dilluns, 29 de maig del 2017

REVISTA MENSUAL SKORPIO LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME MAIG 2017 PÀG. 7 " SENDERISME A MALLORCA " AMB FOTOS GAVINA

35 SK SENDERISME MALLORCA
SA PUNTA DE N’AMER
Un cop arribat a Mallorca en viatge de vacançes i situats a l’est de la illa a un hotel de Cala Millor.   Ja em anat a informarnos a una oficina d’Informació i turisme, recollit planells del area i de l’illa, també de senderisme en general.
Em preparat un dels recorreguts que abordarem inmediatament, i al dia seguent ens posem en marcha.
L’espai natural de sa Punta de n’Amer es trova situat al municipi de Sant Llorenç, des Cardassar, localitzat entre la platja de sa Coma i la platja de Cala Millor.
Sa Punta de n’Amer és un sortint de terra cap a mar i té una extensió total de 200 hectàrees, amb un gran valor ambiental i paisatgístic. Un espai ric en flora, fauna, restes históriques, sistemas dunars.
Sa Punta d’Amer és un autèntic oasi natural enmig de dos nuclis turístics com són Sa Coma i Cala Millo ron hi ha prop de 25.000 places turístiques. Per tal de salvaguardar els valors naturals d’aquesta área ha estat protegida sota diferents figures de protección.
L’any 1985, es va declarar sa Punta de n’Amer com a área natural d’especial interés i sis anys més tard, va entrar a formar part de la llista d’ANEI de les Balears en el marc de la llei 1/ 1991, d’espais naturals i règim urbanistic de les àrees d’especial protección de les Illes Balears.
Aquesta figura implica una limitació en les activitats que puguin lesionar els valors ecològics o paisagístics.
Sa Punta de n’Amer, lloc d’importància comunitària (LIC). Sa Punta de n’Amer i una gran extensió de la zona marina fou declarada lloc d’importància comunitrària, degut pel gran nombre i abundancia de les praderies de posidonia oceánica que es localitzen dins la mar, envoltant sa Punta de n’Amer i es trova inclosa dins la Xarxa Natura 2000.
Elements Històrics:
1-Castell de sa Punta de n’Amer. El Castell que està situat a l’indret més elevat de sa Punta. Aquest Castell que en realitat és una torre de defensa fou construït a finals del S. XVI i principis del S. XVII i va servir per vigilar i defensar els habitants de la zona i els pobles propers de les incursions dels pirates moros. Fou restaurat recenment i serví de punt de vigia entre les torres veïnes de Porto Cristo i el cap Vermell, formant part de la xarxa que envolta L’illa de Mallorca.
2-Talayot des Tancat de sa Torre. Al voltants del 1.300 aC es desenvoluparen a Mallorca i a Menorca, noves construccions que obrin l’etapa més rica de la prehistòria, és el momento de la Cultura Talaiòtica. El talaiot de sa Punta de n’Amer es trova situat a mà dreta del camí que va des del Castell fins a la platja de sa Coma. És difícil de veure perqué està tapat de vegetació.`
És una construcción circular amb túmuls escalonat que és la característica que el diferencia de la resta de talaiots; a l’antiguitat servia com a centre de culte.   També es troben restes d’altres talaiots, com el talaiot de s’Illot i na Pol.
3- Els nius de metralladores. Situats a les proximitats de les pedreres de marès i a l’entrada de sa Punta de n’Amer des de la platja de sa Coma. Són elements defensius construïts durant els anys de la guerra civil española (1936-1939) per impedir el desembarcament de les tropes republicanes.
4- Pedreres. Les pedreres per a l’extracció de marès, están classificades com a bé d’interès paisatgístic i ambiental. En l’actualitat en troben en desús. El seu estat de conservació és bo. És una mostra de l’activitat de l’extracció de la pedra. Aquesta pedra es feia servir per a la construcción d’habitatges.
Entre d’altres, us citaré algunes recomenacions puntuals per visitar i gaudir d’aqueste maravellosa Illa de Mallorca:

1-Paseig desde Cala Millor a Son Servera, (anada i tornada 8 k.) .
En aquest petit poble trovareu una Esglesia Modernista inhacavada,  Per les seves enormes estructures més podría haber sigut una catedral de arquitectura original i espectacular. El seu autor és l’arquitecte Joan Rubio disciple i col-laborador del mestre Gaudí.
2- La Catedral de Mallorca us la recomanem com visita obligada, amb especial atenció ; les forges d’en Gaudí i el retaula d’en Miquel Barceló.
3- Deià és un poble precios apinyat a la roca de la montanya, en el qual trovareu entre d’altres petits recons interessants com: A son Masrroig, El Palauet del Archiduc Lluis Salvador, el qual podreu visitar. També és curiosa una gran roca a vora de la costa endinsada a mar amb una gran forat circular, enomanada Sa Foradada.
4- Al nort de l’Illa no deixeu de visitar El Cap de Formentor, l’Illot d’en Colomer, i la Cala de Formentor.  L’antiga capital de l’Illa de Mallorca Alcudia amb la seva monumental muralla molt ven conservada. També conte amb l’Hotel amb més capacitat d’Espanya; més de 6 mil plaçes , i un altre hotel que citarem per que és esclusivament dedicat al món de la bicicleta, els ciclistes troven tota clase de comoditats, tallers especialitzats amb l’ambit de la bicicleta, técnica, mecánica i tota clase d’accesoris, com també recomanacions de circuïts etc. Osigui un plaer i un luxe per l’amant del ciclismo.
5- Cala Ratjada, Far de Capdepera per el camí de Ronda fins a son Moll passant per el nort de Cala Ratjada. Cala Gat és una cala petite transparent, recullide, idílica.
6- Per últim us recomanem la Costa dels Pins al l’extrem nord de Cala Millor.
Allà, si la feu caminant per la costa entre chalets i pins tropeçareu amb un raconet paradisiac “es rajoli” una caleta molt petitona i especial. En mitj d’ella una de les rocas dintre mar te forma de gos.
Ha!!! avans que s’em en olvidi; A Cala Millor ven tenir la sort de coincidir amb un esdeveniment musical a destacar; La representació de la ópera d’en Puccini “ La Boheme “. L’espectacle va ser digne d’asistiri, amb unes veus angelicals. 
Espero que ho gaudiu algún dia com baig fero jo!!!.

Gavina

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada