dilluns, 3 d’agost del 2020

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 71 JULIOL 2020 PÀG. 1 " I EL TEMPS VA PASSANT " MAITE MASSONS


I EL TEMPS VA PASSANT

Més d’un deu recordar -cal tenir uns anys- la llarga agonia d’en Franco. Tothom enganxat a la ràdio, el transistor que en dèiem. Uns perquè els dolia que la dictadura podés acabar i altres, molts catalans i totes les meves amistats, amb un bri d’esperança, pensant que s’obria la porta potser a la democràcia. Un matí, a casa, com de costum, només aixecar-nos vam engegar la ràdio i vam escoltar música clàssica , era evident que el dictador havia mort. Aquella mateixa nit uns amics van venir a sopar i vam  obrir l’ampolla de xampany que feia dies que era a la nevera i, evidentment, aquest no va ser l’únic sopar de celebració, van venir d’altres.
Primer va arribar allò de “el espíritu de febrero”, una mena de continuació franquista embolicada amb paper i llaç “espirituals”. No va durar gaire, no s’aguantava per enlloc, la gent s’anava manifestant, l’ultradreta va esdevenir violenta  i.... vam encetar la Transició. La tan coneguda Transició. Amb una amnistia, útil per als presos polítics i molt, molt més útil per als franquistes.
Recordo que es va fer la Constitució i l’Estatut. Vaig pensar: no és ben be el que cal, però com que tindrem democràcia les coses aniran canviant i tot millorarà.

Sí, les coses van anar canviant, però aquells que tenien i tenen el poder van fer que tot empitjorés (o millorés per a ells). I va arribar, finalment, el “procés” i encara hi som.

Antigament el Rei i els seus nobles eren amos i senyors, cobraven impostos, administraven justícia i feien lleis. Els pagesos i altres pagaven perquè el Rei i els nobles els protegissin dels enemics i lladres. A Catalunya de mica en mica van erosionar el poder absolut de la reialesa i la noblesa. Amb el temps vam tenir unes Constitucions i en elles hi havia un tribunal (de contrafaccions es deia)  per protegir el ciutadà dels abusos reials. Això i altres coses van acabar l’any 1714, com tothom sap.

Montesquieu al segle XVIII va definir la teoria per garantir la democràcia: el poder legislatiu havia de dependre del poble i per això calien eleccions lliures amb llibertat d’expressió i amb partits polítics per poder constituir un parlament representatiu. El parlament havia de controlar el poder executiu (el govern) i el poder legislatiu havia de ser triat de manera que fos independent i es limités a aplicar la llei que havia fet el parlament representatiu.

Al temps d’en Franco no hi havia partits polítics, hi havia unes Corts i els “parlamentaris” s’asseien per ordre alfabètic, hi havia bisbes, hi havia caps de falange, hi havia militars,...

I els jutges? Teòricament independents, però aplicaven la llei vigent, la llei franquista. En arribar la democràcia els jutges haurien de  continuar sent independents i aplicar les lleis democràtiques amb principis democràtics.

De fet a Espanya la justícia és independent, tant independent, que quan convé modifica la llei per poder sentenciar al seu gust. Una llei que és “igual per a tothom”, però alguns són més iguals que d’altres. L’administració de justícia és un poder que va pel seu compte i que no té contrapesos, que és  cosa indispensable perquè hi hagi democràcia. Votar és necessari, però mai és garantia de democràcia (a Iran i a Cuba i a Veneçuela, entre altres, es vota, però no hi ha democràcia). I el sistema d’elecció dels jutges és important, a Espanya ja se li ha dit des d’Europa que faci canvis, però....ai!

No tenir contrapesos vol dir  que no ha de donar comptes, com si que s’esdevé a altres països de l’Europa occidental. Un exemple molt recent: el Sr. Otegi va ser jutjat i condemnat a sis anys i mig de presó i inhabilitat políticament fins l’any 2021. L’any 2018 la justícia europea va  dir que el judici havia estat  injust i calia absoldre’l i el Tribunal Suprem (sabedor que els anys a la presó ja s’havien fet) ha trigat dos anys en fer efectiu el manament europeu. Ho ha fet després de  les eleccions al País Basc  d’aquest any i així Otegi no es podrà presentar fins l’any 2024. És a dir, el Tribunal Suprem, i el Constitucional i l’Audiència Nacional  i el Tribunal de Comptes i... altres tenen una agenda política d’ultradreta, “tot per la Pàtria una i indivisible” que apliquen sense cap control. Ara han eliminat el 3er grau dels presos polítics catalans, i això rebenta la possible taula de diàleg, i dic “possible”, perquè no hi ha més, hi ha una possibilitat més aviat etèria, però és el que hi ha.

Ens cal una amnistia que serviria per alliberar no solament els presos, també serviria per a tanta i tanta gent catalana amenaçada pels tribunals i, és clar, una amnistia també aprofitaria als pocs policies i guàrdies civils que han estat processats per jutges honestos i escassos. Això també és una possibilitat, no hi ha més

Maria Teresa Massons
Juliol 2020



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada