diumenge, 28 de juny del 2020

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 70 JUNY 2020 PÀG.2 " NACIONALISME ESPANYOL? N'HI HA? MAITE MASSONS


NACIONALISME ESPANYOL? N’HI HA?

El nacionalisme, l’amor al propi país, és un sentiment universalment estès. Penso que el nacionalisme en  sí no és ni  bo ni dolent, que tot depèn de l’ús que se’n faci. Però hi ha qui el veu com una cosa horrible, una cosa que no hauria d’existir, així que  en aquest escrit  farem una petita anàlisi i en traurem conclusions.

Antoni Bassas diu: “Bé, doncs, una nació és una construcció cultural i política des d’on es contempla la resta del món amb una mirada particular. Els catalans som perfectament conscients que Catalunya és, tan sols,  el nom que rep al món aquella part del planeta” (Antoni Bassas, “La nació en portada”, Rosa del Vents, 2020, pàg. 10)

Definicions de nacionalisme autoritzades i tingudes, doncs, per certes.

Definició de la Real Acadèmia Española:
1.    “Sentimiento fervoroso de pertenencia a una nación y de identificación con su realidad y su historia
2.    Ideología de un pueblo que, afirmando su naturaleza de nación,  aspira a constituirse como Estado”

Definició de l’Institut d’Estudis Catalans:
            “Ideologia i moviment que reivindica l’organització política independent d’una nació”

Crida l’atenció que la definició catalana serveix tant per a les nacions ja independents, com les que no ho són, però ho desitgen. La definició espanyola en la seva segona accepció ve a dir que les nacions que són independents no són nacionalistes. És a dir, el nacionalisme és una ideologia que només es dona si la nació no és independent!

Què diuen la Constitució espanyola i  l’Estatut català?

Constitució espanyola:
“Art. 2: La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna e indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l’autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes elles”

Estatut català:
Preàmbul: “El Parlament de Catalunya, recollint el sentiment i la voluntat de la ciutadania de Catalunya, ha definit Catalunya com a nació d’una manera àmpliament majoritària”

Una i altra definició  responen a un pensament diferent, es trasllueix un concepte diferent de la visió pròpia del món.

Ala Constitució espanyola la  nació està en majúscula  i és quelcom donat, immutable i que a més consagra la impossibilitat que una part del territori pensi altrament.

A l’Estatut, la nació depèn dels que habiten al territori, si una majoria ho viu així, hi és, i si no, no. És una posició profundament democràtica.

Això no treu que els catalans  ens hem sentit dir (i continuarem sentim) que tenint un nacionalisme gens acceptable, absolutament negatiu i no democràtic.

“El nacionalismo catalán es cerrado, retrógrado, provinciano, restringido, diferenciador, alicorto y fundado en el mito, la leyenda y la mentira (José María Carrascal, ABC, 1/7/2013).

Un dels nacionalismes més agressius ha estat el nazisme i d’això se n’aprofiten molts per  penjar als catalans el mateix.

“El nacionalisme catalán utiliza técnicas de propaganda estalinista y nazi” (Telemadrid, 30/4/2013)
“El objectivo del gobierno catalán es exaltar a los catalanes y provocar aversión en otras regiones. Algo muy peligroso , como sabemos por la experiència nazi” (Pío Moa, La Gaceta, 15/2/2013).

Per als espanyolistes atès que  per a ells el nacionalisme és cosa dolenta,  no ho són de nacionalistes (tot i que a la Constitució la paraula nació està en majúscula!). Ja Vargas Llosa va dir que els espanyols  només són patriotes, atès que el patriotisme es un sentiment sa i generós, d’amor a la terra on es va veure la llum, on van viure els ancestres i el nacionalisme,[el dels “perifèrics”] pel contrari, és exclusió de l’altre,  és sempre llavor de violència (discurs d’acceptació del premi Nobel, 10/12/2010).

Però el  suposadament no-nacionalisme espanyol té un problema. Franco va ser una dictadura nacionalista que va establir relacions  amb  el nazisme alemany, és cosa evident i sabuda. Això és una taca   per als espanyolistes, molt especialment els de dretes que  encara han de condemnar Franco. Va ser Aznar el que va “descobrir” la solució.

El nacionalisme alemany va dur al nazisme, que és l’antítesi de la democràcia. Alemanya  ho va haver de reconèixer un cop acabada la guerra, va fer una neteja (limitada) que va incloure judicis, execucions i presó i va proclamar que seria democràtica d’ara en endavant. Però hi havia una paradoxa:  els alemanys tenien un passat i alhora estimaven els seu país, eren nacionalistes al capdavall. Dos filòsofs, Jürgen i Habermas, van dir que ara el nacionalisme alemany prenia com a seus els valors  democràtics de la constitució, era un nacionalisme constitucionalista, i per tant, democràtic.

Aznar hi va veure la llum. Espanya, que no havia fet neteja, més aviat una transició  amb una democràcia  molt justeta i que en comptes de jutjar, va amnistiar els botxins,  també té una “democràcia constitucionalista”. La diferència és que la constitució espanyola té alguns articles no democràtics, especialment, la inviolabilitat del Rei, la defensa de la unitat d’Espanya per l’exèrcit i la indissolubilitat territorial, però això, es va obviar, no convenia remenar-ho. La conseqüència: tenim democràcia perquè tenim llei, és a dir, la Constitució. Així ho va expressar Lesmes, President del Consell Judicial l’any 2019 en la inauguració de l’any judicial: “La unitat d’Espanya és la base de tot el dret” Tenim un “estat de dret”, per tant,   no obeir les lleis,  segons les interpreta la cúpula judicial, és anar contra la democràcia. Quadratura del cercle!

Els catalans també hem sentit i ens continuaran dient que no cal pensar en el nacionalisme identitari, cal pensar en l’economia i altres coses que interessen tothom. Esclar, que en parlar de l’economia, mai s’ha de parlar  d’espoli fiscal, la paraula ha de ser solidaritat (així ho diu la Constitució).

Però als espanyols quan els toquen la fibra identitària, això de l’economia esdevé immediatament relatiu. Recordeu la història de Perejil? L’any 2002  sis, només sis,  gendarmes marroquins van ocupar l’illot Perejil situat a uns centenars de metros de la costa marroquina, inhabitable però amb una dotzena de cabres propietat de pastors marroquins i amb una dimensió que és la meitat de la més petita de les illes Medes, la de Ferranelles. I posant a comparar, l’illa Dragonera, força petita, és 20 vegades més gran.

De seguida es va posar en marxa l’Armada espanyola i va atacar els sis gendarmes marroquins a canonades, fins obligar-los a rendir-se i  fer-los fora de Perejil, plantant la bandera espanyola al lloc més alt, 279 metres. Cost de l’operació? Un milió d’euros.

Segons deien, els catalans només pensem en temes identitaris i oblidem l’economia i els espanyols (altrament anomenats castellans) que posen primer quan els toquen la pàtria? En Montilla, espanyol,  deia que el que compte són els fets, no les paraules, doncs, això.


Maria Teresa Massons
Juny 20020








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada