dimarts, 10 d’agost del 2021

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 83 JULIOL 2021 PÀG. 1 " EMBOLICA QUE FA FORT " MAITE MASSONS

EMBOLICA QUE FA FORT

  

A Espanya en saben d’embolicar la troca. Vegem uns quants exemples:

 

Temps era temps que algú va nomenar en Jordi Pujol “español del año”. Eren els temps de la política de “peix al cove”. Sovint només hi arribava peixet, però, qui dia passa, any empeny. Ésclar que el que més  ajudava era l’estira i l’arronsa de l’aritmètica parlamentària a Madrid, fins que tot es va estroncar.

 

Temps era temps que quan el Sr. González o el Sr. Aznar volien justificar davant d’Espanya  la concessió d’alguna cosa als catalans deien “Catalunya  ha fet tots aquests temps un gran esforç de generositat envers Espanya”. Ara que això de la “solidaritat” i la “generositat” a Catalunya s’ha explicat dient “Espanya ens roba”, atès que mai es pot dir que quan t’han tret els diners vulguis no vulguis, s’ha exercit generositat, a Espanya s’ha deixat d’esmentar. Ara és el Govern espanyol que exhibeix “generositat i magnanimitat” indultant condicionalment qui mai havia d’haver anat a la presó.

 

Temps era temps el Sr. Aznar deia que això de voler tenir un Estat ja no és modern. “Sois unos antiguos”, deia. Cosa que ha tornat a repetir el Sr. Pedro Sánchez fa molt poc quan ha dit que ja no es porta això de voler aconseguir la independència (si  ja la tens, que ningú la toqui, això sí). Ves per on, atès que no fa gaires anys a Europa un seguit de nacions han esdevingut independents: Eslovènia, Croàcia, Macedònia, Bòsnia, Kosovo, Estònia, Letònia, Lituània,...  esdevenir independent és molt actual. Però el que amb tota certesa  no es considera acceptable i normal actualment, és que la policia atonyini votants pacífics i que una “constitució” sigui tan sagrada i inamovible que no permeti exercir la democràcia, omplint-se alhora la boca de la democràcia perfecta de la Constitució “que nos hemos dado”. Els països democràtics troben camins per resoldre pacíficament els conflictes polítics.

 

Hi ha tanmateix a Espanya un dret constitucional molt tradicional: l’exèrcit assegura que ningú pugui marxar, “que no se cuartee el solar patrio”, però la sentència del Tribunal Suprem del  Canadà sobre el Quebec ha consagrat l’obligació constitucional a la negociació per solucionar un conflicte, exactament una demanda d’independència d’una part de l’Estat. Ha estat el pas de la barbàrie a la civilització, segons Xavier Rubert de Ventós.

 

El Sr. Pedro Sánchez ha ofert la taula de diàleg (previ estira-i-arronsa parlamentari d’ERC), però la nova ministra, Isabel Rodríguez  ha dit:” Catalunya es mereix que en parlem en altres termes, com ara dir que és un territori líder en la industria automobilística”. Ha dit això per no dir allò tan sovintejat, “Parlem de les coses que ens uneixen, no de les que ens desuneixen”. Parlar d’allò que “uneix” vindria a ser una conversa de cafè, de final d’àpat, però  una taula de diàleg/negociació és per resoldre un conflicte, per parlar del que ens separa i trobar un camí de solució que per als catalans té el nom d’amnistia i autodeterminació.

 

El Sr. Pedro Sánchez, ha dit “Catalans us estimem”. En castellà es diu “Palabras son amores y no buenas razones”. Doncs, això.

 

Maria Teresa Massons

Juliol 2021

 

 

  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada