diumenge, 30 d’agost del 2020

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 72 AGOST 2020 PÀG. 8 " MONARQUIA O REPÚBLICA, ENQUESTES VIABLES AL CIS. " ROGER TUGÀS


 72 Monarquia o república? 10 enquestes que demostren al CIS que és viable (i necessari) preguntar-ho

Sondejos recents assenyalen que el referèndum sobre el cap d'estat té un suport majoritari, que els votants del PSOE són majoritàriament republicans i que l'espanyola és la monarquia amb menys suport d'Europa

 per Roger Tugas Vilardell , 8 d'agost de 2020 a les 20:30 | 

 

Preguntar sobre la monarquia era una pràctica habitual dels baròmetres del CIS... fins que aquesta va començar a suspendre. Ho va fer el 2011, amb un ajustat 4,9, però el 2013 i 2014 va enfonsar-se fins al 3,7 i el relleu per Felip VI només va servir per apujar la valoració a un insuficient 4,3. I des de l'abril de 2015, l'ens demoscòpic estatal no ha tornat a demanar per aquesta institució, generant una polèmica notable sobre la motivació d'aquesta decisió.

En canvi, els mitjans de comunicació privats i altres organismes sí que han seguit preguntant per la monarquia, i aquí oferim un recull de deu enquestes recents i de diferent signe sobre la casa reial. En general, hi ha algunes coincidències entre elles: hi ha divisió entre aquest model d'estat o un de republicà, però un referèndum sobre la qüestió obté força suport; i la dreta prefereix la monarquia i l'esquerra (incloent-hi el PSOE) i l'independentisme, la república.


El Español (6 d'agost de 2020): L'última enquesta és molt recent i assenyala que la fugida de Joan Carles I hauria donat aire a la monarquia, amb un 54,9% d'espanyols que en serien partidaris enfront un 40,8% de republicans -incloent la majoria de socialistes-. Un altre sondeig molt similar al mateix mitjà feta durant el juliol assenyalava un empat tècnic entre les dues opcions, amb la república lleugerament per davant.


 

ElectoMania (4 d'agost de 2020): Fa temps que ElectoMania realitza panels d'opinió sobre temes molt diversos, entre els quals la monarquia. Segons el darrer, d'aquesta setmana, la reialesa cau com mai, després del darrer escàndol de Joan Carles I, ja que apunta que un 60,5% defensa el referèndum sobre model d'estat i un 55,5% optaria per la república i només el 39,5%, per la monarquia -el percentatge més baix de la sèrie-. Tal com es pot veure a la imatge superior, però, el republicanisme és majoritari a les nacions històriques, Aragó i Andalusia, mentre que els monàrquics s'imposarien a Madrid i les Castelles.


Público (maig 2020): Una enquesta publicada durant el confinament dibuixava un escenari complicat per a la casa reial, ja que un 51,6% responia que volia una república (amb la majoria dels votants del PSOE) i només un 34,6%, una monarquia. Un 58,2%, a més, és favorable a un referèndum sobre aquesta qüestió i, pel que fa a si la restauració de la monarquia després del franquisme va ser positiva, un 39,2% opina que no i tan sols un 29,6%, que sí.


CEO (novembre 2019): Una innovadora enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) a tot l'Estat permetia de nou als espanyols valorar les institucions... sense excloure'n la monarquia, tal com ocorre en els baròmetres habituals a Catalunya. I segons els resultats, segueix suspenent (4,21), tot i que de forma més contundent a Catalunya (2,21) que a la resta de l'Estat (4,58). Només els votants de forces de dretes l'aproven i fins i tot els del PSOE la situen, amb un 4,43, per sota del 5.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada