dimarts, 28 de març del 2017

REVISTA SKORPIO Nº 33 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME MARÇ 2017 PÀG. 6 " GUARDERIES O ESCOLES BRESSOL " MARIA TERESA MASSONS


GUARDERIES O ESCOLES BRESSOL

 

 

Aquests són dos noms per a establiments  per a nens menors de tres anys. La paraula “guarderia” és d’ús comú, tot i que no oficial,  i ve a indicar que és un lloc on es guarda, es té cura de la canalla.

 

El nom oficial és “escola bressol”, que indica que és un lloc d’aprenentatge.

 

N’hi ha de privades i de públiques, unes i altres  amb més o menys subvenció i més o menys cares.

 

El que sorprèn és que  si es compara amb l’accés a la universitat, és a dir amb estudis superiors,  pel que  fa als preus i la disponibilitat de places les diferències són molt rellevants.

 

Per exemple, fins ara a Barcelona el preu de les guarderies públiques era de 289 € al mes i la bonificació podia arribar fins a un 80% segons els ingressos de la família. Per al curs vinent el barem ha variat.

 

Segons explica Miquel Puig (Ara, 18-3-2017) amb el nou sistema una família amb dos adults que guanyin el salari mínim interprofessional (708 € mensuals) hauran de pagar 130€ al mes per un fill a la guarderia. Però si tenen un fill estudiant medicina a una universitat pública  hauran de pagar 132€ i si està estudiant dret, 84€ al mes. I si els dos adults cobren cadascú 1.000€ haurà de pagar 210€ a l’escola bressol i a la universitat el mateix que abans: 132/84.

 

Tot i així hi ha manifestacions  i opinions polítiques que demanen que es rebaixin les taxes universitàries, però  no n’hi ha per a les escoles bressol.

 

Sorprenent, oi?  Encara més, actualment tothom que vol anar a la universitat té plaça, però no sempre hi ha prou places de guarderia.

 

A l’Institut de Criminologia d’Estocolm (Suècia) van fer un estudi per esbrinar quin factor podia influir més  per evitar que infants de famílies conflictives (és a dir, amb un mal pronòstic social) acabessin sent delinqüents i es va trobar que el més important era evitar el fracàs escolar. I també que el factor que més ajudava a evitar el fracàs escolar era que  la canalla comencés  l’escolarització el més aviat possible, és a dir, que els nens vagin a una escola bressol.

 

Les guarderies haurien de ser gratuïtes per a la major part de famílies i hauria d’haver prou places públiques o a privades subvencionades. Les conductes antisocials són cares i perjudicials i prevenir-les mitjançant les escoles bressol surt a compte.  Cal establir prioritats de despesa pública amb sentit comú.

 

Maria Teresa Massons

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada