dilluns, 9 de juliol del 2018

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 47 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. JUNY 2018 PÀG. 1 " TÓPICS " MAITE MASSONS

EL CONSELL DE DRETS HUMANS DE LES NACIONS UNIDES: DESFENT ALGUNS TÒPICS. MENTIDES


Estats Units s’ha retirat del Consell de Drets de l’Home de l’ONU. És cert però si no s’explica el perquè, s’aplica el ja sabut “cosa d’en Trump”, i queda clar que està malament. Però en aquesta ocasió Estats Units crec que ha fet allò que és correcte.  Ho explicaré.

El Consell de Drets Humans de les Nacions Unides va ser creat l’any 2006. En decidir la seva composició es va ometre quelcom  que és raonable i hauria de ser decisiu i indispensable: els estats membres haurien de respectar els drets humans al seu territori. Oi que és raonable? Doncs no és així. Encara més, hi ha un biaix que dóna major representació a estats africans i asiàtics (que és la zona on s’infringeixen més els drets humans, ves per on).

Alguns dels actuals estats membres són coneguts notòriament per no respectar els drets humans: Veneçuela, Cuba, Xina, Qatar, Emirats Àrabs Units,  Afganistan, Pakistan, Ruanda, Egipte, Burundi, Filipines,...

Espanya hi és. Va ser elegida  a l’octubre del 2017 i acaba el seu mandat (renovable un segon cop) l’any 2020.  La finalitat és òbvia: la diplomàcia espanyola vol curtcircuitar qualsevol moviment que pugui fer Catalunya per defensar-se internacionalment. Espero que no se’n surti.

Estats Units ha insistit, abans de marxar, que cal reformar el Consell de Drets Humans perquè, no fa allò pel que va ser creat: en comptes de ser un organisme independent en defensa dels drets humans, es dedica quasi exclusivament a condemnar Israel: l’ha condemnat  78 vegades en onze anys (set vegades per any!). Alhora aquest Consell no té res a dir sobre els drets humans a Palestina (on a Gaza hi ha la dictadura del grup terrorista –segons diu la Unió Europea- Hamàs), encara més s’ha negat reiteradament a examinar qualsevol cosa referent a Palestina. I mai hi ha hagut  condemnes de Corea del Nord  o de Sudan o de Darfur o del que la Xina fa al Tibet,...

Veneçuela, Xina, Cuba i Rússia  han bloquejat qualsevol reforma i Estats Units ha marxat. Diu que no vol donar suport a la hipocresia i té raó. I és una mala notícia que en tingui. Si no tingués raó tindríem un Consell de Drets Humans força millor.

La denúncia d’Estats Units hauria d’haver rebut el suport dels estats membres europeus o   democràtics. Només el Regne Unit  li ha fet costat. Altres, com ara, Alemanya, Espanya, Austràlia, Països Baixos, Bèlgica, Portugal, Suïssa, Hongria, Croàcia, Eslovènia han callat. D’Espanya no em sorprèn gaire, perquè només pensa en salvar la seva “unitat”, però els altres... Tant costa ser un xic decent?

Maria Teresa Massons
Juny 2018






  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada