Ingredients
(Per a 12 persones)
(Per a 12 persones)
De la base:
3 ous
el pes dels ous de sucre
la meitat del pes dels ous de farina (i un poc més per empolvorar el motlle)
1/2 tassó de suc de taronja
mantega per untar el motlle
el pes dels ous de sucre
la meitat del pes dels ous de farina (i un poc més per empolvorar el motlle)
1/2 tassó de suc de taronja
mantega per untar el motlle
De la nata:
750 g de
nata per muntar
100 g de sucre
3 fulls de gelatina neutra
1/2 tassó de llet
100 g de sucre
3 fulls de gelatina neutra
1/2 tassó de llet
Altres:
600 g de
maduixes (300 per farcir el pastís i 300 per decorar-lo)
Elaboració
Primer de tot preparau la base del pastís. Untau un motlle rodó (millor desmuntable) d’entre 20 i 25 cm de diàmetre amb mantega. Empolvorau-lo amb farina. Guardau-lo a la gelera.
Elaboració
Primer de tot preparau la base del pastís. Untau un motlle rodó (millor desmuntable) d’entre 20 i 25 cm de diàmetre amb mantega. Empolvorau-lo amb farina. Guardau-lo a la gelera.
Pesau els
ous amb la closca i calculau les quantitats de farina i de sucre que
necessitareu.
Enceneu el
forn a 170º.
Separau els
blancs dels vermells. Pujau els blancs. En tenir ja una certa consistència
afegiu-hi la meitat del sucre en dues vegades i continuau pujant-los fins que
siguin ben ferms. Pujau ara els vermells amb la resta del sucre fins que
blanquegin i llavors incorporau-hi el suc de taronja . Ara afegiu la farina a
la preparació anterior a través d’un colador fi i mesclau-ho tot. Incorporau-hi
els blancs pujats i mesclau-ho tot amb una cullera o espàtula de fusta, amb
moviments suaus de dalt a baix que permetin l’entrada d’aire.
Abocau la
preparació dins el motlle i allisau la superfície amb una espàtula. Enfornau-lo
i coeu la base del pastís durant uns 30-35 minuts (punxau-la per comprovar que
és ben cuita). En ser cuita deixau-la refredar completament a temperatura
ambient. Desemmotllau el pastís.
Netejau i
eixugau el motlle, perquè el tornareu a fer servir més tard. Netejau i eixugau
les barnilles de la batedora i posau-les dins el recipient on muntareu la nata
(ha de ser prou gran; pensau que la nata en muntar-la augmenta molt de volum).
Guardau el recipient a la part de dalt de la gelera. Així, la nata i els
ormejos estaran a la mateixa temperatura i això us facilitarà la tasca de
muntar-la.
Mentrestant,
rentau la meitat de les maduixes, eliminau-ne els capolls i deixau-les degotar
dins un colador. En haver degotat una estona, tallau-les en trossos regulars.
Tallau els
fulls de gelatina a trossets amb unes tisores i posau-los en remull dins un
recipient amb aigua freda. Al cap de 5-10 minuts escalfau la llet, espremeu bé
amb les mans la gelatina i dissoleu-la en la llet calenta. Remenau bé per
assegurar-vos que s’ha dissolt completament. Deixau refredar aquesta
preparació.
Agafau el
recipient que guardàveu a la gelera i abocau-hi la nata. Posau-hi dues gotetes
de suc de llimona o un pessic de sal. Començau a muntar la nata. En tenir una
certa consistència afegiu-hi el sucre per tandes. Quan estigui ben ferma,
afegiu-hi la llet amb la gelatina dissolta a través d’un colador fi. Remenau bé
perquè es distribueixi uniformement, ajudant-vos d’una espàtula o d’una cullera
de fusta, amb moviments suaus de dalt a baix. Ara, posau 1/3 part de la nata
(que emprareu per decorar la superfície del pastís) dins un recipient més petit
i guardau-lo a la gelera.
Dividiu la
base del pastís en dos discos de la mateixa mida. Folrau la base del motlle que
heu fet servir per coure la base amb paper sulfuritzat. Col·locau-hi un dels
discos. Ara, distribuïu-hi la meitat de la nata del recipient gros. Allisau-la
amb una espàtula i col·locau-hi els trossets de maduixa ben repartits.
Abocau-hi damunt l’altra meitat de la nata i allisau la superfície. Col·locau
l’altre disc damunt i premeu un poc amb els dits a fi que no quedin espais
buits. Guardau el motlle a la gelera durant 5 hores (o tota la nit).
Passat el
temps de repòs, la nata ja haurà pres consistència. És el moment de
desemmotllar el pastís dins el recipient on el vulgueu servir. Despreneu-ne el
paper sulfuritzat i, ajudant-vos d’una màniga pastissera, decorau la superfície
amb la nata del recipient petit i les maduixes que havíeu reservat per a la
decoració.
Sabaiona de móres i maduixetes amb garnatxa
INGREDIENTS
·
200 g de móres madures
200 g de maduixes de bosc
8 rovells d'ou
160 g de sucre
100 g de garnatxa dolça
PREPARACIÓ
1. Poseu un bol al bany
maria amb els rovells, el sucre i la garnatxa. Emulsioneu amb unes varetes fins
que els rovells estiguin cuits i s'hagin blanquejat.
2. Renteu les móres i les
maduixes i eixugueu-les bé. Poseu-les al plat.
3. Poseu la sabaiona al
damunt i gratineu-ho uns segons al gratinador. Serviu-ho tot seguit abans que
es refredi.
Bon profit.
Coca de garrofa amb maduixes
·
DIFICULTAT: MITJANA
·
TEMPS: MENYS D'UNA HORA
·
INFORMACIÓ NUTRICIONAL
Les maduixes són antioxidants i tenen més vitamina C que la taronja.
INGREDIENTS
·
50 g de farina de garrofa
·
250 g de farina d'espelta
·
un got i mig d'aigua mineral
·
un polsim de sal
·
30 g d'oli d'oliva verge extra
·
250 g de sucre
·
1 beina de vainilla
·
un rajolí de vi ranci
·
un rajolí de vi ranci
·
6 taronges
·
40 maduixes
PREPARACIÓ
1. Per fer la coca, barregem els 250 g
de farina d'espelta amb els 50 g de garrofa, un got d'aigua mineral, un polsim
de sal, 30 g d'oli d'oliva i 50 g de sucre. Ho amassem i ho estirem. Tallem la
massa a rectangles petits. Ho posem al forn a 180 graus durant 20 minuts.
2. Per fer el praliné, posem 300 g de nous i 200 g de sucre en un pot al foc fins que caramel·litzi i agafi un to blanquinós. No ho deixem de remenar.
3. Agafem una beina de vainilla i la posem en un pot al foc amb mig got d'aigua mineral. Infusionem la polpa i l'afegim amb les nous i el sucre. Ho tornem a posar al foc amb un rajolí de vi ranci fins que el sucre ens quedi torrat.
4. Ho traiem del foc i ho estirem a sobre d'un paper de forn fins que se'ns refredi. Quan està refredat, ho posem dins un pot i ho batem amb un rajolí extra de vi ranci i una cullerada de garrofa. Ens ha de quedar una crema suau i ho reservem dins una mànega pastissera.
5. Posem el suc de taronja colat al foc, fins que ens quedi textura de xarop dens.
6. Per muntar la coca: posarem primer la coca de garrofa, el praliné, el suc de taronja reduït, i a sobre, les maduixetes.
2. Per fer el praliné, posem 300 g de nous i 200 g de sucre en un pot al foc fins que caramel·litzi i agafi un to blanquinós. No ho deixem de remenar.
3. Agafem una beina de vainilla i la posem en un pot al foc amb mig got d'aigua mineral. Infusionem la polpa i l'afegim amb les nous i el sucre. Ho tornem a posar al foc amb un rajolí de vi ranci fins que el sucre ens quedi torrat.
4. Ho traiem del foc i ho estirem a sobre d'un paper de forn fins que se'ns refredi. Quan està refredat, ho posem dins un pot i ho batem amb un rajolí extra de vi ranci i una cullerada de garrofa. Ens ha de quedar una crema suau i ho reservem dins una mànega pastissera.
5. Posem el suc de taronja colat al foc, fins que ens quedi textura de xarop dens.
6. Per muntar la coca: posarem primer la coca de garrofa, el praliné, el suc de taronja reduït, i a sobre, les maduixetes.
Amanida amb maduixes, fruita del bosc,
pinyons i salsa de iogurt
Ingredients
(per a 2 persones)
Enciam, fulla de roure, Lollo rosa, radicchio i escarola de cabell d’àngel
(o similars)
200 g maduixes
200 g fruites del bosc (gerds, grosella, aranyons, móres, etc.)
40 g pinyons
Oli oliva verge extra
Julivert
Vinagre agredolç de vi blanc
Sal
El·laboració
·
Primerament, netejar i tallar els enciams.
·
Netejar les maduixes i reservar-les.
·
Per a la salsa de iogurt, remenar el iogurt natural de La Fageda amb
julivert picat, una punta de sal i unes gotes de llimona.
·
Torrar els pinyons i reservar-los.
·
Muntar l'amanida amb els enciams, les maduixes i la fruita del bosc.
·
Posar els pinyons i acabar amb la salsa de iogurt.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada