59 La cuineta de l'avia, “Cruet de peix”
El plat que ens ocupa, és un d'aquells elementals de la cuina marinera
tradicional, no tant pel peix amb què el fem, sinó per la seva elaboració.
Suquet de peix, i ocasionalment cruet de peix, és un plat, fet habitualment en cassola, amb trossos de diferents peixos i patata, típic de tota la zona costanera i illenca dels Països Catalans. A la Catalunya del Nord, se’n diu bullinada, i a la localitat valenciana de Peníscola, rep el nom de remescló.
És un plat senzill però nutritiu que elaboraven en origen els pescadors en arribar a casa després de la feina amb els peixos que havien quedat malmesos i no podrien vendre.
Ara bé, ja ho hem dit, es pot fer amb molts tipus de peix i marisc.
Aquest peix amb el qual hem fet aquest suquet s'anomena de vàries maneres: Rajada, escrita, bastina, morell, menjamoixines, grisol...
Aquests són alguns del tipus de rajada que existeixen:
Rajada blanca: Rajada de color gris més aviat clar (Raja alba).
Rajada caputxa: Rajada amb el musell molt llarg (Raja oxyrinchus).
Rajada cardaire: Rajada amb el dors cobert de nombroses espinetes, com una carda (Raja fullonica).
Rajada clavellada: Rajada amb botons espinosos sobre l’esquena (Raja clavata).
Rajada de boca rosa: Rajada estrellada jove.
Rajada de Sant Pere: Rajada amb una taca ocel·lada a cada ala (Raja miraletus).
Rajada estrellada: Rajada amb nombroses taquetes de color clar (Raja asterias).
Rajada morella: Rajada amb el musell llarg, de color gris fosc (Raja batis).
Rajada peluda: Rajada amb l’esquena de tacte molt raspós (Raja radula).
Rajada vestida: Rajada amb dues taques negres que contenen taquetes vermiformes grogues (Raja naevus).
Tenen el cos en forma de disc, cua més o menys prima i mitjanament llarga i amb dues petites aletes dorsals properes a l’extrem, aleta caudal reduïda, dors amb espines o protuberàncies dorsals, boca amb una sèrie de plaques dentàries o petites dents afilades i el rostre curt o llarg segons les espècies. En els mascles, la part interna de les aletes ventrals s’ha transformat en un òrgan copulador. Són ovípars i les càpsules dels ous són característiques de cada espècie.
Un peix poc conegut i a vegades poc reconegut i no gaire abundant, però d'un sabor i textura fantàstics, un peix que menjat amb suquet és d'aquells, per menjar amb les mans, sense gens de vergonya, xarrupant els seus cartílags i llepar-se'n els dits, ja que una gran part comestible de la rajada són les seves aletes d'espines cartilaginoses.
Suquet de peix, i ocasionalment cruet de peix, és un plat, fet habitualment en cassola, amb trossos de diferents peixos i patata, típic de tota la zona costanera i illenca dels Països Catalans. A la Catalunya del Nord, se’n diu bullinada, i a la localitat valenciana de Peníscola, rep el nom de remescló.
És un plat senzill però nutritiu que elaboraven en origen els pescadors en arribar a casa després de la feina amb els peixos que havien quedat malmesos i no podrien vendre.
Ara bé, ja ho hem dit, es pot fer amb molts tipus de peix i marisc.
Aquest peix amb el qual hem fet aquest suquet s'anomena de vàries maneres: Rajada, escrita, bastina, morell, menjamoixines, grisol...
Aquests són alguns del tipus de rajada que existeixen:
Rajada blanca: Rajada de color gris més aviat clar (Raja alba).
Rajada caputxa: Rajada amb el musell molt llarg (Raja oxyrinchus).
Rajada cardaire: Rajada amb el dors cobert de nombroses espinetes, com una carda (Raja fullonica).
Rajada clavellada: Rajada amb botons espinosos sobre l’esquena (Raja clavata).
Rajada de boca rosa: Rajada estrellada jove.
Rajada de Sant Pere: Rajada amb una taca ocel·lada a cada ala (Raja miraletus).
Rajada estrellada: Rajada amb nombroses taquetes de color clar (Raja asterias).
Rajada morella: Rajada amb el musell llarg, de color gris fosc (Raja batis).
Rajada peluda: Rajada amb l’esquena de tacte molt raspós (Raja radula).
Rajada vestida: Rajada amb dues taques negres que contenen taquetes vermiformes grogues (Raja naevus).
Tenen el cos en forma de disc, cua més o menys prima i mitjanament llarga i amb dues petites aletes dorsals properes a l’extrem, aleta caudal reduïda, dors amb espines o protuberàncies dorsals, boca amb una sèrie de plaques dentàries o petites dents afilades i el rostre curt o llarg segons les espècies. En els mascles, la part interna de les aletes ventrals s’ha transformat en un òrgan copulador. Són ovípars i les càpsules dels ous són característiques de cada espècie.
Un peix poc conegut i a vegades poc reconegut i no gaire abundant, però d'un sabor i textura fantàstics, un peix que menjat amb suquet és d'aquells, per menjar amb les mans, sense gens de vergonya, xarrupant els seus cartílags i llepar-se'n els dits, ja que una gran part comestible de la rajada són les seves aletes d'espines cartilaginoses.
Bon profit.
Rosa Munuera
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada