dilluns, 29 de maig del 2017

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 35 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME MAIG 2017 PÀG. 2 EDITORIAL " TERRORISME " MARIA TERESA MASSONS

TERRORISME

És un tema que a tothom amoïna i amb raó, perquè un atac terrorista por sorgir en qualsevol moment i a qualsevol lloc.

Terrorisme és l’ús de la violència amb la finalitat d’atemorir tot un col·lectiu, tota una comunitat de persones i de manera indiscriminada. Les finalitats poden ser diverses, des de la protesta per la injustícia social, a la lluita per la independència d’un país a la guerra santa (gihad en el cas de l’Islam).

El terrorisme s’exerceix sobre persones innocents habitualment civils no relacionades ni responsables d’allò que es vol aconseguir. També és cert que sempre hi ha hagut i hi haurà persones que volen aconseguir fins determinats fent servir la violència, les presons n’estan plenes d’aquests casos. Però la violència terrorista requereix que hi hagi una ideologia i una organització que li doni suport, mai és un tema individual, encara que la porti a terme una persona que  no pertanyi a una organització de manera jeràrquica.

La violència terrorista mai es pot justificar, mai. Malauradament hi ha ideologies, com ara l’antisemitisme, que  considera que certes víctimes de violència terrorista s’ho mereixen i això s’esdevé, per exemple, quan un atemptat terrorista fet a Israel deixa indiferent a molta gent (es tracta de jueus!).  Fa dues setmanes una terrorista palestina va ser convidada a parlar a l’Ajuntament de Barcelona, com que era palestina per a l’alcaldia barcelonina feia terrorisme bo. Això és inacceptable. És per això també  que  tots estem horroritzats pels quatre atropellaments terroristes que han esdevingut a Europa, a Israel ja en porten 54, però a qui li amoïna?

Sovint també tendim a interpretar les motivacions terroristes a partir d’allò que coneixem i pensem. Per exemple, arran de l’atac a les Torres Bessones a Nova York i també ara amb els atemptats islamistes a Europa hi ha qui parla de lluita contra la injustícia social, però els fets ho desmenteixen. Bin Laden era una persona riquíssima i el darrer atemptat a Manchester ho va fer un estudiant universitari de 22 anys que vivia a un barri de classe mitja benestant. No hi ha en aquest cas motiu per a una frustració social.

Diuen que l’experiència és la mare de la ciència. Doncs bé, aprofitem els esdeveniments per aprendre’n.  Hi ha algunes lliçons a copsar de l’atemptat de Manchester.

1.       El terrorisme és una eina de màrqueting. Té publicitat universal i això als islamistes els agrada i molt.
2.       Intentar apaigavar el terrorisme procurant ser bons amb els països que hi ajuden (Iran, Aràbia Saudita, Líbia, etc,) no estalvia atacs terroristes. Aquesta política l’ha seguit Anglaterra i ja veiem els resultats. Per als islamistes  tots els països occidentals són islamòfobs i si hi ha musulmans pacifistes víctimes d’atacs terroristes s’ho ben mereixen.
3.       Sovint els que fan atacs terroristes  ja havien estat detectats per la policia, però no és fàcil actuar en aquests casos. Hi ha qui diu que un 10% de la població musulmana està radicalitzada, no és possible vigilar un per un tota aquesta massa de gent. Per altra banda, fer bombes casolanes  és relativament fàcil. A Internet es troben webs que ensenyen “com fer una bomba a la cuina de ta mare”. Estan en anglès i en àrab.
4.       Isis està perdent la guerra oberta i reacciona mostrant poder on pot. L’actual onada de terrorisme es diu Gihad 3.0. S’actua amb joves sovint de tercera generació al país de residència, se’ls entrena a distància, es fan cèl·lules petites i molt descentralitzades que responguin  a la “crida mundial”. Es tracta d’exercir poder a distància.

Certament tenim mala peça al teler, però  també certament no guanyem res queixant-nos de les mesures de seguretat i control als aeroports (no estic defensant les cues a l’aeroport de Barcelona, això és simplement mala organització), als llocs públics i a molts altres indrets. Una altra lliçó a aprendre és com s’ho fa Israel, el país que més experiència té al món sobre terrorisme i que ha mantingut el sistema democràtic. Ara per ara no tindrem més remei que introduir canvis a la nostra vida, no voler acceptar la realitat ens pot dur al desastre.


Maria Teresa Massons

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada