diumenge, 25 d’agost del 2019

Nº 60 AGOST 2019 PÀG. 1 " ALLÓ QUE EL GOVERN D'ESPANYA NO POT FER ( NI QUE VOLGUÉS) MAITE MASSONS


ALLÒ QUE EL GOVERN D’ESPANYA NO POT FER (NI QUE VOLGUÉS)

De vegades ens equivoquem i ens fiquem en problemes que podríem haver evitat. Pot ser triar la parella que no ens convé, pot ser comprar una casa que trobem amb bon preu però que té aluminosi o fumem i ens perjudiquem la salut, etc. Tots prenem un dia o altre una decisió errònia i en paguem les conseqüències.

Però de vegades els nostres errors els paguen també altres, la família, els socis, els amics o els treballadors  que hem contractat. Quan els errors els fan els polítics els paga molta més gent aliena al tema i, en funció del poder exercit, afecta més gent.

El govern d’Espanya més sovint del que voldríem, fa errors que tothom paga, menys qui els  ha provocat, que per això té el poder (encara que, de vegades i no gaire i segons com, alguns poden acabar a la presó).

De Catalunya estant reclamem coses que són de justícia elemental i hi apliquem la nostra lògica perquè no volem continuar sent víctimes. Però, de vegades, l’error comès pel Govern de Madrid no té remei, encara que volgués esmenar-ho i establir la justícia.

Un exemple molt clar és el tema del pagament de les autopistes. Tots sabem que a Catalunya paguem per fer servir una autopista molt més que enlloc de l’Estat espanyol i reclamem, lògicament, que això s’esmeni. Però hi ha mala peça al teler, el Govern espanyol, ara per ara, no pot anar enrere. L’error fet és inesmenable.

Durant la dictadura franquista l’estat de les carreteres era penós. Sovint no eren més que un antic camí ral que s’havia asfaltat i adecentat, no gaire més. Si hi ha poca circulació es pot anar passant, però a partir del creixement del parc automobilístic a Catalunya la dècada dels 60 la situació va esdevenir insuportable.

El Banc Mundial va estudiar la situació econòmica d’Espanya i va posar algunes condicions per ajudar-hi. Una d’elles era la construcció d’una autopista a la costa catalana. El Govern espanyol no tenia diners (en tenia per a altres coses, però...) i va decidir que fos una entitat privada qui construís l’autopista, és a dir, que una empresa arrisqués el capital i com que en aquests casos, primer cal garantir que hi haurà un benefici, va concedir l’explotació de l’autopista, mitjançant el pagament dels automòbils que en fessin ús. I així va anar. I encara continuem pagant.

Però de Madrid estant, i amb allò de la “igualtat” dels espanyols, calia que hi haguessin autopistes arreu. Una autopista és una carretera amb un mínim  de dos carrils per banda i sense cruïlles ni rotondes.

El recurs d’acudir a la iniciativa privada en aquest cas no servia, perquè la densitat de circulació no era prou alta per extreure’n beneficis, atès que una autopista de pagament requereix que hi hagi alhora una carretera sense pagament: la gent tria pagar l’autopista només si li surt a compte estalviar-se el pas per la carretera. Dit d’altra manera, una autopista rendeix si la carretera va atapeïda i aquest no era el cas a gran part d’Espanya.

Llavors va venir el gran invent: convertir les carreteres en “autovies”. No calia tenir una carretera alternativa i s’aconseguia autopista gratis per al conductor, encara que no per a qui paga els impostos i taxes d’altres autopistes, atès que les autovies cal construir-les i  mantenir-les. Això, ara per ara, és irreversible i la prova és que a Madrid van fer les “autopistes radials” de pagament mitjançant la iniciativa privada. Com que hi ha unes excel·lents autovies paral·leles gratuïtes, no hi ha prou gent que pagui les autopistes “a la catalana”. Les empreses privades  abans de començar van demanar garanties de beneficis i l’Estat es va comprometre a complementar allò que faltés i els diners surten, com tots sabem,  dels beneficis a Catalunya.

I així estem. És reversible? Jo diria que no. Hi ha errors que no tenen esmena i que paguen altres, no qui els ha provocat. Pel que fa als catalans, l’únic remei és aconseguir la independència, altrament no tenim sortida, a no ser que preferim pagar i callar... i somriure, que queda molt bé.


Presos polítics? Ja sabem el que diuen els partits del 155: “No hi ha presos polítics, Espanya és una democràcia consolidada”. Però no és així. Ha estat un error no voler resoldre un problema polític i aplicar només  repressió i més repressió, sense que s’albiri un final, ara per ara.

Això és reversible? Jo diria que per al Govern espanyol resulta molt difícil, sinó impossible. La sentència serà dura i injusta i, per començar, ja  porten quasi bé dos anys de presó preventiva. Remeis polítics? N’hi ha dos: l’indult i l’amnistia. Per que hi hagi un indult la persona condemnada primer ha de reconèixer que és culpable i suplicar l’indult i això els nostres presos no els hi convé fer-ho, no solament perquè és injust, sinó també perquè si ho fan, deixen en mans de Madrid l’eina de càstig per sempre més. Però si es manté que són innocents i el cas es guanya a Europa, és l’Estat espanyol que s’ha quedat per sempre més sense l’eina.

L’amnistia? Caldria un consens polític que a Espanya és inexistent, a la mort de Franco calia una amnistia per salvar els crims franquistes, encara que, esclar, també van ser amnistiats els presos demòcrates. Ves quin remei! No és aquest el cas actualment.

Tenim un os dur de rossegar i no hi ha més remei que esmolar les dents i continuar i fent-ho pacíficament perquè això, i solament això, és allò que el Govern d’Espanya no pot donar una resposta al seu gust, i un dia, li caldrà cedir. Això sí, cal que per la nostra part deixem de banda baralles i acusacions que només fan mal, discutir i parlar sí, però amb les idees clares que l’enemic pel que fa a Catalunya mai es baralla, és un buldòzer. N’hem d’aprendre.

Maria Teresa Massons
Agost 2019





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada