dimarts, 5 d’abril del 2022

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 1 " GUERRAS SÍ, GUERRAS NO " MAITE MASSONS

”GUERRA SÍ, GUERRA NO”

 

A Europa malauradament tornem a tenir una guerra. Tenir guerres ha estat constant a la història d’Europa. Des que tenim notícies escrites, saben que els romans van envair una part d’Europa habitada per altres pobles (celtes, ibers i molts més) i que els bàrbars (és a dir: gots, saxons, alans, huns i molts més) la van tornar a envair. I que a l’Edat Mitjana els dirigents eren guerrers. Si a Catalunya construíem castells per defensar-nos dels moros, també ho fèiem per defensar  territoris comtals, vescomtals, de bisbes, d’abats entre ells  també per defensar-nos de Castella i França. I alhora conqueríem València, Balears, Sicília, Nàpols, Còrcega, Sardenya ... I vam tenir guerres civils (nyerros i cadells...) i la dels Segadors i la de Successió i la dels Francesos i la Gran i les carlinades i la Civil.

 

Amb tot, hi ha una millora. L’economia al temps dels romans es basava en tenir esclaus, de l’esclavisme vam passar al feudalisme (que implicava l’existència de pagesos de remença i altres mals usos, injustos però legals). A partir del segle XVI, ja lliures, tot i no tenir democràcia, l’economia va anar milorant. Amb la industrialització van arribar les lluites obreres a una Catalunya dins una Espanya no democràtica. Ara tenim una democràcia prou limitada i imperfecta i portem 80 anys sense guerra. La repressió actual és judicial, policial i econòmica i continuem lluitant, però sense armes de foc.

 

Un cop acabada la Segona Guerra Mundial que és la pitjor que mai ha hagut pel nombre de morts, per l’Holocaust i per l’ús de els bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki, semblava que a Europa es renunciava a l’ús de les armes. Hi va haver, això sí, la “guerra freda”. A un costat Estats Units  i aliats i a l’altre la Unió Soviètica i aliats. Això va semblar que amb la caiguda del Mur de Berlin l’any 1989 havia acabat i  Europa iniciava una etapa de pau, prosperitat i cooperació.

 

Però les independències de països abans dominats per la URSS va donar lloc a la guerra dels Balcans i ara la guerra d’Ucraïna.

 

Fora d’Europa hi ha hagut i continua havent-hi un seguit de guerres i, entre elles, la més coneguda de totes és la guerra que té Israel amb els veïns que han decidit que no té dret a existir.

 

Quan la guerra de l’Irak va haver un moviment col·lectiu i important anomenat “No a la guerra”. Es considerava que era una guerra imperialista i no justificada amb l’excusa de l’existència d’armes de destrucció massiva. Val a dir, que l’excusa va ser servida en safata de plata pel mateix  Sadam Hussein quan va anunciar que disposava d’aquest tipus d’armes i va negar l’entrada als inspectors de la ONU (tot i haver-se compromès a no impedir-ho després de la guerra del Golf) i cal recordar que prèviament  havia gasejat els kurds al nord i els xiïtes al sud. I a més havia fet un intent d’assassinat del president Bush d’Estats Units a l’inici de la guerra del Golf.

 

La guerra d’Ucraïna és una invasió i l’excusa de la necessitat de desnazificar  o considerar una amenaça i una agressió que Ucraïna tingui un govern no pro-rus i desitjar formar part de l’OTAN, és radicalment insostenible.

 

És a dir, si injusta era la invasió d’Irak, tot i que Sadam Hussein era un dictador terrible i provocador, més injusta encara és la invasió d’Ucraïna que té un govern democràtic lliurament elegit i pacífic. Però les escasses manifestacions de “No a la guerra” han estat perquè no s’enviessin armes a Ucraïna i Rússia podés envair sense problemes.

 

Quina és la diferència essencial, doncs? La invasió d’Irak estava capitanejada per Estats Units i això per a algunes persones  ja és dolent de manera automàtica i pel que fa a Ucraïna està  feta per  Rússia i per a algunes persones això no és tan dolent. És un automatisme d’esquerra dogmàtica no democràtica. I d’ultradreta també perquè li agraden els règims autoritaris.

 

Europa massa sovint s’ha refugiat en la paraula “diàleg” per estalviar-se compromisos reals per la pau i la justícia. Quan Rússia tenia tot de soldats i armes a la frontera ucraïnesa no es limitava a intentar el diàleg, és que a més  deia que no  hi hauria invasió, cosa que estava clara per a Estats Units. Putin no ha enganyat, Putin ha mentit i Europa s’ha deixat enganyar. Europa ja no havia fet res quan Crimea i el Donbass, ni quan la guerra de Síria, ni vol que es faci res amb  l’Iran (país que diu i rediu que vol destruir Israel i que també diu que necessita energia nuclear per a finalitats civils, tot i tenir un excés de pous de petroli que fan la energia nuclear innecessària i ser a més una dictadura clara).

 

La guerra d’Ucraïna és diferent perquè és una lluita  per la democràcia i perquè per primer cop a la història ha estat condemnada de manera universal (amb les poques excepcions esperables). Això és nou en la història del món.

 

Hi ha guerres justes i injustes. Les estrictament defensives són justes i sigui la guerra que sigui no es poden atacar objectius civils, ni maltractar presoners, etc.

 

La pau, el diàleg real abordant la realitat i els desitjos de les poblacions de manera democràtica és el camí. És el que Catalunya ha triat.

 

Fa 3.000 anys el profeta Isaïes (2,4)  va dir:

“Forjaran relles de les seves espases i falçs de les seves llances.

Cap nació no empunyarà l’espasa contra una altra,

Ni s’entrenaran mai més a fer la guerra”.

 

Hem passat de fer la guerra sistemàticament, de tenir esclaus, de senyors feudals guerrers opressors de pagesos, de bandolerismes senyorials, de guerres entre països un cop i altre i hem arribat a les armes nuclears, de destrucció massiva universal.

 

Ara hem de caminar vers la justícia i la pau, escoltant de debó i amb democràcia. És l’únic camí i confio que la humanitat de mica en mica el sabrà trobar. És feina de tothom, de tothom sense excepció.

 

Maria Teresa Massons

Març 2022 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada