diumenge, 29 de novembre del 2020

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 75 NOVEMBRE 2020 PÀG. 1 " PERLES ANTICATALÀ " MAITE MASSONS

PERLES ANTI-CATALÀ

 

El President de Castella-La Manxa, Emiliano Garcia-Page, ha dit aquest mes de novembre:

 

“Se aprende más castellano en puntos del planeta como el Japòn y la China que en algunos lugares de España”.

 

És a dir, que, pel que sembla, els nens de la Xina i el Japó no poden acabar els estudis primaris  si no parlen castellà i a Catalunya acaben els estudis primaris sense parlar ni un borrall de català.

 

Vaig anar a Tolosa de França amb la meva filla Maria quan tenia dos anys i mig. Mai havia anat a escola i a casa no teníem televisió.

 

Una persona se’m va adreçar i em va dir:

 

-          Cette petite fille espagnole que ne parle pas l’espagnol!

-          Oui, bien sûr, elle ne parle que catalan, elle est catalane,[1] vaig respondre.

 

Al setembre amb dos anys i nou mesos va començar a anar a l’escola bressol. A la setmana es defensava perfectament en castellà, tot i que la mestra li parlava sempre en català.

 

Els nens catalans  tenen capacitat per aprendre castellà i si no l’ensenyessin a l’escola també el parlarien perfectament, és cosa certa i comprovada. Però hi ha qui diu que a la inversa no s’esdevé amb certs nens castellans

 

Hay crueldad en Cataluña. Los 17 niños que se han atrevido a solicitar enseñanza en castellano  están en depresiones con tratamiento” (Cristina López Schlisting, presentadora espanyola, 12/4/2013)

 

I també

No hay diferencia entre un judío perseguido por los nazis y un niño catalán castigado por no hablar español (Francisco Vázquez, ex-alcalde de La Corunya, 11/12/2012)

 

La inmersión lingüística en Cataluña es parafascista. Quiere influir en niños y gente de escasa educación en una pedagogia de odio a todo lo español (Félix de Azúa, impulsor de Ciutadans, 3/3/2013).

 

José Ignacio Wert, ex-Ministre d’Educació i Cultura del PP  va dir: Nuestro interès es españolizar los niños catalanes (10/10/2012). No es referia, ben segur, a que tinguessin un DNI espanyol, es referia a “castellanitzar”, allò de la llengua de primera, consagrada a  la Constitució.

 

A la llei que va fer el seu  govern, va imposar que el castellà també fos llengua vehicular. Ara, el PSOE, com que vol aprovar el pressupost, ha ofert a ERC revertir això i el PP, Ciutadans i Vox ja  estan bramant en defensa de les essències pàtries. Per  començar el PP, ha fet allò que sap fer tant bé: recollir  signatures contra Catalunya. I, en aquestes circumstàncies, vet aquí l’exabrupte del Sr. Garcia-Page.

 

Hi ha moltes més perles. Hem seleccionat algunes només:

 

El catalán es un instrumento de separación para que los demàs no les entiendan. Empezó en el siglo XIX con Prat de la Riba (Gustavo Bueno, filòsof, 19/3/2013)

 

¿Para que asuntos importantes sirve saber catalán? Se aprende idiomes para tenir más cultura, però no catalán (Maria Antonia Trujillo, ex-ministra socialista, 14/12/2013)

 

Si no hubiera existido la lengua catalana hubiéramos sido más felices (Albert Boadella, actor, 14/9/2014)

 

I ara la cirereta:

A nadie se le obligó nunca a hablar en castellano (Juan Carlos de Borbon, l’any 2001)

 

Rajoy li esmena  la plana, però continua mentint:

El castellano està ahora perseguido en Cataluña, como lo estuvo el catalán en tiempos de Franco  (any 2006)

 

Doncs jo dic,  no solament no és cert, és que és impossible perseguir el castellà a Catalunya, tot i que no s’ensenyés a les escoles, a l’igual que no es persegueix el català quan no s’ensenya a les escoles de Castella.

 

Que hi ha moltes persones de parla castellana a Catalunya? Sí, però viuen aquí, han vingut perquè han volgut, han marxat lliurament de la seva terra, i com diuen els castellans “Donde fueres, haz lo que vieres”.

 

Carme Junyent, filòloga ha dit: “No és de mala educació parlar la nostra llengua, és de mala educació demanar als altres que no parlin la seva”

 

Siguem, doncs,  ben educats i exigim que els que no son de parla catalana també ho siguin.

 

 

Maria Teresa Massons

Novembre 2020

 

 

 

 

 

 



-          [1] -Aquesta nena espanyola que no parla l’espanyol!

-          Si, cert, només parla català, és catalana.

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada