dimecres, 27 de novembre del 2019

REVISTA SKORPIO Nº 63 NOVEMBRE 2019 PÀG. 6 " AL SEGLE XI CATALUNYA JA TENIA EL PRIMER PARLAMENT AL MÓN " JOSEP GARRIGA


63 AL SEGLE XI CATALUNYA JA TENIA EL PRIMER PARLAMENT AL MÓN!

Entrevista televisiva a l’ex embaixador rus a Espanya.
La presentadora li Pregunta:
 L’aspiració per l’independència de Catalunya és de segles d’antiguetat.                            Perqué els catalans volen l’independència?
Primer de tot, els catalans son un antic i seriós poble que va esdevenir políticament una nació abans que els espanyols, durant el segle XI , de fet el terme Catalunya és més antic que el terme espanyol.
I ells ja al segle XI com bé diu el seu músic Pau Casals tenien el primer Parlament al món.
Més tard al 1641 van declarar la República.                                                                           Llavors al 1873 també, quan és va declarar la Primera República, a Espanya eren principalment els catalans els primers que proposaven una federalització del país.
A continuació amb la Segona República, del 31 fins el 39 Catalunya és va convertir realment en un Estat, amb la seva llengua reconeguda, i           independència política, que Franco va suprimir.
I fins el 1978 hi havia una situació en la que els catalans són una nació a la que s’aparta a un costat, i que no te reconeguda la identitat cultural.
Cal citar el cas del famós arquitecta Gaudí que l’any 1924 va anar a la presó per haver parlat català.
I durant el temps de Franco, és a dir després de la 2ª Guerra Mundial i fins el 1988 el català va ser una llengua de casa, una llengua prohibida, no existia públicament.
Ara mateix em dedico a la história d’Espanya, i existeix una tradició de repressió contra Catalunya.
El general espanyol Espartero l’any 1843 digué que cada 50 anys s’hauria de bombardejar Barcelona i matar aquells que estàn en contra de Madrid.
Aixó és quelcom que d’alguna manera més refinada dura fins el dia d’avui, aquesta pressió i repressió constant contra el poble català.

Josep Garriga




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada