diumenge, 5 de juny del 2022

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 93 MAIG 2022 PÀG. 1 " MAJORIA, MINORIA I DEMOCRÀCIA " MAITE MASSONS

 

MAJORIA, MINORIA I DEMOCRÀCIA

 

Una definició a l’ús i prou acceptada, és que la democràcia és la regla de la majoria: votem i qui té més vots, guanya!

 

Sí, és cert, però no sempre és així. En ocasions per a decisions importants es demana una majoria qualificada, és a dir, en comptes del 50+1, uns 2/3, per exemple. Però també i, molt important, les minories tenen drets fonamentals que no poden ser ignorats per la majoria.

 

Les minories tenen, doncs, dret a exercir els drets fonamentals,  i en primer lloc a desenvolupar la seva identitat plenament i en llibertat.

 

Hi ha tota mena de minories. Els musulmans, jueus, protestants i altres són minories religioses al nostre país, atès que l’Església Catòlica és la confessió majoritària (no en funció de si les persones són més o menys religioses, sinó en funció que la seva vida familiar i cultural segueix les pautes col·lectives catòliques: Nadal, Reis, Pàsqua, etc.)

 

Hi ha minories ètniques, com ara els gitanos. Hi ha minories lingüístiques com ara els catalans, els bascs, els gallecs i altres, en relació a l’Espanya de parla castellana i que com que és la majoria té més poder i l’exerceix per anorrear les altres llengües.

 

Hi ha dos documents del Consell d’Europa (no confondre amb la Unió Europea que és qui té el poder i fa lleis) que Espanya ha signat i ratificat sobre minories:                            

 

1.Conveni marc sobre la Protecció de les minories nacionals

2. Carta Europea sobre llengües regionals o minoritàries

 

La primera va ser signada i posteriorment ratificada  advertint que a Espanya només hi havia una minoria nacional: la gitana. Es clar, que els gitanos mai posaran en risc la “unitat d’Espanya”, mai demanaran el dret a autodeterminar-se, ni res de res. Només volen subvencions i ajudes, el més altes possible. Cap problema, doncs.

 

La segona també  està signada i ratificada  i Espanya diu que ja està protegint  legislativament les llengües cooficials. Això sí, obvia  que la llengua majoritària té una major protecció, com ara que tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la, mentre que per a les altres, i ha el “dret” i prou i només al seu territori. Per treballar f i difondre el castellà fora d’Espanya l’Institut Cervantes rep 100 milions. No cal dir que les cooficials són ignorades pel que fa a aquest aspecte.       

 

Tant un document com l’altre deixen a decisió dels Estats el  que cal fer i no hi ha poder coercitiu. Però és que les lleis catalanes pel que fa al català tampoc tenen poder coercitiu, perquè no es preveuen sancions. Per exemple, el Codi de Consum  català obliga a que els clients d’una botiga siguin atesos quan parlen català, però no hi ha cap sanció si s’incompleix. Quanta gent pagaria a Hisenda si no pagar no tingués conseqüències? Tots sabem la resposta.

 

I finalment, en democràcia cal respectar sempre els drets fonamentals, altrament les lleis no són democràtiques, no n’hi ha prou amb “l’imperi de la llei” sense més. Franco també practicava aquesta mena d’imperi. Ara tenim una democràcia “deficient”, precisament perquè no es respecten tots els drets fonamentals.

 

I així anem. Els catalans som minoria (no reconeguda oficialment per Espanya!) i en sabem molt poc de plantar cara. Sempre  caminem amb por de trepitjar l’ull de poll d’algun espanyolista, ves a saber si s’empiparà i serà pitjor.

 

Els jutges espanyols sí que saben de fer complir: no respecteu una sentència per absurda o abusiva que sigui, doncs et caurà el pèl per desobeir... i punt.

 

Hi ha un llibre que ha sortit no fa gaire i que es diu “Decàleg irreverent per a la defensa del català”. L’autor és professor d’institut de La Bisbal. Hauria de ser de lectura obligatòria per a tothom.

 

Maria Teresa Massons

Maig 2022

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada