dimecres, 24 de juliol del 2019

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 59 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. JULIOL 2019 PÀG. 1 " HI HA ALGÚ QUE VULGUI PLEGAR ? " MAITE MASSONS


HI HA ALGÚ QUE VULGUI PLEGAR?

Potser sí que hi ha algú que vulgui plegar, algú que hagi decidit que ja  no vol la independència, però jo no el conec.

Sí que hi ha gent que sent frustració, gent que està emprenyada i que vol un camí, que ara per ara està ple de boira. Ens sentim decebuts amb els polítics. Anem per parts:

·        Tenim polítics a la presó (i amb perspectiva de llargues i injustes condemnes per allò tan conegut de “Todo por la patria”). Hi ha algú que estigui decebut amb aquests polítics?

·        Tenim també polítics que han guanyat eleccions i que, penso jo, els ha faltat sentit d’estat. I quan dic sentit d’estat és  allò que cal aprendre dels castellans, perquè aquests quan es tracta dels seus interessos com a país (dominar altres i  exercir l’imperi) mai en dubten, però aquí estem tan fets a segles de submissió,  que hi ha qui cuita a fer pactes amb la gent del 155.

Trobo que el “procés” ha tingut tot de resultats positius:

1.    La corrupció a Catalunya ha esdevingut molt difícil per a molts polítics (tot i que encara queden alguns a l’estil de la “transició”, que continuen arreplegant tot el que poden i no cal donar noms, són prou coneguts). Però la majoria es comporten, ni que només sigui perquè tenen els de “Madrid” controlant el que fan i el que no fan.
2.    Ha deixat al descobert que això de la democràcia espanyola consolidada, es més aviat autoritarisme consolidat vestit d’una certa democràcia.
3.    Ha quedat patent que ni l’esquerra és tan pura, ni la dreta tan impura. Quan hi ha poder i seients en joc hi ha matrimonis de conveniència, això dels valors és secundari, tot i que queda bé per dir-ho.
4.    Ens hem conegut i reconegut. Crèiem (al menys jo) que els independentistes érem quatre gats arreplegats i som molts i molts.
5.    L’adhesió a Catalunya o a l’Espanya castellana té molt de pòsit emocional. Aquells que se senten catalans voten independència majoritàriament i els que se senten espanyols, voten dependència. Pel que fa als que diuen que són catalans i espanyols alhora, no  és cert. Són espanyols que viuen a Catalunya, que estan empadronats i per això tenen tots els drets per votar i decidir i voten majoritàriament per romandre a Espanya. Quan sento que no volen elegir entre Espanya i Catalunya, penso que ens prenen per idiotes, ja sabem que ells són espanyols que ni tan sols porten barretina per dissimular. Hi ha moltes persones amb identitats culturals duals i no és cap problema (la meva mare nascuda a Nova York se sentia americana i catalana alhora i mai va triar, es limitava a viure el fet  dual amb serenitat i goig).
6.    Mai havíem arribat tan lluny. Hem esdevingut la principal preocupació de l’estat espanyol. Hem estat el tema principal del curs de la FAES del PP d’enguany a l’Escorial. On s’ha arribat a dir “En Cataluña se debe reconstruir una alternativa política distinta a la independència, o estamos perdidos”. Atesos els resultats de les eleccions per al PP a Catalunya, no sembla que puguin  reconstruir una tan desitjada alternativa política.

Evidentment que el camí que tenim per davant serà llarg i costerut. Hem de continuar vigilant i pressionant com s’ha esdevingut amb el Consell Comarcal al Maresme, per posar un exemple. I sobretot, sobretot, no hem d’oblidar que cal augmentar la gent que se sent catalana i una manera és parlar català sempre i contínuament i amb tothom (pel que fa als turistes no cal pensar que quan només parlen l’idioma del seu país i nosaltres no el dominem, cal fer servir el castellà com si tothom l’entengués. Molt sovint el català és força més intel·ligible, té més paraules semblants a altres idiomes europeus, així que, català i endavant).
Cal normalitzar el fet de viure en català, ha d’esdevenir natural, hem de fer que no es pugui viure a Catalunya sabent només castellà.  Hem de fer allò que fan tots els països normals. O coneixeu algun país normal on no  sigui necessari parlar la llengua pròpia per funcionar-hi? Jo no el conec.

Maria Teresa Massons
Juliol 2019



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada