dilluns, 4 de juliol del 2022

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 94 JUNY 2022 PÀG. 1 " TEMPS ERA TEMPS " MAITE MASSONS

Temps era temps

 

Tothom ha patit pels incendis de boscos arreu de Catalunya. Entre els llamps de les turmentes seques i les espurnes de les màquines de fer la collita de cereals, els focs s’encenien un darrere l’altre i els bombers i tots el que hi ajudaven esdevenien herois.

 

Ens diuen que els boscos s’han de gestionar a l’hivern, que un bosc brut és un perill. A la televisió es veu com tallen un pi roig recte i alt i en fan fusta bona

 

El problema és que les pinedes de pi roig són a una zona limitada i que generalment té menys incendis. El problema són els boscos de pi bord, d’alzines i roures que és el que es troba arreu i, a més, els alzinars tenen un ric sotabosc, un fantàstic sotabosc (estepes, galzerans, brucs, arítjols, heures, bardisses, rosers bords i....). Gestionar, és a dir, mantenir net és dur, molt car i més enllà d’un xic de llenya d’alzina no se’n treu res. Absolutament res.

 

Per tallar l’alzina cal en primer lloc obrir camins, o sia, començar posant-hi un munt de diners. Qui pot està interessat en la gestió?  Si hi ha algú, tindré molt de gust en conèixer-lo i li desitjaré sort, molta sort.

 

Temps era temps, en la meva infantesa  dels incendis no se’n parlava perquè no era un problema. Les muntanyes tenien garrofers  que els pagesos llauraven i mantenien com un jardí: ni una herba deixaven. Les glaçades de l’any 1956 va acabar amb els garrofers i el terreny  ara és bosc de pi bord i alzines.

 

Els boscaters mantenien els boscos nets com l’argent: hi feien feixines pels forns de pa i de cals, i també en  feien carbó. El butano va acabar amb el carbó i les feixines i més tard ho van completar  el gas i l’electricitat. Els boscaters van trobar feines més descansades i millor remunerades.

 

Encara més, per exemple a la plana del Barder s’havia plantat blat i també hi  venien pastors amb ramats de la Cerdanya a passar l’hivern. Encara hi ha les runes de la cabana dels cerdans. Amb el temps a la plana  que havia quedat erma, es van plantar eucaliptus que es podien tallar cada deu anys si fa no fa. Doncs, darrerament ni això: ara volen els eucaliptus tallats i assecats al mateix terreny com a mínim un any. No solament això és un problema, és que si hi ha un foc  la fusta tallada i deixada és pólvora. Els bombers no ho agrairan.

 

Temps era temps anàvem d’excursió a Vallmanya i Hortsavinyà  i fèiem una costelladeta. Primer escombràvem el terra,  aplegàvem  pedres i fèiem foc al mig. Amb branquillons verds teníem la graella i quan la carn de vegades queia a la cendra menjàvem costelles a la crac-crac. Eren prou bones. Després apagàvem el foc amb aigua i mai  de la vida va haver un accident.

 

Amb tot hi havia focs, però uns focs domesticats. La Guàrdia, Montagut i Montpalau quasi cada any s’encenien i això assegurava pastura per als ramats. Ni un arbre hi podia créixer!

 

Diuen que ara amb la pujada de l’electricitat i el gas les estufes de llenya han esdevingut protagonistes, però això és per a algunes cases, atès que la major part de la gent viu en apartaments a ciutats o pobles grans que no tenen lloc per emmagatzemar la llenya ni sortida de fums per a l‘estufa.

 

Gestió dels boscos? Temps era temps!

 

 

Maria Teresa Massons

Juny 2022

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada