diumenge, 30 d’abril del 2017

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 34 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME ABRIL 2017 PÁG. 3 " CONSTITUCIÓ I LLIBERTAT " MARIA TERESA MASSONS


CONSTITUCIÓ I LLIBERTAT

 

La regió del Quebec al Canadà ja ha fet dos referèndums sobre la independència. La constitució del Canadà no diu que les regions o les diverses parts del país es puguin independitzar, però el Govern va fer una consulta al Tribunal Suprem (equivalent al nostre constitucional) que va respondre que tot i que la independència d’una part no hi és, la constitució es basa en al democràcia. Resultat: si els ciutadans demanen un referèndum sobre la independència s’ha de fer (no a tot el Canadà, es clar, només al Quebec que és qui ho demana) i si hi hagués una majoria per la independència, caldria començar les negociacions per assolir-la.

 

A Espanya, ja sabem el pa que s’hi dona. L’exercici de la democràcia s’interpreta com “respectar el que diu la Constitució”, és a dir, segons diuen “democràcia és no votar” (si allò a votar no agrada al poder). Jo diria que si la Constitució esdevé una presó, s’ha traït la Constitució o com a mínim els principis bàsics. Encara més clar: com va dir un periodista a Madrid “La unitat d’Espanya està per sobre de la democràcia i de la veritat” Spanish style!

 

Abans de 1714 a Catalunya era diferent i des de feia molts i molts anys.

 

El rei Alfons el Benigne (segle XIV), pare del rei Pere III el Cerimoniós,  es va casar dos cops. La segona vegada va ser amb Leonor de Castella, que atès que  hi havia dos fills del primer matrimoni, va voler deixar als seus fills una bona herència i va convèncer al Rei de donar un seguit de pobles i castells situats al País Valencià, cosa que no va agradar als habitants.

 

Guillem de Vinatea en representació de la població es va queixar i va demanar continuar depenent directament del Rei, no passar a dependre dels fills. El Rei va tornar enrere.

 

La Reina evidentment es va disgustar molt i va dir al seu home: “Señor, no consentiria el rey Don Alfonso de Castilla, hermano nuestro, que él no los degollase a todos”

 

El Rei va respondre: “Lo nostre Poble és franch e no sta sotsjugat com lo poble de Castella, car el qui el formen nos tenen a Nos com a Senyor et Nos los tenim a els com a bons vassalls e companys”

 

Franch en català antic vol dir lliure i l’actitud del rei de Castella és la manera nostrada castellana d’aplicar la política: el tan tradicional “ordeno y mando”.

 

Pedro Murillo Velarde, castellà del segle XVII diu dels catalans: “Amantes con demasía de la libertad. Más confiados en sí mismos de lo que debieran, son laboriosos enemigos del ocio y se aplican con felicidad a las letras”.

 

I també al segle XVII Francisco de Quevedo diu: “Que gente más extraña esos catalanes, que creen que el señor ha de servirles a ellos, en lugar de servir ellos al señor”

 

Estimar la llibertat i confiar en nosaltres mateixos no és correcte, vist des de Castella. Ni tampoc exigir responsabilitats als polítics. Són paraules força actuals.

 

Ara les opinions negatives de fora estant sobre Catalunya s’han ampliat: si demanem la independència estem bojos, ens enfonsarem en la misèria, serem uns pàries, som uns nazis, som uns populistes...

 

Hi ha però, qui no diu el mateix. Suso de Toro (Ara 17-2-2017) escriu: “El Regne d’Espanya podrà creure que pot seguir sent el mateix de fa set anys,  però Catalunya ja no és la mateixa des que va emergir un subjecte polític de milions de ciutadans i ciutadanes. Tot i que Espanya negui la realitat, Catalunya està apoderada i és una nació. I això sí que ho sé segur”.

 

No farem més que seguir la nostra tradició:  Estimar i lluitar per la llibertat. Endavant!

 

 

Maria Teresa Massons

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada