dimarts, 5 d’octubre del 2021

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 85 SEPTEMBRE 2021 PÀG. 2 " D'ANTECEDENTS N'HI HA " MAITE MASSONS

D’ANTECEDENTS N’HI HA

 

La confiança en la justícia espanyola per a molts de nosaltres no val un rave. Tots sabem perquè.

 

No és solament que ha condemnat a la presó per “deixar votar” quan l’Estat espanyol deia que “votar era antidemocràtic”, també per casos com l’acusació de terrorisme a membres dels CDR o per l’esperpèntica acusació i procés a Tamara Carrasco, amb una absolució recorreguda per la fiscalia o també per les multes  milionàries de l’Audiència Nacional, abans que ni tan sols s’hagi iniciat el judici i s’hagi acabat la instrucció. I moltes, moltes més coses.

 

El desprestigi també  es deu al que jutges i fiscals han dit com, per exemple, quan s’acusava als polítics abans a la presó i ara indultats de “violència inversa”, és a dir, que eren culpables de la violència policial contra ciutadans pacífics, perquè, ves per on, l’havien provocada. A mi em recorda  allò que algun home maltractador  diu de vegades: És que la meva dona m’ha provocat!

 

També hi ha altres incoherències com quan l’Estat espanyol demana que la Generalitat tingui un “gest”, ara que hi ha hagut els indults. Ve a ser com quan a una persona li roben 1.000 €, li tornen 500 i mentrestant li van robant uns 3.000 més i ha de fer un “gest” per agrair la magnanimitat del retorn de 500. Els presos han estat indultats, l’exili continua i  tenim unes 3.000 persones amenaçades pels tribunals i  hauríem de fer un “gest”!

 

A Catalunya tenim d’antecedents. L’historiador Josep Fontana al seu llibre “Cambio económico y actitudes políticas en la España del siglo XIX” explica que l’any 1785 els magistrats de l’Audiència de Barcelona van adreçar un document al rei on deien: las viejas industrias de la lana y el lino están siendo abandonadas por las fábricas de indianas de algodón. Los obreros “encuentran todos mayor limpieza y comodidad en el laboreo del algodón. Abandonan por él la misma agricultura y como no pide fuerza excesiva ni grande inteligencia el manejo de las indianas, todos se dedican a vivir de esta ligera ocupación, que en pocas horas da un jornal excesivo, sin privar  a los que lo ganan de entretener sus vicios y ser unos miembros corrompidos y perjudiciales de la república. Los vagos tienen una fàcil acogida en las fábricas de indianas, y por este medio se ocultan a los ojos de la justicia. Las costumbres se corrompen diariamente con la frecuencia de ambos sexos, y se padecen graves menoscabos en lo más sublime de la Religión”.

 

Això de les poques hores i dels salaris excessius en  la pràctica real era el que era. Tenim una estadística  de la primera meitat del segle XIX on els obrers tèxtils eren entre un 40/45% d’homes, el mateix , si fa no fa, de dones i entre un 10/20% de nens, que començaven a partir dels sis anys. La jornada era de dotze a quinze hores diàries  i el jornal “excessiu” s’emprava la meitat en comprar menjar i pel que fa a aquesta despesa en aliments, el 50% era per a pa. La carn ni s’olorava.

 

Dit d’altra manera: les autoritats judicials fa més de 200 anys ja eren molt conservadores (altrament no haurien estat nomenades per a l’Audiència) i amb una gran capacitat per explicar una realitat inexistent. I, a més, ser “vago” venia a ser un delicte que “malauradament”  la justícia no podia castigar perquè havien entrat a treballar a una fàbrica tèxtil! Al temps d’en Franco existia una llei de “vagos y maleantes”. Doncs, això.

 

Tots sabem com ha evolucionat la història. Sabem que les condicions de treball han millorat, tot i les injustícies que encara hi ha.

 

Pel que fa a Catalunya també  tenim una evolució positiva. Venim d’una situació de dictadura, sense ni un xic de democràcia i ara som a una democràcia prou esquifida pel que fa a la llibertat política, però l’evolució del món no s’atura. El feminisme, per exemple, ha arribat per quedar-s’hi i la democràcia amb entrebancs i algun retrocés, de fet va avançant i avançarà.

 

Hi ha antecedents que ens demostren que a la llarga els canvis són positius, però el poder mai ha regalat res. Caldrà picar pedra, però el camí cap a la independència el farem fins arribar-hi. I tant que sí!

 

Maite Massons

 

 

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada