divendres, 5 de novembre del 2021

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 86 OCTUBRE 2021 PÀG. 2 " HI HA COSES QUE NO ACABO D'ENTENDRA " MAITE MASSONS

 HI HA COSES QUE NO ACABO D’ENTENDRE

 Sovint sento dir afirmacions amb les que la majoria està d’acord i que no acabo d’entendre.

 La primera: això del capitalisme.

 A tothora sento dir que el sistema capitalista, que és el que tenim, és dolent i caldria suprimir-lo. Però hi ha alguna cosa que no quadra:

 

1.    Imagino que deu haver algú que està d’acord amb mantenir el capitalisme, oi? però no piula. És a dir, el sistema econòmic que tenim, que és quasi universal, a ningú, a ningú li agrada? Si així és, perquè dura tant i tant?

2.    D’acord, molta gent condemna el capitalisme, però si no  el tenim, bé caldrà tenir una alternativa.  Per ara, els únics sistemes alternatius han estat els sistemes pre-capitalistes, com ara el sistema feudal de l’Edat Mitjana o el basat en l’esclavisme de l’Imperi romà. Algú vol tornar-hi?

3.    Hi ha hagut i hi ha actualment alternatives com ara el socialisme comunista. Però té alguns problemes. El primer és que no és compatible amb la democràcia, cal sempre una dictadura per implantar-lo i continuar-lo. S’ha practicat a la Unió Soviètica, Europa Oriental, Cuba... i els resultats econòmics no han estat els desitjables. Ni tampoc han estat garantia de justícia social, perquè si no hi ha democràcia, no hi ha control del poder.

4.    Potser algú pensa en fer tot , absolutament tot, cooperatives, però tots sabem que les cooperatives estan limitades a certs sectors i a certs tipus d’activitat. No veig com es poden universalitzar.

5.    Imagino que quan  algú acusa el capitalisme de ser l’origen de tots els mals, es refereix a que hi ha injustícies socials. Sí, ben segur que n’hi ha i... moltes. Però la solució passa per fer lleis que redrecin els aspectes negatius del capitalisme, el més possible, perquè la perfecció  no existeix i els tramposos, delinqüents i avariciosos són arreu. I necessitem,  és clar, una justícia ràpida i no tan socialment conservadora com la que tenim.

 

Parlem, doncs, del sistema econòmic, però parlem amb propietat perquè el sistema capitalista es pot donar amb dictadura i amb democràcia, el comunista només amb dictadura. És un fet, no una ideologia. I no estic beneint en cap moment  certes pràctiques actuals que es donen al si del capitalisme.

 

L’IVA de la llum

 

El cost de l’energia, de llum i gas, està augmentant molt.  Una solució aportada pel Govern de Madrid és rebaixar els impostos. Està molt bé, però cal tenir en compte que si bé això beneficia la butxaca de particulars i empresaris, no perjudica l’Estat, que no perd res. Veiem un exemple, no real,  però il·lustratiu.

 

Diuen que la llum s’ha apujat un 300%. Imaginem,  que l’IVA passa del 20 al 10 %. Així abans de la rebaixa l’IVA  corresponent a 100€ de consum implicarien 20€ de recaptació per a l’Estat. Però si cal pagar 300€ pel mateix consum amb un IVA de 10, l’IVA legal pujaria 30€ i l’Estat recaptaria 10 € més que abans. Fantàstic!

 

Disposar de prou energia neta i renovable

 

Tothom, absolutament tothom, està d’acord que necessitem generar energia renovable i que ajudi a combatre el canvi climàtic. Les energies renovables són aigua (pantans), vent (molins), sol (plaques fotovoltaiques). Hi ha alguna més, però per ara marginal. També sembla que tothom està d’acord en preservar el paisatge i que la producció de qualsevol energia el ve a espatllar. També tots sabem que si disposéssim de gas i petroli la única manera d’extreure’l seria espatllant  molt i molt el paisatge. Ens imaginem les torres d’extracció de petroli, els gasoductes...? Les energies renovables espatllen el paisatge, però bastant menys. Tinc la impressió que es vol aconseguir la quadratura del cercle:

 

“Paisatge intocat i protegit, energies renovables i no haver de pagar la factura de  la importació de gas o petroli”. I també sabem que Catalunya està molt endarrerida pel que fa a energia renovable en comparació amb Espanya i amb altres països d’Europa. Només vull una cosa: que m’expliquin como ho hem de fer per tenir energia barata i renovable sense afectar el paisatge. Si algú m’ho sap dir el recomanaria per al premi Nobel. Recordem amb tot, que els pantans es van carregar valls i pobles molt bonics i ara ningú no s’exclama.

 

Sous i cost de vida (inflació)

 

No soc economista. Però  si el cost de la vida ha augmentat notablement, congelar els salaris perquè augmentar-los implica  augmentar encara més els costos de producció sembla molt injust. Recordeu que  a més increment dels preus, més impostos es paguen. Em penso, doncs, que els salaris també haurien d’augmentar, altrament  la factura recau només sobre els més febles, però la congelació de salaris és el que demana la patronal. Res que no coneguem.

 

Hi ha encara més coses que no entenc, però per avui ja he dit algunes.  Segur que els lectors en tenen força més.

 

Maria Teresa Massons

Octubre 2021

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada