dilluns, 4 de juliol del 2022

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 94 JUNY 2022 PÀG. 3 " ECONOMIA, L'IPC DEIXA L'INFLACIÓ MÉS ALTA DELS ÚLTIMS 40 ANYS " LLUIS GIRONA

 


94 ECONOMIA

L'IPC marca rècords i deixa la inflació més alta dels últims 40 anys

L'indicador arriba fins al 10,2% per l'encariment dels carburants i els aliments i marca la xifra més elevada des de l'abril de 1985

per Lluís Girona, Barcelona, Catalunya | 29 de juny de 2022 a les 09:08 | 

El supermercat Lidl de Vic, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa

La inflació més alta dels últims 40 anys. Això és el que es reflecteix a l'Índex de Preus de Consum (IPC), que ha pujat un 1,8% al juny en relació amb el mes de maig i ha disparat la seva taxa interanual un punt i mig mes, fins al 10,2%. Es tracta així del seu nivell més alt des d'abril de 1985, fa més de 37 anys, segons les dades avançades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'aquesta manera, la inflació encadena dos mesos consecutius d'ascensos en la seva taxa interanual després que a l'abril es moderés 1,5 punts de cop, fins al 8,3%. Després, al maig, va escalar fins al 8,7% i al juny ha superat els temuts dos dígits: 10,2%. La dada de juny, que haurà de ser confirmada per Estadística a mitjan mes que ve, supera en quatre desenes el pic que s'havia aconseguit al març, del 9,8%.



Segons l'INE, l'escalada de l'IPC interanual fins al 10,2% i el consegüent creixement de la inflació es deu, principalment, a les pujades dels preus dels carburants i dels aliments i begudes no alcohòliques. També ha influït el repunt dels preus dels hotels, cafès i restaurants, superior al del passat any.

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent -que no té en compte els aliments no elaborats ni productes energètics-, que va augmentar al juny sis dècimes, fins al 5,5%, el seu valor més alt des d'agost de 1993. D'aquesta manera, la subjacent se situa 4,7 punts per sota de la taxa de l'IPC general.



Pel que fa a la taxa mensual, al juny es va registrar una taxa de l'1,8% respecte al maig, segons l'indicador avançat de l'IPC. Quant a l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat, el mes de juny es va produir una variació anual del 10%, un punt i mig per sobre en comparació amb el mes anterior. La variació anual definitiva de l'IPC corresponent al mes de maig es coneixerà el pròxim 13 de juliol.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha admès que aquest rècord d'inflació és "dolent" i ha apuntat que és un dels efectes del tall del subministrament de gas rus. Segons Sánchez, la dada demostra "la gravetat de la situació" a tot el continent, la "idoneïtat" de les mesures adoptades com el topall al preu del gas, i la necessitat de continuar adoptant iniciatives per protegir la població de l'increment dels preus. En declaracions a la Ser, ha apuntat que el seu executiu treballa a nivell europeu per reformar el mercat del gas majorista i també per establir un topall al preu del petroli.

Lluis Girona

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada