dimarts, 24 d’octubre del 2017

REVISTE MENSUAL SKORPIO Nº 40 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME OCTUBRE 2017 PÀG. 2 ESPECIAL PROCÉS. " TONTERIES I ALTRES " MAITE MASSONS

Tonteries i altres
Maria Teresa Massons

Fa anys i ara encara més que parlem del procés. La Tv i els diaris en van plens. S’escolten arguments i opinions un dia i altre dia, una hora i altra hora i un minut i altre minut. A més els esdeveniments  són tants que  amb prou feines hem paït un i ja ens arriba un altre.

Hi ha opinions diverses que fan servir arguments per defensar la seva posició. Res a dir, només que de vegades entre els unionistes se senten tonteries de l’alçada d’un campanar. També hi ha moltes mentides, però avui vull parlar de les estupideses. I només d’algunes, perquè si parlo de totes hauria de fer un llibre.

En Jordi Sánchez i en Jordi Cuixart son a la presó com tots sabem. Tots sabem també que són presos polítics, cosa que crèiem que havia acabat amb la fi de la dictadura franquista. Però, no.

Això de presos polítics és incompatible amb un estat de dret democràtic. I així hem sentit dir a l’Enrique Millo dir que “no són presos polítics perquè estan a la presó pels seus actes, no per les seves idees” i a l’Albiol: “no són presos polítics perquè no són polítics”.

Com es poden dir disbarats tan grossos?

1.       Un polític port ser a la presó perquè ha robat i serà un polític pres, però mai, mai un pres polític.
2.       Ningú està a la presó per les seves idees, tothom hi és pels seus actes. Jo puc pensar que vull matar una persona, però si no la mato, ningú em ficarà a  la presó només per haver-ho pensat. La Inquisició matava gent que tot i ser cristians oficialment, d’amagat practicaven el judaisme. No els cremava perquè aquestes persones creien que el judaisme era veritat i el cristianisme, no.  Els cremava perquè “practicaven”, és a dir, pels seus actes. Ara, que han passat uns segles, sabem que si un tribunal condemna una persona per practicar el judaisme, sense fer cap altra cosa, tothom estarà d’acord que és un “pres de consciència”, cosa incompatible amb un estat de dret democràtic.
3.       Dit d’altra manera, una persona esdevé pres polític si el motiu pel que entra a la presó és per fer quelcom legítim de manera pacífica, tot i que aquesta persona demani una cosa que no és llei. Nelson Mandela va lluitar contra l’apartheid a Sud-Àfrica i va anar a la presó i tothom està d’acord que va ser un pres polític, atès que  no va fer cap cosa violenta.
4.       Jordi Sánchez i Jordi Cuixart han organitzat associacions civils, l’Assemblea Nacional  Catalana i Òmnium Cultural, i han  fet actes per demanar i aconseguir la independència de manera pacífica. I l’Estat i una justícia a les seves ordres els ha encolomat un delicte de sedició, que mai va existir, per poder-los posar a presó. Són presos  polítics.
5.       Si per aconseguir els seus fins haguessin fet terrorisme,  serien a la presó no per voler la independència, hi serien per fer accions violentes.

Una altra tonteria que es diu i es repeteix: “allò que no és legal no és democràtic”. És a dir, la democràcia no és tenir lleis en funció de la voluntat del poble, per a Rajoy i Cía. Son les seves lleis les que defineixen el que és o no democràtic. Però la legalitat ha de tenir legitimitat, per ser democràtica i si no hi ha legitimitat, no hi ha democràcia.

Totes les dictadures tenen lleis, però no són lleis legítimes. Es podria dir que al capdavall les lleis espanyoles surten de les Corts espanyoles  formades per diputats electes, elegits democràticament. Però és que en democràcia, la majoria no pot menystenir els drets de les minories ètniques, nacionals, lingüístiques etc. És per això que a Europa existeix el Pacte sobre les llengües minoritàries que l’Estat espanyol ha signat i que incompleix amb el cinisme  que practica massa sovint.

Maite Massons






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada