dimecres, 5 de maig del 2021

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 80 ABRIL 2021 PÀG. 1 " EL REI " MAITE MASSONS

EL REI, NOSTRE SENYOR, DECLARADA ENS HA LA GUERRA

 

Escòcia va celebrar un referèndum per la independència amb acord amb Anglaterra. Encara més, ara a Escòcia tornen a parlar de tornar a celebrar-ho i com que a Anglaterra no estan d’acord, diuen que ho faran pel seu compte. Un professor ‘ universitat escocesa ha dit:

 

Es pot celebrar el referèndum i si Anglaterra no està d’acord, es limitarà a ignorar-ho, mai enviarà policia ni empresonarà ningú.

 

És una actitud que ja voldríem que Espanya tingués. Sempre m’ha  cridat l’atenció els retrets que es fan a Catalunya per no saber triar una via cap a la independencia pacífica d’acord amb Espanya (és a dir, Castella). Es clar que aquests mai retreuen a Espanya la seva actitud. És ben sabut que  és més fàcil abraonar-se amb el feble.

 

Quan a Escòcia van celebrar el referèndum, Londres es va omplir de banderes escoceses, perquè els anglesos volien demostrat que estimaven molt els escocesos, i  desitjaven que continuessin al Regne Unit.

 

A Madrid arreu hi havia banderes espanyoles, els catalans havíem de recordar que “Catalunya és Espanya” i que mai seriem lliures. No ens estimen, ni ho necessiten. El dia que el problema català sigui també un problema  d’Espanya, serem lliures, perquè la democràcia i la bona fe aniran per davant.

 

La lletra sencera antiga dels Segadors diu. “A les armes catalans, el Rei, nostre senyor, declarada ens ha la guerra”. I això ho deia perquè Catalunya disposava d’un exèrcit, com també  el tenien Eslovènia, Croàcia, Bòsnia i així va haver una guerra per independitzar-se de Sèrbia.

 

Cal recordar, però, que la guerra, especialment a Bòsnia i Kosovo s’anava allargant i allargant i Europa no feia res, s’ho mirava. Va ser Nord-Amèrica qui va acabar la guerra bombardejant Belgrad. En una setmana, després d’anys, va començar la pau. Ja sabem el pa que s’hi dona a Europa.

 

Espanya continua en guerra contra nosaltres. Apart de l’exèrcit judicial, n’hi ha de complements polítics. Per ara, i no sabem fins quan, ni indults, encara menys amnistia, ni taula de diàleg... Però apart de la repressió (unes 3.000 persones a Catalunya) la guerra continua amb altres armes. La darrera?

 

Cap als anys 20 del segle XX un llibreter valencià se li va acudir que el dia 23 d’abril havia estat enterrat Cervantes i també havia mort Shakespeare i es podia fer una mena de fira de llibre. El 23 d’abril és també Sant Jordi  i com és patró de Catalunya, ja des de l’edat mitjana a Barcelona es regalaven roses a les dones del consellers. Amb el temps, el costum es va democratitzar i generalitzar i així ara tenim un festa de roses i llibres, d’amor i lectura. Una festa meravellosa que és de tothom, que s’ha estès a  tot el món, és un dia de somriure i llibertat, de sentir el país i la gent, tots a una.

 

Però Espanya fa la guerra i ara el “Ministerio de Asuntos Exteriores” s’ha despenjat  amb l’Institut Cervantes que el 23 d’abril és la “Fiesta del Español” (idioma). Cal silenciar-nos, el català no hauria d’existir, hauria de ser una mena de “chapurreau” a estingir.

 

No tenim exèrcit, però ens calen armes. Seran armes pacífiques, a la nostra manera. Hi ha una cosa important: la història va en la nostra direcció. Tot i que els dictadors amb diferents disfresses i vestits existeixen, la democràcia anirà endavant. Qui hauria dit a la mort de Franco que faríem un referèndum? Ningú, però el vam fer.

 

I ho tornarem a fer: A les armes, catalans, el Rei, nostre senyor, declarada ens ha la guerra! La guanyarem!

 

Maria Teresa Massons

Abril 2021 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada