dimarts, 25 de febrer del 2020

REVISTA SKORPIO Nº 66 FEBRER 2020 PÀG. 1 " EL BIAIX DE LA CONFIRMACIÓ " MAITE MASSONS


EL BIAIX DE LA CONFIRMACIÓ



Tots (i totes) hem sentit dir frases sobre Catalunya que no s’aguanten per enlloc, que no costa res comprovar que no són certes. Unes quantes entre moltes:

Pilatos, governador de Tarraco,se llevó su guardia pretoriana de catalanes a Jerusalén. Saquen ustedes conclusiones de quién o quiénes mataron a Cristo” (Juancho Armas Marcelo, escriptor i periodista espanyol, El Mundo, 6/10/2012)

“No hay diferencia entre un judío perseguido por los nazis y un niño catalán castigado por hablar español” (Francisco Vázquez, exalcalde de de La Corunya, El País, 11/12/2012)

“Profesores y AMPAS se limitan a ejecutar la orden “Per una escola de tots, l’escola en català”. Lo hacen como Eichmann, el responsable de los campos de exterminio nazis” (José Domingo, exdiputat de Ciutadans, Impulso Ciudadano.org, 5/9/2013)

“En Cataluña hay totalitarismo, manipulación  feroz, mentiras y delirio sin límite. Hay que combatir sin piedad a los radicales que intentan romper la convivència pacífica de España” (Victoria Prego, periodista, Crónica Global, 7/10/2013)

“Cuando oigo a los líderes secessionistes, me pregunto por qué no llegan nunca trenes llenos de psiquiatras a Barcelona” (Ignacio Vidal-Folch, El País, 17/12/2014)

Hi ha moltes, moltíssimes més frases. Molta gent a Espanya creu que Catalunya els explota, que el català no és un idioma i que, en tot cas,  el parlem per fastiguejar i per odi al castellà, que ens quedem els diners  dels espanyols i per tant  som responsables de la seva pobresa...

És increïble que  tot això no solament es digui, és que es considera veritable. Aquest discurs repetit un i altre cop, sense que els caigui la cara de vergonya, amb mentides descarades és el que porta al “A por ellos” i amb aplaudiments.

I també porta a que un fiscal, amb estudis universitaris, parli de la necessitat de fer un “tractament”t a Jordi Cuixart i negar-li permisos legals perquè se’n penedeixi i assumeixi la seva “disfunció cognitiva”. Disfunció que comparteix amb 2.000.000 de catalans. Està vist que  els catalans necessitem trens plens de psiquiatres, tal com va dir Ignacio Vidal-Folch el 2014.

Fa 60 anys a Estats Units es va dir que existeix el “biaix de la confirmació”. Una persona, tot i sentir coses increïbles per poc que es pensi, les pot donar per bones i certes, sempre que confirmin allò que prèviament vol que sigui realitat.

La major part de la gent és normal, amable, es considera democràtica, però També de vegades vol justificar conductes no acceptables i contradictòries, sense deixar de sentir-se bona persona. Cal, doncs, atribuir a qui no pensa igual i que fa allò que no voldria que es fes, qualsevol cosa que coincideixi amb el seu prejudici.

Tots coneixem l’Holocaust perpetrat per alemanys “normals” amb la col·laboració  sovint de residents a altres països (lituans, polonesos, hongaresos, etc.). Es va poder  fer perquè durant segles  s’havia malparlat dels jueus i encara ara, més d‘una persona considera Israel el país pitjor del món, poc menys que nazi, tot i ser un país democràtic que només lluita per la seva supervivència (si perd una sola guerra desapareix, els jueus al mar,...) i saber amb certesa que hi ha dictadures terribles que fan i desfan impunement (Iran, Iraq, Xina, Aràbia Saudita i un llarg etcètera).

Ningú de nosaltres està lliure del biaix de confirmació , cal vigilar molt. Crec que un exemple és el tracte que està rebent Santi Vila, atès que pel que fa a la multa  (216.000 €) que li ha imposat un jutjat d’Osca per defensar les peces de Xixena als museus de Catalunya, la Caixa de Solidaritat no vol aportar ni un cèntim. No cal dir que la mateixa Caixa ha trobat adient pagar la multa de 82.000 € que el mateix jutjat i pel mateix fet ha imposat a Lluís Puig, exiliat.

A Osca han dit que tant és  posar una multa altíssima, al capdavall la pagarà la Caixa de Solidaritat. Aquesta afirmació d’Osca és indecent i que nosaltres no  siguem solidaris en aquest cas amb Santi Vila també és indecent. És el biaix de confirmació, una mena de virus del qual no ens sabem lliurar?


Maria Teresa Massons
Febrer, 2020



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada