dimarts, 5 d’abril del 2022

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 SUMARI AMB 2 VIDEOS


 ATENCIÓ!!! ESTIMATS LECTORS:

S’ACAVA D’EDITAR LA REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 91   LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA.

MARÇ 2022.

LA PODEU GAUDIR A LA XARXA I AL VOSTRE MÒBIL. TOTES LES REVISTES EDITADES DESDE L’ANY 2009 EN EL SEU BLOG.:

club escacs skorpio santa susanna

CELEBRÀN EL CATORZE ANIVERSARI SKORPIO, FEM MENCIÓ AL NOU SISTEMA DEL BLOG QUE US PERMETRÀ GAUDIR TAMBÉ DE VIDEOS!

MOLTES GRÀCIES PER LES MÉS DE 100 MIL VISITES I PER LA VOSTRE CONFIANÇA. EL VOSTRE PLAER ÉS EL NOSTRE!!!.

“EL CATALÀ ETS TÚ” VISQUE EL CATALÀ, LA NOSTRA LLENGUA MARE!!!.

ENS COMPLAU ANUNCIAR-VOS UNA NOVA EDICIÓ EN VERSIÓ DIGITAL EBOOK I FÍSICA DE L’ÚLTIMA OBRA D’EN JOSEP GARRIGA           “SILENCIS PLENS DE TU”. YA ESTÀ A LA VENDA!!!.

SUMARI:

.  1-“ GUERRA SÍ, GUERRA NO “                            MAITE MASSONS                                                                                                        

2-“ LA MARE “ CELEBRÀNT EL DIA INTERNACIONAL DE LA POESIA                                                              JOSEP GARRIGA   

3- “ UN DIA DE PRIMAVERA “                                      JOSEP GARRIGA                                  

4- “ CUINETA DE L’ÀVIA, ESTOFAT DE PATATES AMB COSTELLA DE PORK “                                                                          ROSA MUNUERA

5-“ FEM L’AMOR I NO LA GUERRA “                      .    JOSEP GARRIGA 

6-“ CONCERT TXAIKOVSKI, LA PETITA RUSIA UCRAÏNA “      GAVINA

7-“ UN POBRE HOME PROTESTÀN DE LA MANCA DE JUSTÍCIA A LES PORTES DE LA CIUTAT DE LA JUSTÍCIA “     .                           GAVINA                

8-“ NOTICIES “                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

9-“ELS CARROS DE PUTÍN I L’INFLACIÓ ATAQUEN EUROPA“  LIZARRAGA                                                                                                                                                               

10-“ DIUMENGE DE RAMS “                                         JOSEP GARRIGA                                                                                       

11-“ EL CATALÀ, LA NOSTRE PARLA “                        GAVINA                                                                                                                                                                                  

12-“ LA BANCA FALTA EL RESPECTA AL USUARI “   GAVINA                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

13-“ MIRADA “                                                                 JOSEP GARRIGA   

14-“ SANT JORDI “                                                          JOSEP GARRIGA                                

15- “ TAST D’ART, VIDEOS “                                         

16- “ TAST D’ART “                                                         

17-“ ACUDITS, VIDEOS “

QUE LA FELICITAT US PERSEGUEIXI!!!  SALUT!!!         

                               

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PORTADA

PORTADA

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 91 MARÇ 2022

LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME.

GUARDONADA EN POESIA.

ATENCIÓ!!! ESTIMATS AMICS LECTORS:

GRÀCIES A TOTS VOSALTRES,  CELEBRÉM ELS 14 ANYS DEL NEIXAMENT D’AQUESTA REVISTA. PRIVADA INDEPENDENT!!!.

Com ja sabeu, aqueste revista mensual, digital, personal i gratuïta, és publica desde 2009.  Éstà dirigida amb serietat i estimació a tot el públic, adult de totes les edads.

“LA NOSTRA JOIA ÉS LA NOSTRA LLENGUA”

El nostre objectiu entre d’altres,és fomentar el català.

Utilitzem les nostres paraules, no les olvidem.

A Barcelona capital, més q’el català és parla el barceloní.

Les vostres fotos i videos a: “TAST D’ART” és un sutil contacta em l’art, amb la natura, amb l’escritura, amb la poesía. Vol ser una petiteta pasetjada per un món ón l’imaginació s’enriqueix de l’imatge  de la lletra i dels pensaments.  Esperem us agradi, ho si més no, us contagi d’amor!. També la trovareu en el Estats del Whatsapp.

Qualsevol sugerencia sèmpre será benvinguda.

COL-LABORADORS:

MAITE MASSONS

ROSA MUNUERA

GAVINA

ODALYS GÓNGORA QUEVEDO  

JOSEP GARRIGA

SALUT!!!

 

A CONTINUACIÓ LES FOTOS DELS QUE DESINTERESADAMENT FAN POSIBLE AQUESTE REVISTA.





 




REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 1 " GUERRAS SÍ, GUERRAS NO " MAITE MASSONS

”GUERRA SÍ, GUERRA NO”

 

A Europa malauradament tornem a tenir una guerra. Tenir guerres ha estat constant a la història d’Europa. Des que tenim notícies escrites, saben que els romans van envair una part d’Europa habitada per altres pobles (celtes, ibers i molts més) i que els bàrbars (és a dir: gots, saxons, alans, huns i molts més) la van tornar a envair. I que a l’Edat Mitjana els dirigents eren guerrers. Si a Catalunya construíem castells per defensar-nos dels moros, també ho fèiem per defensar  territoris comtals, vescomtals, de bisbes, d’abats entre ells  també per defensar-nos de Castella i França. I alhora conqueríem València, Balears, Sicília, Nàpols, Còrcega, Sardenya ... I vam tenir guerres civils (nyerros i cadells...) i la dels Segadors i la de Successió i la dels Francesos i la Gran i les carlinades i la Civil.

 

Amb tot, hi ha una millora. L’economia al temps dels romans es basava en tenir esclaus, de l’esclavisme vam passar al feudalisme (que implicava l’existència de pagesos de remença i altres mals usos, injustos però legals). A partir del segle XVI, ja lliures, tot i no tenir democràcia, l’economia va anar milorant. Amb la industrialització van arribar les lluites obreres a una Catalunya dins una Espanya no democràtica. Ara tenim una democràcia prou limitada i imperfecta i portem 80 anys sense guerra. La repressió actual és judicial, policial i econòmica i continuem lluitant, però sense armes de foc.

 

Un cop acabada la Segona Guerra Mundial que és la pitjor que mai ha hagut pel nombre de morts, per l’Holocaust i per l’ús de els bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki, semblava que a Europa es renunciava a l’ús de les armes. Hi va haver, això sí, la “guerra freda”. A un costat Estats Units  i aliats i a l’altre la Unió Soviètica i aliats. Això va semblar que amb la caiguda del Mur de Berlin l’any 1989 havia acabat i  Europa iniciava una etapa de pau, prosperitat i cooperació.

 

Però les independències de països abans dominats per la URSS va donar lloc a la guerra dels Balcans i ara la guerra d’Ucraïna.

 

Fora d’Europa hi ha hagut i continua havent-hi un seguit de guerres i, entre elles, la més coneguda de totes és la guerra que té Israel amb els veïns que han decidit que no té dret a existir.

 

Quan la guerra de l’Irak va haver un moviment col·lectiu i important anomenat “No a la guerra”. Es considerava que era una guerra imperialista i no justificada amb l’excusa de l’existència d’armes de destrucció massiva. Val a dir, que l’excusa va ser servida en safata de plata pel mateix  Sadam Hussein quan va anunciar que disposava d’aquest tipus d’armes i va negar l’entrada als inspectors de la ONU (tot i haver-se compromès a no impedir-ho després de la guerra del Golf) i cal recordar que prèviament  havia gasejat els kurds al nord i els xiïtes al sud. I a més havia fet un intent d’assassinat del president Bush d’Estats Units a l’inici de la guerra del Golf.

 

La guerra d’Ucraïna és una invasió i l’excusa de la necessitat de desnazificar  o considerar una amenaça i una agressió que Ucraïna tingui un govern no pro-rus i desitjar formar part de l’OTAN, és radicalment insostenible.

 

És a dir, si injusta era la invasió d’Irak, tot i que Sadam Hussein era un dictador terrible i provocador, més injusta encara és la invasió d’Ucraïna que té un govern democràtic lliurament elegit i pacífic. Però les escasses manifestacions de “No a la guerra” han estat perquè no s’enviessin armes a Ucraïna i Rússia podés envair sense problemes.

 

Quina és la diferència essencial, doncs? La invasió d’Irak estava capitanejada per Estats Units i això per a algunes persones  ja és dolent de manera automàtica i pel que fa a Ucraïna està  feta per  Rússia i per a algunes persones això no és tan dolent. És un automatisme d’esquerra dogmàtica no democràtica. I d’ultradreta també perquè li agraden els règims autoritaris.

 

Europa massa sovint s’ha refugiat en la paraula “diàleg” per estalviar-se compromisos reals per la pau i la justícia. Quan Rússia tenia tot de soldats i armes a la frontera ucraïnesa no es limitava a intentar el diàleg, és que a més  deia que no  hi hauria invasió, cosa que estava clara per a Estats Units. Putin no ha enganyat, Putin ha mentit i Europa s’ha deixat enganyar. Europa ja no havia fet res quan Crimea i el Donbass, ni quan la guerra de Síria, ni vol que es faci res amb  l’Iran (país que diu i rediu que vol destruir Israel i que també diu que necessita energia nuclear per a finalitats civils, tot i tenir un excés de pous de petroli que fan la energia nuclear innecessària i ser a més una dictadura clara).

 

La guerra d’Ucraïna és diferent perquè és una lluita  per la democràcia i perquè per primer cop a la història ha estat condemnada de manera universal (amb les poques excepcions esperables). Això és nou en la història del món.

 

Hi ha guerres justes i injustes. Les estrictament defensives són justes i sigui la guerra que sigui no es poden atacar objectius civils, ni maltractar presoners, etc.

 

La pau, el diàleg real abordant la realitat i els desitjos de les poblacions de manera democràtica és el camí. És el que Catalunya ha triat.

 

Fa 3.000 anys el profeta Isaïes (2,4)  va dir:

“Forjaran relles de les seves espases i falçs de les seves llances.

Cap nació no empunyarà l’espasa contra una altra,

Ni s’entrenaran mai més a fer la guerra”.

 

Hem passat de fer la guerra sistemàticament, de tenir esclaus, de senyors feudals guerrers opressors de pagesos, de bandolerismes senyorials, de guerres entre països un cop i altre i hem arribat a les armes nuclears, de destrucció massiva universal.

 

Ara hem de caminar vers la justícia i la pau, escoltant de debó i amb democràcia. És l’únic camí i confio que la humanitat de mica en mica el sabrà trobar. És feina de tothom, de tothom sense excepció.

 

Maria Teresa Massons

Març 2022 

REV ISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 2 " LA MARE " DE JOSEP GARRIGA, CELEBRÀN EL DIA INTERNACIONAL DE LA POESIA.


 
" La mare "

No sé si alguna vegada,

t'he dit, que m'agrada,

m'agrada la teva companyia,

la teva cara, el teu somriure.


M'agrada la teva bondad,

el teu amor, el teu saber viure.

Tu has estat per mi un exemple a seguir,

la guia de cada dia.


m'has educat amb suavitat,

però amb convicció i devoció.

Sí, mare, tantes coses devia haver-te dit,

però no ho he fet, estic penedit.


Tu sempre has estat per a mi, generositat,

malgratel poc temps que t'he dedicat.

Quan som joves pensem!

sempre hi haurà un moment,

per'o m'he equivocat.


Que haig de dir de la mare?

La figura de la mare, és única,

és la font de la vida,

és l'expressió del amor,

és el nostre àngel de la guarda,

que ens alleugera el dolor.


Aband de neixer, neixem amb ella.

Abans de viure, vivim amb ella.

Qui seria capaç de donar la vida

pels seus fills?,

només ella, la mare!.    

Josep Garriga



REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 3 " UN DIA DE PRIMAVERA " JOSEP GARRIGA



 

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 4 " CUINETA DE L'ÀVIA, ESTOFAT DE PATATES AMB COSTELLA DE PORK " ROSA MUNUERA

 


91 Cuineta de l’Àvia “Estofat de patates amb costelles de porc”

Ingredients

·         Costella de porc - 400 grams

·         Patates - 1000 grans

·         Ceba - 1 unitat

·         Pebrot vermell - 1/2 unitat

·         Tomàquet triturat - 1 llauna de 1/2 K

·         Aigua

·         Julivert

·         All

·         Ametlles

Atenció!!! Pels amants de les faves:

Afeigir  ½ k. de favetes.

Instructions

  1. Rostir la costella de porc tallada a talls  amb oli, sal , pebre i una mica d'orenga. Un cop rostida, retirar de la cassola i reservar.
  2. Tallar a juliana i posar a sofregir la ceba i el pebrot vermell a foc molt lent.
  3. Un cop estigui rosset, tirar el tomàquet i deixar sofregir una estona.
  4. Afegir la costella de porc i remenar.
  5. Posar les patates a daus ( i les favetes, si cal) i afegir l'aigua. Deixar una estona fins que les patates siguin toves.
  6. A mitja cocció, tirar una picada fet amb un all, julivert i amelles

Molt bon profit!!!

Rosa Munuera 

 

PATATES ESTUFADES AMB COSTELLA DE PORK


CUIXA DE CABRIT AL FORN.




REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 5 " FEM L'AMOR I NO LA GUERRA " JOSEP GARRIGA

91 “Fem l’amor i no la guerra”

Estem pasant un moment crucial,

en el que l’humanitat  s’enfronta a si mateix

l’home científica i intel·lectualment és un gegant,

però moralment és un pigmeu.

Tan fàcil que seria l’existéncia si tans sol respectéssim

La manera de viure de cadascú.

El dret del respecte alié significa la pau!

Tenim que insistir perquè l’home pensi en la pau!

Però no només impulsat per l’instint de conservació

Sino fundamentalment per el dret que te de superació

fent del món un habitatge de sereno, pau i tranquil·litat,

cada cop més digne per l’especie humana i els seus destins.

Però aquesta aspiració no serà possible

si no hi ha absoluta conciencia de fomentar la justícia i la pau!

Un món en el que la bona voluntat i la concòrdia,

sigui el nostre objectiu i denominador comú.

Estimem-se uns als altres

Només amb l’amor mutuo serà possible

Veure als nostres descendents gaudir de la vida

Amb seny, i respecte aconseguirem la felicitat.

Josep Garriga 

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 6 " TXAIKOVSKI, LA PETITA RUSIA, UCRAÏNA " GAVINA




 



REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 7 " UN POBRE HOME PROTESTÀNT DE LA MANCA DE JUSTÍCIA, A LES PORTES DE LA CIUTAT DE LA JUSTÍCIA!!!


 

dilluns, 4 d’abril del 2022

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 8 " NOTICIES "





 

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 9 " ELS CARROS DE PUTÍN I L'INFLACIÓ ATAQUEN EUROPA " LIZZARRAGA-------I " GUERRA A UCRAÏNA " IRENE MONTAGUT I LLUIS GIRONA

 

91 Los carros de Putin y la inflación atacan Europa

 

La invasión de Ucrania por parte del ejército de Putin se ha convertido en una guerra de desgaste en el corazón de Europa, con consecuencias terribles para millones de personas. La tranquila vida del continente europeo, que preveía una recuperación post pandemia con ciertas tiranteces económicas, pero nada más, ha saltado por los aires con los cohetes rusos, como los edificios y la vida de los ucranianos. Nada va a volver a ser igual y las previsiones irán cambiado de día en día, como los acontecimientos.

Dicen las agencias internacionales que las conversaciones van por buen camino, pero como esto es opinión y deseando equivocarme, no creo que esté en el ánimo de Putin llegar a ningún arreglo en posición de desventaja. A estas alturas ya sólo se puede permitir una victoria casi total, le va la cabeza en ello. Putin va a hacer perder el tiempo con negociaciones esperanzadoras y mientras se desarrollan, sus carros de combate seguirán avanzando y sus misiles cayendo. Si sucediera lo contrario es que la guerra le está marchando muy mal, peor de lo que imaginamos y se lo llevará por delante.

Pudiera ser que las sanciones económicas, o la situación de oposición interior o la resistencia inesperada de los ucranianos o todo en su conjunto, le estén haciendo más daño del que pensamos; el caso es que tiene la situación muy difícil. Si en sus planes estaba apoderarse, en una especie de blitz krieg, de la zona ucraniana hasta el Dniépper y toda la costa del Mar Negro hasta Odessa, está muy lejos de haberlo logrado todavía o de tener expectativas de conseguirlo.

Por desgracia sí que ha conseguido otras cosas, algunas a la vista como los millones de refugiados que huyen de la guerra y de un país destrozado y otras menos perceptibles aún, como haber vuelto a traer los jinetes del apocalipsis a Europa, aplastando nuestro estado del bienestar y obligando a todas las naciones a rearmarse de nuevo, como en el periodo de entreguerras. Y eso suele traer malas consecuencias ya que las armas tienen tendencia a utilizarse.

De momento en España, a pesar de estar a más de 3000 kms de Kiev, ya estamos experimentando las primeras consecuencias del conflicto, incremento mayor de los precios de las energías, inflación, especulación, acaparamiento y sobre todo incertidumbre.

Impulsada por los precios energéticos, con la electricidad en cabeza, el bajo precio del dinero y las altas tasas de ahorro producidas durante lo más duro de la pandemia y los confinamientos, la inflación se disparó en el 2021, cerrando en el 6,5% según el INE. Fue el nivel más alto de los últimos 29 años, concretamente desde mayo de 199, tras una escalada de diez meses consecutivos. Teníamos ganas de salir y de gastar y lo demostramos desbocando la inflación. Pero, como nos sucedió en marzo del 2020, lo peor estaba por llegar.

Después de un mes de enero en el que parecía que las previsiones de ir reduciendo la inflación conforme entrara el año podrían cumplirse, el IPC de febrero cerró en España con el 7,6%. Y es que el “efecto Putin” ya está afectando a los precios de la energía, de los carburantes e incluso de los alimentos. Los precios ya estaban altos, pero en estos 22 días de guerra se han disparado y ya nadie se atreve a predecir su evolución a lo largo del año ni en cómo cerraremos marzo.

Los altos costes energéticos están teniendo una repercusión importante en el sector de la  alimentación, que ha subido un 0,8% en febrero, con un 5,6% interanual según productos y que fácilmente podría superar esta cifra al terminar el año.  Y en algún caso, como sucedió en la pandemia con el papel higiénico, se ha disparado la alarma y la necesidad de sentirse seguros acaparando aceite de girasol, del que no lo olvidemos Ucrania es nuestro principal suministrador.

Y tanto es así que no menos de diez cadenas comerciales se han lanzado a racionarlo, siendo denunciados por Facua-Consumidores en Acción. Son DIA, Mercadona, MAS, El Jamón e Hiperdino en una primera tanda de denuncias y Lidl, Carrefour, El Corte Inglés, Hipercor y Gadis en la segunda. Y la asociación de consumidores lo ha hecho porque se han tomado atribuciones que no les corresponden, contribuyendo, sin duda, a la creación de una cierta locura colectiva.

Dice el artículo 9.2 de la Ley 7/1996, de 15 de enero, de Ordenación del Comercio Minorista, que «los comerciantes no podrán limitar la cantidad de artículos que pueden ser adquiridos por cada comprador ni establecer precios más elevados o suprimir reducciones o incentivos para las compras que superen un determinado volumen. En el caso de que, en un establecimiento abierto al público, no se dispusiera de existencias suficientes para cubrir la demanda, se atenderá a la prioridad temporal en la solicitud». Y la asociación ha pedido, por lo tanto, que actúen las comunidades autónomas que son quienes tienen las competencias.

Es cierto que el trigo y el girasol nos llegan mayoritariamente de Ucrania y Rusia, pero el abastecimiento hasta la siguiente campaña está garantizado y se compró a precios pre guerra; el acaparamiento hace el juego a los especuladores y tan sólo contribuirá a incrementar los precios. Además, el aceite de girasol no es como el de oliva y se estropea en menos de un año.

Pero la inflación y la guerra también van a tener un importante efecto en el mercado inmobiliario. Veníamos de un año en el que las altas tasas de ahorro, el bajo precio de las hipotecas y la confianza en una recuperación que ya se tocaba, impulsaron las operaciones de compraventa, las hipotecas, la construcción y también los precios. Se esperaba un año de normalización, con el turismo llegando de nuevo y los fondos europeos como plato principal de la recuperación.

Pero todo ha cambiado, el IPC se dispara, al igual que los costes de construcción (un 12% en diciembre) y es previsible que el precio del dinero comience a subir. Pero, por otro lado, ante la situación de incertidumbre y alta inflación, el ladrillo se alza como uno de los valores seguros.

De momento todo va a subir y ser propietario va a ser más costoso. Los materiales de construcción, como el aluminio, seguirán encareciéndose, con particular incidencia en la obra nueva, los precios de las reformas y sus plazos. La incertidumbre no solo se traduce en la compra compulsiva de aceite de girasol, sino que bajará de nuevo el consumo general y de ocio y se incrementará el ahorro, al fin y al cabo, ya hemos aprendido a hacerlo. Pero tendrá una nefasta repercusión en el mercado de trabajo que iba bien y ello tendrá consecuencias en la capacidad adquisitiva.

Y los alquileres, que estaban ya en la expectativa de subidas para mantener la rentabilidad del 6,5%, podrían verse afectados por el incremento del IPC y no poder aplicarlo en su totalidad a las rentas, so pena de perder el inquilino que podría buscar arrendamientos más baratos.

Ya se está hablando de que va a interesar poner de nuevo en explotación determinadas fincas agrícolas, lo que incidirá en su precio y en su mayor demanda como inversión. Además, el pequeño ahorrador, con un centenar de miles de euros en el banco, no queriendo perder dinero por la inflación buscará ladrillo a su medida y las plazas de garaje y los apartamentos baratos volverán a ser una buena opción.

Peor cariz tiene una subida de las hipotecas que retraerá la demanda y podría originar una caída de precios por debajo de la inflación. En todo caso como no podemos saber la evolución del conflicto y por lo tanto sus consecuencias en la economía, esta situación podría estar lejos aún.

Veníamos de un año de relanzamiento de la actividad económica con recuperación de la demanda y del empleo, con expectativas de turismo y nos encontramos de bruces con una guerra que nos va a afectar a todos.  Y deberemos proteger en lo posible nuestra situación económica, la general y la particular. La inflación ya no se va a contener el segundo semestre ni aunque Sánchez o la Unión Europea hagan piruetas con los precios energéticos, que ya van tarde. Tenemos que empezar a hablar del 2023, capear el temporal como podamos y que no empeore, que ya vamos con mar gruesa.

Eduardo Lizarraga


91 GUERRA  A UCRAÏNA 8 DE MARÇ 2022

Rússia i Ucraïna només es posen d'acord en els corredors humanitaris

La tercera trobada entre els dos països acaba amb una altra promesa russa d'alto el foc per evacuar civils cap al mateix país

per Irene Montagut / Lluís Girona, Barcelona, Catalunya | 7 de març de 2022 a les 19:22 |

Tercera trobada de la taula de negociació entre Rússia i Ucraïna | Ministeri d'Exteriors de Bielorússia

Rússia Ucraïna no avancen el diàleg des de Bielorússia. Els dos països han celebrat aquest dilluns la tercera trobada de la taula de negociació en què només s'han fet "petits avenços positius" en l'acord per crear els corredors humanitaris, que precisament s'havien acusat mútuament de boicotejar. I és que precisament aquests canals per evacuar civils també havien estat pactats en la segona reunió. A última hora d'aquest dilluns, Rússia ha anunciat un alto el foc unilateral a partir de dimarts a les vuit del matí per evacuar civils des de Kíiv i altres ciutats ucraïneses cap a poblacions russes.

Putin ha acusat Ucraïna "d'obstruir" la sortida de civils. En una conversa amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, Putin ha demanat al bloc comunitari "obligar" Kíiv a "respectar la llei humanitària", segons ha informat el Kremlin. Així mateix, els ministres d'Exteriors de Rússia i Ucraïna han acordat reunir-se aquesta setmana a la ciutat turca d'Antalya; una trobada on també es preveu la participació de Turquia i on s'espera que s'arribi a acords per arribar a la pau i l'estabilitat.


Amb tot això, Rússia ha anunciat un nou intent d'alto el foc aquest matí per permetre l'obertura d'aquests corredors per l'evacuació de civils a les ciutats de KíivKhàrkivMariúpol Sumi. El govern de Putin ha proposat obrir sis corredors humanitaris des de Kíiv fins a Bielorússia i més endavant cap a Rússia, des de Sumi i Khàrkiv per ferrocarril o carretera fins a destinacions o estades temporals. Els corredors també inclourien la ciutat de Mariúpol. Ciutats totes elles, fortament afectades pels atacs russos.

La viceprimera ministra ucraïnesa, Iryna Vereshchuk, ha denunciat, però, que els corredors humanitaris que Rússia ha proposat obrir per evacuar civils davant nous atacs només conduirien a Rússia. En declaracions recollides per l'agència Ukrinform, Vereshchuk ha considerat aquesta maniobra "d'inacceptable", i al seu torn, el ministeri d'exteriors ucraïnès ha parlat "d'evacuació impossible". Vereshchuk ha informat que Ucraïna ha enviat el seu punt de vista de com haurien de ser els corredors humanitaris que estaria en disposició d'obrir a partir d'aquest dilluns.

L'alto el foc promogut pel govern de Putin és una "petició personal" del president francès, Emmanuel Macron, després de la conversa que van mantenir amb el rus Vladímir Putin diumenge, afegeixen les mateixes informacions. L'aturada pretén, apunten, alleugerir la "desastrosa situació humanitària" en aquestes zones. Fins ara, els diversos intents d'alto el foc han fracassat.
Rússia manté les tres condicions per aturar la guerra

Rússia veu possibilitats de posar fi a la guerra si Ucraïna compleix tres condicions que el Kremlin ja ha posat sobre la taula. Segons ha anunciat el portaveu del KremlinDimitry Peskov, Ucraïna s'ha de comprometre a la neutralitat -no entrar a l'OTAN ni a la Unió Europea-, ha de reconèixer la independència de les repúbliques de Donetsk Lugansk i ha de cedir Crimea a Rússia.
"Això és tot: si passa, l'ofensiva s'aturarà immediatament", ha transmès el portaveu del govern rus en declaracions a l'Agència Reuters. Peskov també ha incidit en què l'estatus de neutralitat que demana a Ucraïna implicaria l'aprovació d'esmenes a la Constitució del país que està sent envaït.

 

Irene Montagut/ Lluis Girona


 

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 10 " DIUMENGE DE RAMS " JOSEP GARRIGA

"Diumenja de Rams"

Diumenja de Rams.

Ningú a la seva llar,

donem-nos les mans,

cridòria popular.


Onades de vida,

somriures despullats,

on l'alegria no té mida,

sense enmascarats.


Piquen amb força les palmes,

ara és el moment,

fem grans les escombres,

una tradició permanent.


Aprofitem la benedicció

llorer perfumat,

l'intensa devoció,

en un dia assolella.


Una tradició estimada,

amb la família lluïm.

Per petits i grans esperada,

xerinola i l'amor gaudim.

Josep Garriga 

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 11 " EL CATALÀ, LA NOSTRE PARLA " GAVINA


 

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 12 " LA BANCA FALTA EL RESPECTA AL USUARI " GAVINA


NO FAGIS ALS DEMÉS EL QUE NO VULGUIS QUE ET FAGIN A TÚ!!!

EL CLIENT ÉS EL PRIMER!!!   

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 13 " Mirada " Josep Garriga

" Mirada"

L'ànima que parlar pot amb els ulls,

també pot petonejar amb la mirada.


Si la generositat abraçar pogués,

per compensar la teva intensitat,

faltarien moxaines, 

carantoines.

Quant els teus ulls somriuen,

les meves il-lusions reviuen.


No vull marxar

sense dir-te

que avans d'anar

triaré un espai per adorar-te.


Un món diferent,

en el que la prioritat,

sigui el comportament,

la bellesa i la naturalitat.


L'ànima que parlar pot amb els ulls,

també pot petoneijar amb la mirada.

Josep Garriga

 

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 91 MARÇ 2022 PÀG. 14 " SANT JORDI " JOSEP GARRIGA

  "Sant Jordi"

Sant Jordi va aconseguir 

 desfullar una rosa,

interessat en llegir

olorant amorosa.


Aquest any serà diferent

el virus ens limitarà.

tindrem el seu consentiment?

o un altre dia serà.


Barcelona, com sempra lluirà,

les seves millors gales vestiràn.

L'alegria i festivitat somriurà.

El llibre i la rosa dominaràn.


En el dia català més lluït de l'any,

l'aplaçament no serà convenient,

L'any passat va fallar la data després de juny.

Visquem la gran festa de la seva gent.


Llegir olorant una rosa

és delectar la ment.

Amb cura s'ho proposa

ho demostra em sentiment.


Un cop més la tradició

a pessar de les dificultats,

es mantindrà amb devoció.

Gaudirem d'artesania i habilitats.


La diversa lletra i la natura, 

participan, entre d'altres la prosa,

on la parella s'enamora,

celebràn noces llibre i rosa.


Sant Jordi va aconseguir

desfullar una rosa.

Interessat en llegir

olorant amorosa.

Josep Garriga