidor a Premià, on va assumir la batllia el 2007. Buch és membre del PDECat i ha reivindicat públicament la legitimitat del president Puigdemont.
Territori i Sostenibilitat
La restitució de 
Josep Rull (Terrassa, 1968) a Territori i Sostenibilitat és una de les que sospesa Torra. Rull ha mostrat sempre la predisposició a continuar al capdavant del departament, però la seva situació personal i judicial pot dificultar-li-ho. En cas que el conseller Rull no fos restituït o bé fos inhabilitat una vegada el processament sigui ferm, l’alternativa és Damià Calvet (Vilanova i la Geltrú, 1968), director general d’Arquitectura i Habitatge entre el 2001 i el 2003 i director general de Territori i Mobilitat entre el 2010 i el 2012. També ha treballat a l’empresa privada entre els anys 2004 i 2010, i ha dirigit l’Institut Català del Sòl i l’empresa pública CIMALSA des del 2013. A més, ha estat tinent batlle a Sant Cugat.
Cultura
Al capdavant de Cultura repetirà probablement 
Lluís Puig (Terrassa, 1959), el conseller exiliat a Brussel·les. En principi la justícia espanyola no pot inhabilitar-lo i la belga resoldrà aviat la seva situació, però podria posar traves a deixar-li exercir el càrrec a distància. Puig és conseller des del juliol, quan va agafar el relleu de Santi Vila, que va passar a Empresa i Coneixement després de la destitució de Jordi Baiget. L’alternativa és Laura Borràs (Barcelona, 1970), diputada de Junts per Catalunya i ex-directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs és filòloga i professora a la Universitat de Barcelona, on ha fet classes sobre teoria de la literatura i literatura comparada.
Justícia
El nom de la titular de Justícia va ser un dels dos que va confirmar el diputat Joan Tardà la setmana passada abans d’anunciar-se qui seria el candidat a la presidència. 
Ester Capella és advocada i actualment diputada d’Esquerra Republicana al congrés espanyol. Nascuda a la Seu d’Urgell el 1963, va ser presidenta de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates entre el 2003 i el 2007. Anteriorment havia estat senadora de designació parlamentària entre el 2013 i el 2016. Substituirà Carles Mundó, que va decidir d’abandonar la política de primera línia després de les eleccions del 21 de desembre.
Afers Socials
El conseller d’Afers Socials que substituirà Dolors Bassa, empresonada a Alcalá Meco, serà el diputat 
Chakir El Homrani. És un sociòleg nascut a Barcelona el 1979, veí de Granollers, que quan tenia vint-i-tres anys va ser elegit secretari d’organització de l’Avalot, la branca juvenil del sindicat UGT a Catalunya. Quatre anys més tard, el 2007, va ser elegit portaveu nacional de l’organització. És diputat al parlament des del 2015, quan ocupà la quinzena posició de la llista de Barcelona de Junts pel Sí. És militant d’ERC d’ençà del 2004.
Empresa i Coneixement, i portaveu
El departament que havia ocupat Jordi Baiget fins l’agost del 2017 i Santi Vila d’aleshores fins al 26 d’octubre tindrà ara una nova consellera. Serà 
Elsa Artadi, la dona forta de Carles Puigdemont i Junts per Catalunya, que havia sonat per a la presidència que finalment ha ocupat Quim Torra. Artadi, que també farà de portaveu, és una economista nascuda el 1976 a Barcelona amb un currículum acadèmic i professional brillant. És doctora en ciències econòmiques a la Universitat Harvard i entre el 2006 i el 2011 fou professora d’Economia de la Università Bocconi de Milà. També va ser professora a la Fudan University de Xangai i membre del comitè científic del Banc Mundial a Casablanca (Marroc), consultora del Banc Mundial a Washington i membre del comitè científic de l’European Economic Association. És possible que si la justícia inhabilita Jordi Turull sigui Artadi qui la substitueixi al capdavant del Departament de Presidència.
Agricultura, Ramaderia i Pesca
Al capdavant d’Agricultura, Esquerra ha decidit de situar-hi la diputada al congrés espanyol des del 2011 
Teresa Jordà. Nascuda el 1972 a Ripoll, és llicenciada en història moderna i contemporània per la UAB. Fou batllessa de la seva vila entre el 2003 i el 2011. Jordà substituirà Meritxell Serret, exiliada a Brussel·les, al capdavant de la conselleria.
Principio del formulario
SFinal del formulario
·         ÚLTIMES NOTÍCIES





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada