dilluns, 25 de gener del 2021

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 77 GENER 2021 PÀG. 8 " ÚLTIMES DADES CORONAVIRUS " NACIÓ DIGITAL


 

77 CORONAVIRUS

Descobreixen un nou símptoma del coronavirus visible a simple vista

La "llengua Covid" és un nou fenomen associat a la pandèmia que va lligat a la pèrdua de gust

per NacióDigital , 19 de gener de 2021 a les 13:44 | 

Els símptomes principals provocats per la Covid-19 són cada vegada més coneguts: tos, febre, fatiga o dificultats respiratòries en són alguns, però a mesura que la pandèmia va allargant-se es van descobrint nous senyals que indiquen que algú pateix la malaltia. L'últim símptoma detectat ha estat advertit per Tim Spector, cap del Departament d'Epidemiologia Genètica al Regne Unit.

L'investigador assegura que en alguns casos, els pacients presenten la llengua visiblement afectada per una mena d'úlcera. Aquesta afectació pel coronavirus ha rebut el nom de "llengua Covid" i va associada a la pèrdua de gust.


L'efecte és visible a simple vista i forma part de les seqüeles que es presenten en menor quantitat de pacients: "un de cada cinc pateixen símptomes menys comuns, com ara erupcions cutànies", afirma Spector.


Amb tot, el doctor demana màxima prudència a la gent que pateixi qualsevol possible símptoma de Covid-19. Així, si es té des d'un mal de cap fins a la "llengua Covid", Spector fa una crida a "quedar-se a casa" per precaució.

77 CORONAVIRUS

El coronavirus passarà a ser un refredat d'aquí a uns anys

Un estudi publicat a la revista "Science" preveu que quan bona part de la població tingui immunitat, la Covid deixarà de ser pandèmia

per NacióDigital , 15 de gener de 2021 a les 09:54 | 

La pandèmia passarà a ser semblant a un refredat | Pexels

Potser al final sí que el coronavirus serà només un refredat. Un estudi publicat a la revista Science dibuixa un futur bastant esperançador pel que fa a la Covid. Que la infecció passi de ser una pandèmia mundial a no tenir molta més virulència que un refredat comú. La clau perquè aquesta transició es doni estaria en l'expansió de la immunitat i l'exposició primària al patogen. 

L'estudi es basa en dades epidemiològiques d'altres coronavirus. A partir d'aquí, s'exposa com ara mateix, la Covid-19 té el caràcter de pandèmia perquè és un virus nou pel sistema immunitari dels adults, i per tant no està entrenat per combatre'l. Però amb el temps això deixarà de ser la tònica imperant, un cop la població hagi estat o bé exposada al virus o a la vacuna. 


L'altre aspecte és l'exposició primària a la infecció, o dit en altres paraules, l'exposició dels infants al virus. Pel sistema immunitari de les criatures tots els patògens són nous i els suposen igual d'esforç combatre'ls, i aquesta és la raó per la que són més adaptables que els adults per defensar-se del coronavirus. Així, l'estudi preveu que, eventualment, el virus només serà preocupant per aquells infants menors de cinc anys, reduint els seus efectes als d'un simple refredat o fins i tot sense provocar cap mena de símptoma. 

D'aquesta manera, la previsió dels científics és que al final el coronavirus deixi de ser pandèmia i esdevingui "endèmic", el que vol dir que serà un virus que circularà a nivells baixos i que rarament causi infeccions greus.



 

CORONAVIRUS

El 70% de les infeccions de Covid-19 a Catalunya es produeixen dins les llars

La resta es produeix en reunions socials, a l'àmbit laboral, a l'escolar o a hospitals i geriàtrics


"La cronologia de quant temps es tardarà a arribar a l'estadi d'endèmic depèn de com de ràpid s'està estenent la malaltia, i com de ràpid s'està desenvolupant la campanya de vacunació", assegura Jennie Lavine, que ha liderat l'estudi. En aquest sentit, apunta que la clau està en quant de temps es tardi a què tothom estigui exposat al coronavirus.


Tornant a analitzar les dades d'estudis previs, els investigadors han vist que la primera infecció amb els refredats comuns dels coronavirus ocorren, de mitjana, quan els infants tenen entre 3 i 5 anys. Després d'aquesta edat, la gent pot infectar-se un cop i un altre, millorant la seva immunitat i mantenint el virus circulant. Però no es posen malalts. Segons Lavine, la pinça de temps que podria tardar a què això acabi passant pot anar des d'un parell d'anys fins a dècades. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada