dimecres, 27 de novembre del 2019

REVISTA SKORPIO Nº 63 NOVEMBRE 2019 PÀG. 13 " SEGONS EL BANC D'ESPANYA SE ACOSTA UNA CRISI " ROSA SÁNCHEZ


63 SEGONS EL BANC DE ESPANYA SE ACOSTA UNA CRISI

El Banc d'Espanya apressa a no perdre més temps davant del risc d'una crisi
El governador augura un llarg període de baix creixement econòmic
Hernández de Cos insta a crear un fons de garantia de dipòsits europeus i una assegurança d'atur comuna
ROSA MARÍA SÁNCHEZ
 Dissabte, 31/08/2019 - 17:29
El governador del Banc d’Espanya considera que Europa ja no pot perdre més temps per preparar-se davant d’una “hipotètica crisi”.
En un discurs pronunciat durant la clausura dels cursos d’estiu de la universitat de La Granda, a Oviedo, Pablo Hernández de Cos ha descrit un panorama econòmic ple d’incerteses i riscos a la baixa i després d’augurar un llarg període de baix creixement, inflació moderada i baixos tipus d’interès ha instat a “millorar el funcionament de la UEM (zona euro) abans que es produeixi una eventual crisi”.
Segons Hernández de Cos, la “situació econòmica global i, en particular, la de l’àrea de l’euro s’han continuat debilitant en el període més recent, llastades, entre altres factors, per l’evolució negativa del comerç internacional”. I tot i que hi ha països, com França i Espanya, que han continuat mostrant un dinamisme més gran en aquest període, també han registrat una desacceleració, fins al 0,3% i 0,5%, respectivament, en el segon trimestre de l’any, segons ha destacat el governador.
Des del seu punt de vista, el Banc Central Europeu (BCE) ja ha posat fil a l’agulla a l’anunciar un nou paquet de mesures d’estímul el setembre en què s’està treballant. I ara resta l’actuació dels polítics.
Tasques urgents
En particular, el governador ha fet una crida a avançar “sense dilació” a completar la Unió Bancària amb la creació d’un fons comú de garantia de dipòsits capaç de protegir els estalviadors de qualsevol entitat bancària en fallida sense desestabilitzar els comptes públics del país afectat.
Hernández de Cos, també ha reclamat “instruments fiscals” capaços d’estabilitzar l’economia en el conjunt de la Unió Monetària, tals com una assegurança europea d’atur o l’ús de fons comunitaris per mitigar determinats moments crítics en algun país.
Als països –segons el banquer central– els correspon sanejar els seus comptes i afrontar fenòmens com l’envelliment de la població i l’escàs avenç de la productivitat de les seves economies.
A la política macroprudencial li correspon en aquest moment vigilar que els baixos tipus d’interès no es tradueixin en sobreendeutament de famílies i empreses i propiciar que les entitats financeres acumulin ara “matalassos” de capital en previsió de temps pitjors.
El diagnòstic
Alguns dels principals riscos que plantegen des de fa una mica més d’un any sobre l’economia mundial s’han intensificat “i ja estan fent efecte a l’UEM”, ja que l’obertura exterior la fa molt vulnerable a les tensions proteccionistes. A més, la zona euro està directament exposada a la incertesa que genera el ‘brexit’.
La incertesa política a Itàlia tampoc ajuda, segons el governador. Ni les dificultats que està travessant el sector de l’automòbil en el seu procés d’adaptació a les regulacions mediambientals. Ni tampoc els dubtes sobre la intensitat del procés de desacceleració de la Xina ni les vulnerabilitats que continuen mostrant algunes economies emergents, com Turquia i l’Argentina
La informació més recent apunta, en general, a un alentiment del ritme de creixement del conjunt de la zona euro, que es concentra especialment en els sectors industrials i que a partir d’allà està debilitant la confiança, la inversió i els beneficis empresarials. A més, la caiguda de les exportacions “no mostra senyals que aquestes hagin tocat fons”, afegeix Hernández de Cos.
Enmig d’aquest panorama tan ombrívol, destaca no obstant el bona evolució de l’ocupació i dels salaris a Europa fins ara, cosa que s’està traduint en un creixement més gran de les rendes de les famílies, mentre les empreses continuen reduint els seus marges davant de la incertesa sobre l’evolució futura de les seves vendes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada