dilluns, 21 de gener del 2019

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 53 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. GENER 2019 PÀG. 1 " DE VEGADES SENTO DIR UNES COSES......" MAITE MASSONS


DE VEGADES SENTO DIR UNES COSES....


1.    “Jo soc català i espanyol a parts iguals o jo soc català, espanyol i europeu a parts iguals.... i no vull deixar de ser-ho, per això no vull la independència”.
La meva mare  era nord-americana i se’n sentia i també se sentia catalana, però no necessitava, no la deprimia que Estats Units i Catalunya no fossin el mateix estat.
Hi ha persones que se senten argentines i catalanes, i  altres de molts altres llocs. És que si Catalunya  esdevé independent  ningú no podrà tenir dues entitats alhora?
Quan vaig viure a Escòcia em sentia molt bé i alhora em sentia catalana, però mai vaig pensar que m’afectava negativament que Escòcia i Catalunya no fossin el mateix estat.
I, a sobre, aquests que van amb un cor dibuixat a tres parts, vinga a voler imposar el castellà a Catalunya, però no diuen que se senten a parts iguals? Perquè estan tan molestos?
Més aviat el que passa és que només  se  senten espanyols, això de catalans és de cara a la galeria.
Prou de voler justificar el no a la independència  amb aquesta fal·làcia!

2.    Convé més un partit d’esquerres o convé un partit de dretes? Pel que fa a la demanda d’independència això és irrellevant amb una condició que tant dreta com esquerra siguin democràtiques.
3.    A Espanya pel que fa a Catalunya democràtic, realment democràtic per ara només ho és Podem, i amb reserves. Va ser un partit de dretes al Regne Unit el que va acceptar que Escòcia fes un referèndum. Segur que un d’esquerres també ho hauria acceptat, però no era Espanya, ves per on.

4.    “Catalunya mai ha estat un regne” I....?  En primer lloc, no cal haver estat un regne per demanar la independència. Quan a  les Nacions Unides es parla de l’exercici  de l’autodeterminació mai es diu que la  condició per exercir-la és haver estat un regne. La independència es vol aconseguir perquè hi ha un poble, habitualment una nació, que ho vol, tant és el que hagi estat anteriorment. Catalunya era un principat, oi? Doncs Luxemburg és un ducat i prou que és independent i Andorra és un principat i també és independent, però ho és per una circumstància històrica, no per ser un principat.

5.    Oficialitat única de la llengua catalana? Doncs, sí. Mirem Suïssa: A Ginebra només hi ha un idioma, el francès i a Zurich només un, l’alemany i al Parlament suís es parlen quatre idiomes: francès, alemany, italià i roman. No tenen cap problema perquè el respecte a tothom passa per davant.
Es continuarà parlant castellà a  Catalunya? I tant que sí, és un idioma que parla molta gent i força útil. Està bé parlar-lo. La diferència és que  els monolingües (sempre hi haurà algú que només parli un idioma) seran els catalanoparlants i la majoria dels bilingües, els que parlen dos idiomes,  el castellà. Exactament a l’inrevés del que passa ara, que els monolingües a Catalunya són els de parla castellana i molts pretenen continuar així, són els catalans els que s’han d’adaptar als de fora.

6.    Els espanyolistes diuen que el Govern català vol la independència per tapar la corrupció i les retallades. La veritat és que per voler la independència s’ha destapat l’afer Pujol, si els Pujol haguessin continuat  com abans, autonomistes (recordeu quan Jordi Pujol va ser nomenat “español del año”?) Madrid mai hauria dit res, ni piu. O sia, més aviat el  desig de independència ha destapat la corrupció catalana, que a mi ja m’està bé. És clar, que quan la  demanda d’independència era minoritària la resposta era que els catalans no la volíem i ara que és majoritària s’han d’empescar altres arguments, però que sovint  són sense volta ni solta.

Crec que per avui ja n’hi ha prou.

Maria Teresa Massons
Gener 2019



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada