dimarts, 31 d’agost del 2021

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 84 AGOST 2021 PÀG. 1 " LA TERCERA VIA " MAITE MASSONS

 

LA TERCERA VIA?

Amb tot això del Procés, hi ha qui parla d’una tercera via. És a dir, que entre la independència i la situació actual de dependència, hi hauria una altra possibilitat. Un cop constatat de manera evident que hi ha com a mínim un 50% o més de catalans que no se senten bé formant part d’Espanya, el govern de Madrid podria fer una proposta que tot i no ser la independència, sí seria canviar un seguit de coses i llavors potser la immensa majoria de catalans se sentirien còmodes formant part de l’Estat espanyol.

 

Ara per ara, això que seria lògic i aplaudit per Europa, el més calent a l’aigüera. Perquè, si potser seria un camí de sortida per a Espanya? Doncs, perquè la psicologia sociopolítica espanyola no imagina altra política per als catalans que no sigui la repressió, l’assimilació i si rep qualsevol cosa immediatament cal donar-lo també a la resta d’Espanya. I així, per exemple,  la Rioja, sense haver estat mai una nació, ni tenir un idioma propi, ni haver reivindicat mai res, ha de ser igual a Catalunya pel que fa a competències autonòmiques.

 

La Constitució, aquest document sagrat i quasi dogmàtic, parla de “regions i nacionalitats”, però des que Andalusia va dir que  també era una nacionalitat, tots hem esdevingut “autonomies regionals” més o menys grans i prou. I la tendència secular espanyola al centralisme, amb més salut i força que mai.

 

Però  sempre podem imaginar, així que vull donar un seguit d’idees que serien tercera via.

 

1.    El català tindria els mateixos drets a Madrid que el castellà té a Barcelona i el castellà a Madrid els mateixos drets que el català a Barcelona.

2.    Tindríem un pacte fiscal a la basca.

3.    L’administració de justícia a Catalunya seria solament catalana. Ací es triarien i nomenarien jutges de tots els nivells i també, fiscals, i tots haurien de dominar el català.

4.    Només hi hauria policia catalana: Mossos i Locals. És a dir, no hi hauria Guàrdia Civil ni Policia Nacional a Catalunya.

5.    La divisió del territori seria cosa nostra. El nostre Parlament decidiria si ha d’haver províncies, vegueries, municipis o el que convingui.

6.    La Llei d’Educació seria exclusivament catalana, sense coses coma ara “l’alta inspecció espanyola”. I això seria des de l’escola bressol fins a la universitat.

7.    Tindríem  seleccions nacionals catalanes esportives que competirien internacionalment, com ara als Jocs Olímpics o a la Copa Mundial de Futbol.

8.    Totes les lleis i procediments davant els tribunals, és a dir, dret processal, dret civil, dret penal, dret mercantil serien exclusivament catalanes. No regiria cap llei espanyola en aquest tema.

9.    Deixaríem de tenir conflictes al Tribunal Constitucional per invasió de competències. Hi hauria lleis catalanes o lleis espanyoles, sense barreja. Per exemple, es podria acordar que la Llei de Sanitat fos espanyola i Catalunya tingués només delegada la gestió.

 

Evidentment, això no és tot, només són algunes idees, una part petita. Potser algú pensa que això és impossible que no es fa enlloc del món. Doncs aquestes  coses i altres les té qualsevol cantó suís, l’estat de Baviera  a Alemanya, Escòcia al Regne Unit, el Quebec al Canadà o Califòrnia o Massachussetts als Estats Units. I no són independents... i si en volguessin ser podrien fer un referèndum acordat, tot i que la negociació seria possiblement llarga.

 

Malauradament a Espanya la tercera via és un foc d’artificis, és inexistent. I així anem.

Maria Teresa Massons

Agost 2021

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada