dijous, 8 de desembre del 2011

REVISTA SKORPIO nº8 Pàg. 5 FEM POBLE ENTREVISTA AL Sr. JOAQUIM CREUS

Pàgina 5 SKORPIO 8 Octubre de 2011
NOU ESPAI! FEM POBLE
Entrevista al Sr. Joaquim Creus V Amb qui tenim el gust de parlar? En Quim, natural de Santa Susanna i dedicat des de sempre bàsicament al conreu de la terra, ja va sentir de molt jove l’agulló de la politeia i l’interès pels asumptes importans de la col•lectivitat. Membre d’una família de polítics progressistes, ja el seu pare va ser tinent d’alcalde durant la República. El mateix Quim, ja des de molt jove, va pertànyer a la Unió de Pagesos, va participar activament en les tractorades i manifestacions convocades per l’organització. El seu interès pels assumptes públics, estimulat per Jaume Corretger, el dugueren a formar part durant vint-i-quatre anys del consistori democràtic presidit per Joan Campolier des de l’any 1979.
Retirat de la política oficial per decisió personal l’any 2003, continua mantenint l’interès no solament per les qüestions que afecten directament el municipi, sinó per moltes altres d’àmbit comarcal, nacional i mundial. Com que enyorava, a més a més , les xerrades que acompanyaven sovint els debats consistorials, decidí posar fil a l’agulla. Es reuní amb altres susannencs (Llorenç Nogueras, comerciant, i Josep Pi, pagès, tots dos també exregidors, i Josep Mª Carnicero, expert en informàtica) i a la primavera del 2003, després d’intercanviar opinions i projectes, decideixen crear un grup dedicat a debatre temes d’interès municipal, social, i d’àmbit general, amb el compromís d’aportar entre tots nous membres fins a completar la dotzena.

Quines son les teves prioritats?
-A part de la família, estar bé anímicament i espiritualment, la qual cosa és una mica complicat portar-les de la mà.

Les teves aficions?
-Espais oberts; competició amb els animals, la cacera, la pagesia, veure créixer les plantes, els tomàquets, i també viatjar, s’adquireix cultura, conviure amb la gent, etc.

Com a agricultor, què creus de l’agricultura ecològica?
-Crec fermament que és una gran mentida, perquè per posar un exemple, contamina més un quilo de tomàquets ecològics que un quilo de tomàquets de PRODUCCIÓ INTEGRADA. M’explico, per fer cinc quilos de tomàquets ecològics necessitem cinc metres quadrats de terreny amb el seu desgast, ocupació, adobs i jornals. Per fer cinc quilos de tomàquets de PRODUCCIÓ INTEGRADA només necesitem un metre quadrat. Durant vuit anys he sigut membre de la Junta de Promoció Integrada de Catalunya en representació del tomàquet i puc afirmar que l’Agricultura del futur passa per la PRODUCCIÓ INTEGRADA.

Què consideres que és la producció integrada?
-La filosofía de la P. I. és ser respectuosos amb el medi ambient a fi que el medi t’ajudi a cultivar. Tots sabem que tot insecte, bacteri o fong té un depredador. Totes les plagues es produeixen per falta del depredador. No podem desaprofitar la investigació de tots aquests anys i ens n’hem de valdre per atacar les plagues en el seu moment més vulnerable, però sempre essent respectuosos amb la fauna útil que és la que ens ajudarà a produir. Per aixó el nom de P. I., que és sinònim de respecte al medi i a la salut. Quan parlem de producció integrada, parlem que introduïm la lluita biològica i química, les dues han d’anar agafades de la mà, perquè si ens gastem els diners en la lluita biològica, que no és més que introduir depredadors en el cultiu, seria d’ineptes que la química ens els destruís. Per això és possible produir respectant el medi.

Què consideres més urgent per a Santa Susanna ?
-Sanejar l’economia, i posar al dia els serveis bàsics. Començant per la base podrem arribar a aconseguir altres projectes necessaris com el centre cívic i d’altres.

Quin projecte consideres interessant per a Santa Susanna?
-Hi ha un projecte que em faria molta il•lusió, i és unir els pobles de Pineda i Santa Susanna per la muntanya de Gràcia, amb camins de ronda, miradors, etc., ja que tenim un mirador natural i no en traiem profit. També cal tenir més cura dels espais antics com és el Molí, que és on va néixer Santa Susanna, la Torre de Montagut, etc.

Què en penses del nou govern de Santa Susanna?
-És un govern jove, amb molta il•lusió i gent molt preparada, que ho tindran molt complicat, però això no vol dir que la seva tasca no deixi de ser interessant i un repte per a ells.

Quin penses que serà el futur de Santa Susanna?
-El futur de Santa Susanna passarà a ser un municipi d’uns 5000 habitans que per poder funcionar com un poble serà necessari que els seus serveis tan comercials com culturals com deportius siguin eficients.
Si tornessis a néixer, quín animal t’agradaria ser i per qué?
-Un cavall, per la seva noblesa, per la seva força i per la seva sensibilitat.
Un número, un color, un llibre, una pel•lícula, una il•lusió, un pensament...
-Número 5. Color marró. Llibre Chaman. Película Babel. Més que una il•lusió seria un somni, sería tenir la suficient sabiduría per entendre les religions. El meu pensament és que un dia tots ens sapiguem respectar.

Després d’aquesta entrevista tinc la sensació d’haver dialogat amb un home que té la seva gent i la terra dintre seu, un home que ha estat lluitant pels seus ideals, la política, la societat, l’òptima producció del seu producte rei, el tomàquet, que ha marcat un nou concepte de la pagesia, en definitiva un home molt preparat que estima la gent, els valors i el respecte social.
Aquesta revista li dóna les gràcies per la seva participació i naturalitat, esperant que les seves il•lusions i pensaments es converteixin en realitats.
J. A. López Garriga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada