diumenge, 23 de gener del 2022

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 89 GENER 2022 PÀG. 1 " SI NON É VERO, É BEN TROBATO " MAITE MASSONS

 

SI NON È VERO, È BEN  TROBATO

 

 

Això diuen a Itàlia quan una cosa potser no és certa, però en tot cas sembla certa. I això és el que s’esdevé  amb l’afirmació  del comissari Villarejo sobre el Centre Nacional d’Intel·ligència -CNI- (policia secreta de l’Estat i responsable de les clavegueres policíaques, mol especialment pel que fa a Catalunya).

 

Es veu que convenia “donar un ensurt” a Catalunya i llavors, en conseqüència,   caldria protegir-la i enviar policia nacional i  guàrdia civil. Al capdavall des de Madrid sempre se’ns ha dit que Catalunya necessita la protecció espanyola, que sols no ens en podem sortir. I, a més, davant la celebració del referèndum era utilíssim que els mateixos catalans (aquells que són a Ciutadans, PP...) demanessin que arribés la policia espanyola, que era urgent i necessària. I per assegurar el tret, els Mossos d’Esquadra no tenien accés  a la informació internacional, que tots sabem indispensable per lluitar contra el terrorisme. És a dir, els Mossos havien d’actuar amb una mà lligada a l’esquena i així va ser i se’n van sortir prou bé.

 

Els partits espanyolistes tenen el seu argument: en Villarejo no té credibilitat (com s’esdevé amb la immensa majoria de delinqüents jutjats, però això no impedeix investigar el que diuen quan cal). Per això el President Aragonès va dir que si no hi havia res, que costava comprovar-ho? Però no, que l’imam s’havia relacionat amb el CNI és cosa provada, però com i per a què? Aquí la foscor és absoluta.

 

 

Les llicències per edat del Parlament

 

Sempre he pensat que un dels avantatges del Procés és que Espanya s’ha posat a mirar amb lupa als polítics catalans per tal d’acusar-los del que han fet i del que no han fet també. Que els mirin amb lupa, mentre sigui amb honestedat i per allò real, a mi ja m’està bé. Si “democràcia” vol dir en grec “govern del poble”, si no hi ha control, no hi ha govern, no n’hi ha prou amb votar de quan en quan.

 

De vegades hi ha conductes legals, però inacceptables, i això és el que passa amb les “llicències per edat” de funcionaris del Parlament. Els polítics que van negociar ho van acceptar i els sindicats que ho van demanar també eren deshonestos. Cobrar per no treballar i amb un molt bon sou és escandalós.

 

El que és cert és que la Generalitat sol pagar sous per sobre del mercat. Normalment quan hi ha protestes laborals els sindicats  reclamen diverses millores i la principal sol ser el sou, augmentar els ingressos. A Sanitat i Ensenyament hi ha hagut vagues i el que es demana és més metges i infermeres, més mestres, no més sou, perquè , per exemple, els mestres saben que cobren mes que els mestres d’escoles privades i concertades que tenen sous segons Conveni.

 

El 20 de gener s’ha publicat un article[1] on per justificar que els metges haurien de cobrar més, es parla de la remuneració dels metges alemanys o anglesos. Països  més rics i sense dèficit fiscal com tenim a Catalunya. Els funcionaris tenen un seguit de privilegis, com ara que no perden sou durant els tres primers mesos d’una malaltia i, sobretot, que “la casa no plega”. Però això no justifica uns sous molt per sobre del mercat (entenent per mercat allò acordat en els convenis laborals). Un uixer al Parlament cobra 3.823€ mensuals i un telefonista, 3.834€. I no parlem dels càrrecs superiors, perquè que el sou del Secretari General del Parlament (ve a ser una mena de gerent) sigui de 18.000 € mensuals, és un escàndol, encara que les “llicències per edat” no existissin. Als polítics els resulta fàcil ser generosos amb els diners que no surten de la seva butxaca.  Estic d’acord amb que guanyar un bon sou és cosa bona, però quan són diners públics que no són un pou sense fons, algun altre servei, com ara els serveis socials, paga la factura. Els serveis socials atenen a les persones més vulnerables.

 

Finalment una anècdota dels primers temps de democràcia. Amb les primeres eleccions democràtiques dels ajuntaments es van renovar alhora els càrrecs a la Diputació de Barcelona. I es va descobrir que hi havia una quantitat sorprenent de dones de fer feines: ni que haguessin hagut de netejar les fulles dels arbres del pati de tarongers diàriament! Es va decidir presentar-se ben d’hora, quan es feia la neteja per conèixer les treballadores. I, només unes quantes hi eren, unes quantes que feien la neteja diària i... la resta? Eren les esposes de càrrecs que  havien arranjat uns contractes ful que permetien cobrar sense treballar (els sous no eren astronòmics, però eren). A partir d’aquell moment la plantilla de dones de fer feines va esdevenir correcta. El franquisme tenia les seves corrupcions, unes de grans i altres de  petites.

 

Maria Teresa Massons

Gener 2022

 

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada