dimecres, 27 de maig del 2020

REVISTA SKORPIO Nº 69 MAIG 2020 SUMARI


ATENCIÓ!!! ESTIMATS LECTORS:
S’ACAVA D’EDITAR LA REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 69  LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME, GUARDONADA EN POESIA. MAIG 2020.
LA PODEU GAUDIR EN EL GOOGLE, FACEBOOK, ETC. I AL VOSTRE MOVIL.  TOTES LES REVISTES EDITADES DESDE L’ANY 2009 EN EL SEU BLOG.: club escacs skorpio santa susanna
MOLTES GRACIES PER LES MÉS DE 80 MIL VISITES I PER CREURE EN NOSALTRES, EL VOSTRE PLAER ÉS EL NOSTRE.!!!. VISQUE EL CATALÀ, LA NOSTRA LLENGUA!!!.
ENS OMPLE DE SATISFACCIÓ FER MENCIÓ ESPECIAL PER LA NOSTRE COL-LABORADORA; LA POETISA ODALYS GÓNGORA QUEVEDO, RECIENT PREMIADA I RECONEGUDA A NIVELL INTERNACIONAL COM UNA DE LES 100 MILLORS ESCRITORES DE IBEROAMÉRICA I DEL CARIBE!!!  ENHORABONA ESTIMADA.
SUMARI:                                                                                                                             
1-“ALGUNES COSES SENTIDES SENSE GAIRE SENTIT”  MAITE MASSONS                             
2-                “ HI TORNAREM “                                         JOSEP GARRIGA                                                                                                                       
3-                “ MI DUEÑO “                                                ODALYS GÓNGORA    
4-                “ BUFÀN EL VENT “                                      BOB DYLAN                
5-                “ARA EL GOVERN ESPANYOL SE N’ADONA”   JOSEP GARRIGA           
6-       “ VÁLIDOS DEL GOBIERNO CONTRA EL CORONAVIRUS“                                      7-“CUINETA DE L’ÀVIA, MELMELADA MADUIXES I POMA” ROSA MUNUERA                 8-                 “ ELS OCELLS I ELS RIUS “                          GAVINA                                       9-                 “ MINI HORT “                                                      JOSEP GARRIGA                 10-               “ TEMPS DE GINESTA “                                     JOAN MARAGALL               11-               “ IMATGES DE BARCELONA CONFINADA “.     GAVINA                                    12-               “ ÉS FOSC QUAN NO HI ETS “                          JOSEP GARRIGA              13-               “ PETITS POEMES “                                         GARCIA MARQUEZ                 14-               “ SANT PONÇ “                                                 JOSEP FORNÉS                 15-               “ ACUDITS “                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
QUE LA FELICITAT US PERSEGUEIXI!!!

REVISTA SKORPIO Nº 69 MAIG 2020 PORTADA " NOMS I FOTOS COL-LABORADORS


69 PORTADA

REVISTA MENSUAL SKORPIO REPUBLICÀ Nº 69 MAIG 2020
LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME.
GUARDONADA EN POESIA.

ATENCIÓ!!! ESTIMATS I AMICS LECTORS:
GRACIES A TOTS VOSALTRES,  CELEBRÉM ELS 11 ANYS DEL NAIXAMENT D’AQUESTA REVISTA. PRIVADA INDEPENDENT!!!.

Com ja sabeu, aqueste revista mensual, digital, personal i gratuïta, és publica desde 2009.  Éstà dirigida amb serietat i estimació a tot el públic, adult de totes les edads.
“LA NOSTRA JOIA ÉS LA NOSTRA LLENGUA”

El nostre objectiu entre d’altres,és fomentar el català.
Utilitzem les nostres paraules, no les olvidem.
A Barcelona capital, més q’el català és parla el barceloní.
I les vostres fotos a: “TAST D’ART” és un sutil contacta em l’art, amb la natura, amb l’escritura, amb la poesía. Vol ser una petiteta pasetjada per un món ón l’imaginació s’enriqueix de l’imatge i de la lletra. Esperem us agradi, ho si més no, us contagi d’amor!. També la trovareu en el Estats del Whatsapp.
Qualsevol sugerencia sèmpre será ven binguda.

COL-LABORADORS:

MAITE MASSONS
ROSA MUNUERA
GAVINA
ODALYS GÓNGORA QUEVEDO  
JOSEP GARRIGA

A CONTINUACIÓ LES FOTOS DELS QUE DESINTERESADAMENT FAN POSIBLE AQUESTE REVISTA.
                           






REVISTA SKORPIO Nº 69 MAIG 2020 PÀG. 1 " ALGUNES COSES SENTIDES QUE NO TENEN GAIRE SENTIT " MAITE MASSONS


ALGUNES COSES SENTIDES QUE NO TENEN GAIRE SENTIT

Hem sentit dir i repetir:
“Jo soc català i espanyol, no vull haver de triar entre els dos, ni que els meus fills hagin de triar”.

Entenc que una persona pot sentir que té una doble identitat. Ho vaig viure a la meva infantesa: la meva mare nascuda a Nova York se sentia alhora nord-americana i catalana, però el que mai, mai va pensar que atès que se sentia nord-americana necessitava que Catalunya fos  part de Nord-Amèrica, ni tampoc que seria un trauma que els seus fills haguessin de triar, perquè? Aquest problema que ve a dir  que el sentiment de doble identitat exigeix que Catalunya sigui part d’Espanya, només passa als espanyols. Crec  que s’ho haurien de fer  mirar.

Hem sentit dir i repetir:
“Els nens han d’aprendre en la seva llengua materna, altrament poden patir un trauma”.

Entenc que si un nen/a entra a l’escola i es troba amb una llengua que no és la de casa seva, tingui al principi una certa dificultat, però els mestres saben el seu ofici i les coses solen anar raonablement bé i passat un temps la canalla domina la llengua de l’escola sense major dificultat. Així s’esdevé amb els nens amb pares vinguts d’Àfrica, Àsia i molts països europeus. Sembla que aquest trauma s’esdevé només si el nen parla castellà a casa. Crec que els pares que exigeixen mantenir a Catalunya el castellà a l’ensenyament perquè és la llengua materna, s’ho haurien de fer mirar.

He sentit dir i repetir:
“Cal un programa d’història igual per a tota Espanya, perquè a Catalunya s’adoctrinen els nens a les escoles quan expliquen història de Catalunya, en comptes d’Espanya”.

Entenc que la idea espanyola, és a dir, castellana, és que l’escola sigui una fàbrica d’espanyols, perquè, és clar, si tot és Espanya, el rei Jaume I, el comte Guifré el Pilós i molt altres són “espanyols”. Que passa si una persona perd la memòria de la seva vida passada? Passa que perd la identitat. Què passa si un país perd la seva història? Passa que perd la identitat i adopta aquella que li diuen és la real. Reclamar una història d’Espanya única és  tenir mala fe envers els catalans. Qui diu això, no és innocent, s’ho hauria  de fer mirar.

He sentit dir i repetir:
“Espanya és una única nació (ho diu la Constitució), no pot haver seleccions esportives altres que les espanyoles. I els catalans han d’anar a favor de la selecció espanyola perquè hi juguen catalans”.

Al Regne Unit els anglesos tenen clar que Escòcia és una nació diferent i conseqüentment en el Campionat Mundial de Fútbol hi participa la selecció escocesa. Els escocesos hi van a favor del seu equip que acostuma a ser eliminat prou aviat de la competició. Llavors continuen entusiasmats anant a favor de qualsevol equip que vagi contra l’anglès. A Anglaterra ho saben i el fet els deixa indiferents. Imaginem que els catalans anéssim a favor obertament de qualsevol equip contrari a l’espanyol. El sarau que s’esdevindria amb crits i desqualificacions seria immens. Crec que els espanyols s’ho haurien de fer mirar.

He sentit dir i repetir:
“Catalunya no pot ser independent perquè no ho permet la Constitució. Democràcia és respectar la llei, fora de la llei no hi ha democràcia, Espanya és un estat de dret”

La Constitució espanyola té articles democràtics i també articles no democràtics. Va ser feta sortint d’una dictadura i amb l’exèrcit, la judicatura i el poder financer franquistes amb plena força. I, evidentment, s’hi van introduir certs articles a mida dels interessos dels hereus de la dictadura, perquè podien fer-ho, perquè tenien la paella pel mànec. Però una Constitució no és una obra divina, és humana i, per tant, es pot fer i refer. Però fer-la esdevenir un dogma i dir que la democràcia deriva de la llei (els règims dictatorials prou que tenen lleis), en comptes que les lleis de la democràcia, és un despropòsit mai abans sentit. Penso que els que diuen això s’ho haurien de fer mirar.

He sentit dir i repetir:
“Jo soc universalista, jo no soc nacionalista, els espanyols som patriotes, no nacionalistes”

La identitat universal no existeix a l’igual que no existeix la identitat còsmica. Si algú diu que es un ciutadà de l’univers, el primer que ha de concretar és de quina part de l’univers. L’única cosa certa és que tothom forma part d’una nació, una nació que estima (pot haver alguna excepció, és clar). Estimar la pròpia nació és ser nacionalista. El nacionalisme és com els diners, no és bo ni dolent, tot depèn de l’ús que se’n fa. Si un nacionalisme  es fa servir com a justificació per anorrear una altra nació, és un nacionalisme agressiu. Si un nacionalisme s’exerceix per permetre la supervivència de la pròpia nació, és un nacionalisme pacífic i positiu.
Quan els espanyols diuen que no són nacionalistes i alhora diuen que només hi ha una nació, l’espanyola, i neguen als catalans el dret a tenir la seva pròpia nació, formen part d’un nacionalisme agressiu i imperialista. Certament s’ho haurien de fer mirar.


Hi ha moltes i moltes altres frases que mereixen un comentari, però implicaria omplir pàgines i més pàgines i no és aquesta la meva intenció.

Recomano llegir “La independència explicada la meu fill” de Víctor Alexandre (Editorial Meteora), explica les idees d’aquest article i moltes més, de manera excel·lent, és altament recomanable.

Maria Teresa Massons
Maig 2020


REVISTA SKORPIO Nº 69 MAIG 2020 PÀG. 2 " HI TORNAREM " JOSEP GARRIGA


69 Hi tornarem

Tornarem a gaudir del neixament del dia,                                                                         veurem la sortida del sol sobre l’aigua surant,                                                                      portar els nostres fills a casa de la seva àvia,                                                                         per que no la vegin amb mascareta i suant.

Després del desconeixement,                                                                                                    angoixa i desconcert,                                                                                    
el dubta, la por, el desànim, la tristor, el patiment.                                                                Tornarà la vida, la lum, en un cel blau clar, obert.   
Ja ha fet molta foscor, gaudim aquest renaixament.                                                                    
La primavera no entén de virus, és natura, plena de colors.                                                   Els brots, fulles i flors floreixen en les branques dels arbres,                                                    les abelles voletegen atretes per les seves olors.                                                                     
No marxaré sense viure una estona més sota aquets aires.

No es més bonica la vida per ser vius i gaudir-la,                                                                     més ho és per poder viure acompanyats en harmonia,                                                           entre persones estimades, amb somnis i proyectes assolir-la.                                           La nostra força i convicció sonarà com una melodia.

Poc a poc, amb paciència, de mica en mica hi tornarem.                                                         Al enemic sense veure’l, cecs i confinats hem guanyat.                                                           A tots els que han marxat amb pena i tristor recordarem,                                                       des del cel es diran; ho han aconseguit s’havien entestat.

Tot hi aixi encara no hem fet net, no hem acabat completament.                                             Però hi som a punt, ja es veu prop el final, acabem la feina.                                                  Es revela, ens està costant més del compte sortir-ne, definitivament.                                   L’unió, la fermesa, la voluntat i la paciència han estat la millor eina. 

Algun dia les noves generacions recordaran aquesta guerra,                                   
com la tercera guerra mundial, on el rei del virus va ser mortal.                                             Des del cim de la montanya, el pagès s’enfila per gaudir de la serra.                                   La gent torna a passejar, treballar, viure, l’aire és net , ja no fa mal.

Que les festes i la música ens donin la ma, ajuntem-nos,                                                       fem esport, sortim al carrer, gaudim del que és nostre, som-hi.                                             El món ens espera, és el moment, més que mai estimem-nos.                                               Els que han marxat , ens animen a fer-ho, no perdem temps, anem-hi!.

Josep Garriga                                               

REVISTA SKORPIO Nº 69 MAIG 2020 PÀG. 3 " MI DUENÑO " ODALYS GÓNGORA


69 Mi dueño

El dueño de mi amor no será el más apuesto
Ni es el joven aquel que se jacta del torso
Mi dueño gana más, con su voz penetrante,
que un simple postor cuando premia con gozo.

El dueño de mi ser no respeta fronteras,
El seduce mi alma cuanto nadie lo hizo,
Es el fiel escultor que esculpió un día mi cuerpo.
Es mi amante ajeno y yo, la que un día él quiso.

Odalys Góngora Quevedo
Holguín - Cuba
Derechos reservados de autor.



REVISTA SKORPIO Nº 69 MAIG 2020 PÀG. 4 " BUFÀN EL VENT " BOB DYLAN


69 Bufàn el vent

¿Quants camins te que recorre l’home, avans que li diguin home?.

¿Quants mars te una gavina blanca que navegar, avans que pugui dormir?.

¿Quantes vegades les bales de canyó tenen que volar avans de caure per sempre?.

La resposta amic meu, està flotàn en el vent.

¿Quants anys una montanya te que existir, avans de disoldres en el mar?.

¿Quants anys tenen que viure algunes persones avans de que s’els permeti ser lliures?.

¿Quantes vegades pot un home girar el cap i fingir simplement no veure?.

La resposta amic meu està flotàn en el vent .

¿Quantes vegades un home te que mirar cap d’àlt, avans que pugui veure el cel?.

¿Quantes oides te que tenir un home per poder escoltar el plor del proïsme?.

¿Quantes morts necesitaràn encara, fins adonarse de que ja ha mort massa gent?.

La resposta amic meu està flotàn en el vent.

Bob Dylan

REVISTA SKORPIO Nº 69 MAIG 2020 PÀG. 5 " ARA EL GOVERN ESPANYOL SE N'ADONA " JOSEP GARRIGA


69 ARA EL GOVERN ESPANYOL DESPRÉS DE TRES MESOS, OBLIGA A PORTAR MASCARETA!!!


Per fi després de tres mesos el Govern espanyol se n’ha adonat que les mascaretes s’han  de portar obligatòriament al carrer, en botigues, etc.
A partir del dia 21 de maig el Govern espanyol ha donat l'ordre  que tothom porti mascareta, per tal que així hi hagi menys contagi.
Ara, després de tres mesos terribles, amb 30.000 morts a Espanya i 13.000 a Catalunya.
És del tot inhumà, lamentable que aquesta mesura no s'hagi pres des del primer dia.
Si s'hagués fet així, no creieu que els morts haguessin estat molts menys?
I que s’haurien salvat moltíssimes vides!!!.
Això demostra una falta de coneixement, intel·ligència, gestió, etc. espantosa!!!
Aquest virus des de principis d'any a la Xina i a partir del febrer a Europa sabíem que es transmet entre les persones, pels ulls, per la boca, només en respirar pots contagiar-te d’aquesta Pandèmia,
El contagi ha estat i és, el màxim perill mortal a nivell mundial. Fins ara segons les dades oficials registrades han mort en el món més de 350.000, a Espanya més de 30.000, a Catalunya més de 13.000.
No es tracta de criticar ningú, ni criticar per criticar, no es tracta de partits polítics, colors, opinions, gustos, etc.
Es tracta de les vides d’una nació, es tracta de la salut de més de 40 milions de persones.
La obligació de qualsevol govern, per mediocre que sigui, és procurar pel benestar del seu poble, això  és primer, obligat, especialment la salut!.
El govern espanyol no està preparat, ha demostrat des del principi ser un total incompetent.
La seva mala gestió ha massacrat milers de vides i moltes d’elles es tenien i podien haver salvat, si s’haguessin pres les mesures oportunes quan calia.
Les mascaretes, per sanitat, per prevenció, per evitar contagis, havien de ser obligatòries des del primer moment, des del primer dia!.
És monstruós reflexionar-hi i pensar la quantitat de vides que s’haguessin pogut salvar!.
Com es possible tanta ignorància, tanta ineficàcia, tanta negligència!.
Fins ara el resultat en morts d’aquesta terrible pandèmia Covid-19 és:
Al món, més de 350.000
A Estats Units,  més de 100.000
A Europa, més de 100.000
A Espanya, més de 30.000
A Catalunya, més de 13.000
Que en pau descansin.
Respecte a les mascaretes tenim que remarcar lo seguent:
L’Estat hauria d’haber encarregat des del primer dia als tallers de confecció que fessin mascaretes més i més, preveient aquesta urgent i tan gran necesitat.

Josep Garriga



69 TOTHOM AMB MASCARETA

Porto mascareta en públic, no per mi, sinó per a tú. Vull que sàpigues que sóc prou educat com per saber que podria ser asimptomàtic i tot i així transmetre el virus. No, no "visc amb por" del virus, només vull ser part de la solució, no del problema. Utilitzar una màscara no em fa feble, espantat, estúpid ..., em fa considerat.
Quan penses en com et veus, l'incòmode que és o el què altres pensen de tú, només imagina't algú proper a tú; un pare, una mare, avi, ofegant-se amb un respirador. Llavors pregunta't si podries haver fet alguna cosa més per ells. Simplement és respecte cap als altres.


69 Mascaretes que es poden rentar 75 vegades, el model creat per una empresa catalana
Les mascaretes protegeixen del coronavirus en tots dos sentits
per Júlia Estivilldilluns, 4 de maig 2020 - 19:58h
Les mascaretes protegeixen del coronavirus en tots dos sentits | EFE

L'empresa catalana Quretex ha fabricat un model de mascaretes higièniques que poden netejar-se fins a 75 vegades sense que la seva efectivitat es vegi alterada. Es tracta de tota una novetat, ja que habitualment només es poden netejar fins a un màxim de 10 vegades. Aquest fet es deu al tractament que se li ha donat al material amb què estan fabricades i a la seva gran capacitat de resistència, segons recull 'La Vanguardia'.

Aquestes innovadores mascaretes, de gamma alta-superior i 100% reciclables, compleixen amb tots els criteris que ha marcat el Ministeri d'Indústria i ho fa sense dur cap filtre. Per la seva part, l'empresa d'Arenys de Mar (MaresmeGerBrokers podria arribar a distribuir fins a dos milions setmanals d'aquestes mascaretes.

Protegeix en ambdós sentits
Les mascaretes estan fabricades amb una microfibra de poliamida amb hidrofugat barrera OEKO-TEX que permet augmentar la seva protecció en tots sentits, és a dir, de dins a fora i de fora a dins. Compta amb diversos models d'estampat transpirables i absorbents. Actualment, el seu preu va dels 5 als 7 euros tot depenent del model i de la mesura triats.



REVISTA SKORPIO Nº 69 MAIG 2020 PÀG. 6 " VÁLIDOS DEL GOBIERNO CONTRA EL CORONAVIRUS "




69 VÁLIDOS DEL GOBIERNO!!!

¿Queréis conocer la lista de los 15 expertos que asesoran al gobierno sobre la Pandemia y que Fernando Simón se niega a dar a la prensa?. Ya conocemos esa lista:
El periodista Alvise Pérez ha hecho pública la lista de los 15 expertos:
Raquel Yotti Álvarez
Manuel Cuenca Estrella
Carlos Cuerpo Caballero
Manuel Muñiz Villa
Ángel Alonso Arroba
Perez Arenas
Diego Rubio Rodríguez
Diego Martínez Bello
Carmen Artigas Brugal
José Fernández Albertos
Ana María García García
Antonio Plasensia Taradach
Miguel Ángel Hernan
Miguel Otero Iglesias
Borja Barragué Calvo
Bruno Sánchez-Andrede Nuño
Esos 15 nombres tienen la siguiente procedencia
- 10 altos o ex-altos cargos del PSOE
- 2 colaboradores del diario "El País"
- 2 vinculados a Unidas-Podemos
- 3 profesores colocados a dedo por Pedro Sánchez
!Esto és poca vergúenza, llamar expertos a “enchufados” supone reducir sobremanera las posibilidades de la salida de esta crisis sanitaria, además de hundir la economia espanyola!

REVISTA SKORPIO Nº 69 MAIG 2020 PÀG. 7 " CUINETA DE L'AVIA, MELMELADA DE MADUIXES AMB POMA " ROSA MUNUERA





69 Cuineta de l’Avia Melmelada de maduixa amb poma:
Ingredients:

4 pomes
1'5 kg de maduixes
0,5 kg de sucre 

- 4 cullerades de mel
- El suc d'una o dues llimones🍋
- la pell ratllada de les llimones
depèn de lo grans que siguin
- una branca de canyella (opcional)

Elaboració:

1. Primer dia: maceració de la fruita amb el sucre. Netegem les maduixes. Un cop netes les tallem. Pelem les pomes i la tallem a trossos grans. La posem en un bol, o cassola amb el sucre (mig quilo), remenem i deixem reposar a la nevera un dia.

2. L'endemà: Bullim la fruita.
El contingut ja macerat el posem en una olla o cassola gran. No afegim aigua. Opcional pot ser afegir la pell ratllada de les llimones i una branqueta de canyella. Espremem el suc de les 🍋 llimones i l'afegim a la cassola (sense les llavors). Remenem bé.

3. Ho posem a coure una hora aproximadament, a foc lent, sense tapar millor (ha de reduir). S’ha de remenar de tant en tant perquè no s’enganxi. Que no bulli ni molt, ni poc.

4. Cal tenir en compte que quan es refredi s’espessirà una mica, per tant ha de quedar fluideta (sempre hi podem afegir un xic d’aigua i acabar-la de coure).

5. Finalment omplim els pots amb la melmelada (esterilitzar-los abans bullint-los 20 min). La melmelada quan omplim ha de ser calenta, com més calenta millor, i ha d'arribar a uns milímetres per sota el tap. Posar a dins la olla tots els pots amb la tapa al revés, cap per avall, posar aigua fins que arribi a cobrir el tap l'aigua.

6. Els fem coure al bany maria uns 20-25 minuts per fer el buit i llestos.


Aquesta recepta ens serveix per a qualsevol recepta de melmelada. Només cal recordar afegir el suc d’una llimona per cada quilo de maduixa.


En el punt número 6, quan la melmelada encara sigui calenta, la provem, abans d'envasar-la, si considerem que li falta sucre li podem posar 2 o 3 cullerades de sucre o mel, o bé un polsim del complement alimentari per ensucrar, que tinguem per casa, com la stevia.
Així aconseguirem que la nostra melmelada sigui més "light".


No hem afegit gaire sucre ni espessidors, encara que podem afegir-los si volem. Podem afegir algun edulcorant, o més sucre, o mel, si la volem més dolça.
Aquesta melmelada no quedarà tova, si la volem més espessa, hi afegirem més pomes. La poma és un espessidor natural i combina amb altres fruites.

Un rajolí de suc de llimona és d'ajuda en la conservació i aspecte de la nostra fruita. Podem utilitzar aquesta tècnica per a l'envasament d'infinitat de productes.

Els pots duren diversos mesos si els mantenim en un lloc fresc.

Rosa Munuera