dimecres, 8 de març del 2023

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 102 FEBRER 2023 PÀG. 1 " CONSTRUIR ODI " MAITE MASSONS

 

“CONSTRUIR ODI”

 

Malauradament la humanitat té una  tradició de segles de construir l’edifici de l’odi. L’empresa més reeixida ha estat la construcció i consolidació de l’antisemitisme que ha estat la causa de l’Holocaust: la humiliació, l’espoli, el maltractament i l’assassinat de 6 milions de persones, per només un motiu: eren  jueves. I també malauradament aquest antisemitisme continua, no d’una manera tan descarnada, quan s’acusa de manera sistemàtica l’Estat d’Israel de fer atrocitats, de practicar l’apartheid, etc. tot i no ser cert. La crítica normal a Israel com la que es faria a qualsevol estat al món no és antisemitisme, però sí ho és la mentida i desinformació sistemàtiques.

 

A casa nostra vivim un fenomen semblant, encara que no tan greu: la catalanofòbia cultivada a bastament a l’estat espanyol. La catalanofòbia és un discurs d’odi, un discurs que  implica acceptar com “delictives” les mirades suposadament d’odi que van veure els policies espanyols quan atonyinaven  l’1 d’octubre  gent pacífica que només volia exercir la democràcia.

 

Fa uns dies el diari La Razón va publicar que a Catalunya es controlava si els professors i mestres parlaven castellà a casa seva. Tots els que vivim a Catalunya sabem que no solament és mentida, és que a sobre és una mesura impossible de dur a terme.

 

Aquestes històries que criminalitzen l’ensenyament del català i fomenten la catalanofòbia fa molt que duren. Fa uns anys un altre diari de Madrid va publicar la següent història:

 

Un matrimoni castellà es va traslladar a Londres per motius de feina. Tenia una nena que va anar a una escola anglesa i es va incorporar a l’ensenyament en la llengua del país sense cap problema. Passat un temps, la família es va traslladar a Barcelona també per motius de feina. Van matricular la nena a una escola com acostumen a fer tots els pares. Molt aviat la nena va passar a patir angoixa i mals de cap persistents que van requerir tractament psiquiàtric. Quina era la causa? Que a l’escola l’ensenyament era en català, cosa que perjudicava la salut psíquica de la nena (la mateixa que a Londres havia fet immersió a  l’anglès sense cap problema).

 

Aquesta història no és certa, com tampoc és certa l’afirmació de Casado que a Catalunya als nens que parlen castellà els posen pedres a la motxilla o no els deixen anar al lavabo.

 

Una cosa sí és certa: aquestes històries, aquestes mentides són causa directa de catalanofòbia.

 

El Govern espanyol n’és responsable, perquè a l’igual que lluita contra la discriminació al homosexuals i altres minories, també ha de promoure la pau i el respecte als catalans i no n’ha fet res, res. No solament no ha reconegut l’existència de la catalanofòbia, tampoc l’ha condemnada. El govern espanyol menysprea de forma sistemàtica Catalunya i els catalans, tot omplint-se la boca explicant que a Catalunya  ara s’està molt millor, que ja no hi ha conflicte, pel que sembla tot està resolt.

 

Crec que un govern del PP i Vox seria molt pitjor. No hauria existit ni la minsa taula de diàleg ni els indults, però caçar Puigdemont continua sent un trofeu important per als partits polítics espanyols. Confio que els tribunals belgues ho impedeixin, que facin justícia.

 

Mentrestant assistim al penós espectacle dels partits polítics catalans independentistes barallant-se entre ells. Que no estiguin d’acord en molts temes socials és normal i així ha de ser, però que no s’hagi bastit i compartit un acord mínimament clar sobre el camí a aconseguir la independència és una vergonya. La independència del nostre país és un camí llarg i ple d’obstacles, però acusar  a qui també és independentista de manera sistemàtica no porta enlloc. La única possibilitat que tenim és que el clam  dels ciutadans catalans sigui tan fort i nombrós que no es pugui ignorar. Aquests que es creuen els millors, els purs, que xiulen qui no els agrada, amb qui faran la independència? Amb grups cada dia més enfrontats i petits? Posem-hi seny i determinació i deixem  d’acusar-nos mútuament quan es tracta de la independència. En això convé prendre exemple dels espanyols, perquè ells mai tenen cap dubte quan es tracta de defensar el seu imperi, tot els hi val, sigui el que sigui. I brinden amb xampany observant les nostres baralles.

 

PROU!

 

Maria Teresa Massons

Febrer 2023

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada